Tudomány

Bárki segíthet a SpaceX-robbanás okát kideríteni

Jelenleg még a SpaceX sem tudja, hogy mitől robbant fel a Falcon 9, de várja a tippeket.

Elon Musk keményen tapossa a gázt, hogy mihamarabb a Marsra jusson az emberiség, de azért neki sem jöhet be minden. Olyannyira, hogy a hónap elején egy rutintesztnek indult feladat közben a SpaceX rakétája, a Falcon 9 a levegőbe repült, amit még kilométerekre is érezni lehetett.

A SpaceX kutatja a lehetséges okokat, de Elon Musk úgy döntött, megpróbálja felhasználni a közösség erejét arra, hogy kiderüljön, mi is történt valójában. A vezérigazgató Twitteren tette közzé, hogy várja a szemtanúk beszámolóit, illetve az esetlegesen rögzített mozgóképes anyagokat.


“Továbbra is folyik a Falcon tűzlabdává válásának nyomozása. Ez a legbonyolultabb és legkomplexebb hiba, amivel 14 év alatt találkoztunk”, írja Musk a bejegyzésben, majd rögtön utána azt is közzétette, hogy szerinte fontos megemlíteni, hogy egy rutineljárás közben történt a baj, ahol a hajtóművek nem voltak bekapcsolva. Az események felderítésében közreműködik a NASA, az FAA, és az AFPAA is, de aki bármi hasznos infóval tud szolgálni, az is írhat a report@space.com emailcímre.

Akinek esetleg valamiért kimaradt az esemény, az alábbi videón megnézheti:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik