Tech

Zuckerberg: A Facebook nem rombolja le a személyes kommunikációt

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 08. 30. 08:15

A kérdező szerint a Facebook rombol, az alapító azonban a mondanivaló végére azt hozta ki, hogy sokkal inkább épít.

A közösségi oldalakkal és úgy egyáltalán, a modern elektronikus kommunikációs formákkal sokaknak az a bajuk, hogy szerintük agyoncsapja a személyes kapcsolatokat. Ezzel kapcsolatban legutóbb Mark Zuckerberget a LUISS Egyetemen faggatták, Rómában.

“Gondolt már arra, hogy a Facebook megváltoztatat, illetve talán lerombolta az emberek régi kommunikációs formáját? Mert régen valódi mosolyokat használtak szemtől-szemben, nem úgy, mint most”, mondta a hallgatóság egyik tagja. Ez a felvetés egyébként annyiból mindenképpen jó volt, hogy látszódjék, az ilyen jellegű Kérdések-Válaszok rendezvényen nincsenek szabályozva a témakörök, és valóban bármit meg lehet kérdezni. Illetve így legalább az is kiderült, hogy a Facebook vezére miként oldja meg a talán kellemetlen szituációt.

Ha úgy gondolnám, hogy leromboljuk a kommunikációt, változtatnék a termékünkön,

mondta Zuckerberg.

Úgy értem, gondolj csak bele…ha dolgozol valamin, és úgy gondolod, hogy  ezzel tönkreteszel valamit, ami fontos volt a világnak, nem változtatnál azon, ahogy csinálod? Remélem, így van.

Erre azonban elég faarccal reagált a közönség, ezért kénytelen volt még néhány okosságot hozzátenni.

Lássuk akkor, hogyan is gondolom. Az emberek többnyire nem használják a Facebookot a szemtől-szembeni interakciókra. A Facebook azért lett, hogy olyanokkal is kapcsolatba léphessünk, akikkel egyébként nem lenne lehetőségünk. Amikor a feleségemmel, a családommal vagyok, akkor nem megyek át a másik szobába, hogy Facebookon beszélgessek velük, mert ez nem lenne jó. Semmi sem helyettesíti a szemtől szembeni beszélgetést, bár a jövőben talán a virtuális valóság segít abban, hogy akkor is közel legyünk egymáshoz, amikor egyébként nem vagyunk. Tehát amit [a Facebook] tesz, az mindössze annyi, hogy lehetőséget nyújt arra, hogy kapcsolatban maradjunk azokkal, akikkel másként nem tudnánk.

folytatta a Zuckerberg.

Ezt követően beszélt még a nővéréről, aki az ország másik felében él, de a Facebook segítségével minden nap láthatja, hogy mi van vele, illetve megemlítette, hogy a Messenger és a WhatsApp segítségével azonnal üzeneteket is válthatnak. Éppen ezért a Facebook alapítója szerint a közösségi oldala bizonyosan nem rombol le semmit,sokkal inkább egyfajta kiterjesztése annak, hogy kapcsolatban maradhassunk a kedvelt személyekkel, és ha ebben a  technológia segítségünkre lehet, akkor az nem baj.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.