Tech

Már kétszer is elverte a Google robotagya a gó bajnokot

A napokban folyik ember és gép eddigi legfontosabb küzdelme, melyben jelenleg az ember áll vesztésre.

Kemény csata zajlik ember és gép között, melyben egyik oldalon a világ talán legjobb gó játékosa, Lee Sedol áll, míg a másikon az AlphaGo nevű szoftver, amely a Google által nemrég felvásárolt DeepMind mesterséges intelligenciája. Az összecsapás eszköze egy ősi kínai játék, mégpedig a gó. A játék azért fontos, mert sok tekintetben a sakknál is bonyolultabb és “emberibb”: míg a sakkban nagyon sok múlik a memórián, és a korábban lejátszott mérkőzések lépéseinek bebiflázásán, a gó tényleg arról szól, hogy ott és akkor gondolkozzon, tervezzen a játékos.

A mérkőzéssorozat öt fordulóból áll, melyből az elsőt szoros csatában ugyan, de elvesztette az emberi fél, mégpedig úgy, hogy a szakkommentátor szerint vétett egy apróbb hibát, amire az AlphaGo könyörtelenül lecsapott. Habár a tudósemberek és mérnökök rögvest ünnepelni kezdtek, sokan mondták azt, hogy egy győzelem nem győzelem. Ám a tegnapi második egymásnak feszülést ismét a mesterséges intelligencia nyerte, ami valamelyeset jobban alátámasztja, hogy a gép valóban jól játszik.

alphago

Az AlphaGo egyébként nem csak ezt a két győzelmet mondhatja magáénak, hiszen korábban elverte az Európa-bajnokot is, ám most sokan úgy gondolták, hogy Lee Sedol lényegesen keményebb ellenfél lesz. Tegnapi második veresége után azt nyilatkozta, hogy teljesen egyértelmű volt a gép fölénye, ő pedig a játék folyamán egyszer sem érezte azt, hogy övé lenne a kezdeményezés.

A tét mindamellett, hogy ember és gép csatájáról van szó, nem kevesebb mint 1 000 000 dollár, amit az AlphaGo győzelme esetén a Google jótékonysági célokra ajánl fel. A világ tehát most a harmadik mérkőzést várja, és azt, hogy sikerül-e Sedolnak legalább egyszer legyőznie a gépet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik