Tech

A Tesla valami nagyon nagyra készül Los Angelesben

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 09. 17. 10:00

Képzeljünk el egy várost, ami akkumulátorról üzemelne. Ilyesmire készül Elon Musk cége.

Tudjuk, hogy a Tesla alapítója és vezérigazgatója nem gondolkodik kicsiben, hiszen a járművei elárasztják a világot (kis túlzással), és feltett szándéka, hogy emberekkel kolonizálja a Marsot, bár ebbe olykor beleszól, hogy felrobban a rakétája. 

Most viszont a Tesla arra lett kiválasztva, hogy egy olyan “szünetmentes tápot” hozzon létre, ami egy kisebb városka (jó, legyen falu) áramellátását biztosítja egy egész napon keresztül. Az eddigi legnagyobb Li-ion akkumulátorfarm Los Angelesben 2500-nál is több háztartást lenne képes villamosenergiával ellátni 24 órán keresztül, de ha éppen úgy alakul, akkor ezek helyett képes feltölteni 1000 darab Model S-t. Az elhatározás akkor született, amikor az októbertől februárig tartó Los Angeles környéki gázszivárgás alkalmával közel 100.000 tonna metán került a levegőbe, ami az Egyesült Államok történelmének egyik legnagyobb katasztrófája.

Az eset egyik kevéssé dokumentált utóhatása, hogy azóta a város komoly áramellátási problémákkal küzd, így a vezetésnek el kellett kezdenie egyéb energiaforrások után kutatni. Ennek a folyamatnak a záróakkordjaként került képbe a Tesla, hogy építsen egy 20MW/80MWh-s Powerpack rendeszert, ami Musk cége szerint akár 3 hónap alatt telepíthető. Fizikailag nem Los Angelesben lenne, hanem onnan 40 mérföldnyire, a California Mira Loma alállomásnál. A gyors telepíthetőség egyébként a Gigafactory-nak köszönhető, és a létesítménynek köszönhetően megoldódhatnának az áramszünetek okozta bosszúságok.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.