Tech

A bőrgyógyászokkal is felveszi a versenyt az új mesterséges intelligencia

A bőrrák kezelését sokszor az akadályozza, hogy maga a beteg nem veszi észre időben a bajt. Éppen ezért egy olyan könnyen használható diagnosztikai eszköz, amely akár a zsebben is elfér, hatalmas segítség lenne a betegség gyógyításában.

Úgy tűnik, a Stanford Egyetem kutatói megtették az első lépést egy ilyen szerkezet létrehozása felé. A szakértők által kifejlesztett mesterséges intelligencia ugyanis az orvosokhoz hasonló pontossággal képesek azonosítani a bőrrákot. A tudósok bíznak benne, hogy egy napon a rendszert okostelefonokra is bevezethetik majd.

Különböző bőrdaganatokkal évente több ezer új esetet regisztrálnak hazánkban. Bár korai felismerés esetén jók az esélyek a gyógyulásra, ha nem érkezik időben a segítség, a halál kockázata elképesztő arányban nő.

A betegség korai felismerése tehát kulcsfontosságú, éppen ezért érdemes folyamatosan ellenőrizni bőrünk állapotát. A szakértelem hiánya azonban alaposan megnehezíti a folyamatot, a rendszeres orvosi vizsgálat megszervezése pedig nem mindenki számára megoldható. A Stanford szakértői emiatt gondolták úgy, hogy kell legyen ennél is kényelmesebb módszer az ellenőrzésre.

A kutatók egy, a Google által fejlesztett rendszert használták fel saját mesterséges intelligenciájuk elkészítéséhez. Az eredeti program egy kevésbé fontos, de annál figyelemreméltóbb képességgel bír: meg tudja különböztetni a macskákat és a kutyákat a fényképeken.

A tudósok egy olyan gyűjteményt készítettek, melyben nagyjából 130 000 bőrelváltozásokat bemutató fotó szerepelt, melyeket 2 000 különböző betegség okozott. A szakértők ezután megtanították az algoritmust arra, hogy vizuálisan elemezze a felvételeken látható nyomokat, majd állapítsa meg, milyen típusú daganat miatt alakultak ki.

Hogy leteszteljék a mesterséges intelligenciát, 21 bőrgyógyásszal versenyeztették. A gép és a szakértők feladata az volt, hogy képek alapján fedezzék fel a rosszindulatú bőrdaganat illetve a rosszindulatú melanóma jeleit, amelyek a leggyakoribb és legveszélyesebb bőrbetegségek. Az elemzés kimutatta, hogy a fotók vizsgálata után a mesterséges intelligencia a szakérőkkel azonos pontossággal küldte biopsziára az alanyokat.

Sebastian Thrun, az eredményekről beszámoló tanulmány társszerzője szerint programjuk nem csupán jól végezte feladatát, de pont olyan jól teljesített, mint az emberi dermatológusok.

Itt változott meg a gondolkodásunk. Itt mondtuk azt, nézd, ez nem csak egy projektfeladat a hallgatóknak, ez egy lehetőség arra, hogy tegyünk valami jót az emberiségért

– árulta el Thrun.

Egy olyan eszköz, amely az ember zsebében is elfér, de egy bőrgyógyásszal is felveszi a versenyt a daganatok azonosításában, hatalmas áttörés lehetne a bőrbetegségek kezelésében. A csapat ezért úgy döntött, létrehozza a program okostelefonos verzióját is.

Mivel manapság egyre több ember zsebében lapul egy kisebb fényképezős számítógép, nem lehetetlen, hogy megfelelő algoritmussal dermatológiai szakértővé változtassuk telefonunkat.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik