Tech

Ma sem fog dolgozni, köszönje a Google-nek!

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2016. 11. 17. 12:01

A Google Experiments néven gyűjtött össze pár kísérleti szoftvert, amik amellett, hogy megmutatják, mit tud ma a mesterséges intelligencia, borzalmasan szórakoztatóak is.

A Google AI Experiments alatt jelenleg már nyolc olyan projekt szerepel, amely idegi hálózatokat vet be a jobb eredmény érdekében és amelyek közül párat (és a remények szerint várhatóan egyre többet) ki is tudunk próbálni ezen link mögött.

A Quick, Draw! arra kér minket, hogy 20 másodperc alatt rajzoljunk le egy tárgyat. Míg a mesterséges intelligencia megpróbálja kitalálni, hogy éppen mit rajzolunk (és mindezt hangosan kommentálja is), addig mi arra jöhetünk rá, hogy nemcsak ceruzával, de egérrel sem tudunk rajzolni. Ellenben hatalmas sikerélmény, ha teljesen mást kezdünk el rajzolni, az AI pedig még találgatás közben azt a tárgyat is megemlíti, amin éppen ügyködünk.)

Ütős ötlet lett a Giorgio Cam is – a Giorgio Moroder előtt fejet hajtó kreatív app arra kér minket, hogy webkameránknak mutassunk tárgyakat, miközben egy hamisítatlan diszkózenét csúsztat alánk (Moroder zeneszerző egyben az italodisco atyja is és neki köszönhetünk számos Donna Summer-slágert is, ha nem ismerjük az I Feel Love-ot, ideje eltűnnünk a YouTube mélyén). Amilyen tárgyat mutatunk a szoftvernek, azt beveszi a dalszövegbe (igen, az is van), úgyhogy fél óra múlva arra eszmélhetünk rá, hogy az összes alapvető háztartási, fürdőszobai és konyhai eszközzel körbevettük a gépasztalt.

A The Infinite Drum Machine első látásra egy dobgép – többezer hang közül választhatunk ki négyet, amelyekből ritmusokat állíthatunk össze (az interfész roppantul egyszerű, akkor is azonnal tudni fogjuk, hogyan kell ritmusokat gyártani, ha nem értünk a zenéhez). És hogy hogyan kötődnek ide az idegi hálózatok? A megszólaltató több mint 8000 hangmintát a fejlesztők magyarázat és rendszerezés nélkül öntötték rá egy idegi hálózatra, ami önmagától rendszerezte le ezeket – minél közelebb van két hang egymáshoz, annál jobban hasonlítanak egymáshoz. (És mindez egy többdimenziós t-SNE adatábrázolás kétdimenziós leképezése gyakorlatilag, de egyszerűbb, ha csak a dobgépet jegyezzük meg – a Bird Sounds kísérlet pedig hasonló elven épül fel, csak 14 ezernél is több madárhanggal.)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Meghalt Stadler József

Kommentek

Buenos Aires, 2017. november 17.
Az argentin haditengerészet által közreadott archív képen a német gyártmányú San Juan argentin tengeralattjáró Buenos Airesben. Az argentin haditengerészet 2017. november 17-én bejelentette, hogy két napja megszakadt a kapcsolata az Argentína déli partvidékén 44 fős legénységgel hajózó San Juannal. (MTI/EPA/Argentin haditengerészet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.