Tech

Gombnyomásra Moszkvába teleportál minket a Google

Virtuális séta és online kiállítások várják az internetezőket a Google virtuális múzeumában.

A Google Kulturális Intézetének oldalán virtuális sétára indulhatnak az internetezők a moszkvai Bolsoj Színházban: megnézhetik az épület egyedülálló termeit, felléphetnek a világ egyik leghíresebb színpadára és benézhetnek a zenekari árokba is. A virtuális séta mellett az oldalon további kiállításokat állítottak össze: az érdeklődők válogatást láthatnak a moszkvai Nagyszínház jelmezeiről és XIX-XX. századi életképeiről is.
 
A moszkvai Nagyszínház – orosz nevén Bolsoj Színház – Oroszország egyik szimbóluma. Látogatók ezrei érkeznek a világ minden szegletéből Moszkvába azért, hogy lássák a méltán ünnepelt orosz balett előadásait és olyan világhírű operákat hallgassanak mint Glinka, Rimszkij-Korszakov, Verdi és Wagner, valamint Mozart és Strauss művei. A Bolsoj Színházban olyan zeneszerzők vezényeltek mint Csajkovszkij és Rachmaninoff, olyan operaénekesek léptek fel mint Saljapin, és Lemesev, valamint olyan balettművészek táncoltak mint Maximova és Vasiliev.

 

A Google Kulturális Intézetének oldalán az internetezők virtuális túrát tehetnek a moszkvai Nagyszínházban, közelebbről is megismerhetik eseménydús történetét, felállhatnak a világ egyik leghíresebb színpadára, és még a zenekari árokba is bepillanthatnak. A Bolsoj Színház virtuális bejárásához elég a Google Térkép Street View nézetén vagy a Google Kulturális Intézetének oldalán rákeresni a moszkvai intézményre. Az előtérben látható csempék pontos másolatai a XIX. századi eredetinek. Érdekesség, hogy mind a mai mind az eredeti burkolatot ugyanaz a cég készítette. Az antik lépcsősoron felsétálva az internetezők összehasonlíthatják a mai csempéket a két évszazaddal ezelőtti eredetikkel.
 
A Központi előcsarnokkal (korábbi nevén Fehér előrcsarnok) a színház minden vendége találkozik. A Google Kulturális Intézetének oldalán az előcsarnok díszítésének legapróbb részleteit is megvizsgálhatják az internetezők: a háromdimenziósnak tűnő festések ún. grisaille technikával készültek, ezért néznek úgy ki, mintha stukkók lennének a falakon. A Bolsoj Színház díszítéséből részletesebb ízelítőt kaphatnak a virtuális látogatók a Nagy és a Kis Birodalmi Előcsarnokban: megnézhetik a fal ornamentikáját, az eredeti XIX. századi paneleket, és a Romanovok monogramját. A színház szíve a nézőtér, ahol mindent beborítanak az aranyozott és a bíbor selyem damaszt felületek, a plafonra nézve pedig látható a híres kristálycsillár és mennyezetfestés is.

 

A virtuális séta mellett három – összesen 171 tárgyat bemutató – kiállítás is megtekinthető a Google Kulturális Intézetének oldalán. Az internetezők először láthatják a Bolsoj Színház jelmezeit és a Bolsoj Színház Múzeum fotógyűjteményét is megnézhetik, amely a színház életének izgalmas pillanatait mutatják be a XIX-XX. század fordulóján. A moszkvai Nagyszínház virtuális tárlatában egy különálló kiállítás szól a színház rendkívüli művészéről, Fyodor Fedorovsky-ról, akinek a színház számos ismert előadásának látványeleme és kelléke fűződik a nevéhez. A Boris Godunov és A cár felesége című operákban még ma is használják színpadi dekorációit.
 
A Google Cultural Institute célja, hogy a világ kulturális kincsei, archívumai, a kulturális örökség részei és egyéb kulturális anyagok elérhetővé váljanak az interneten. A kezdeményezés azért jött létre, hogy a világ kultúrájának minél nagyobb részét fedezhessék fel az emberek az interneten. A Google Kulturális Intézetének virtuális múzeumában öt magyarországi múzeum anyaga található (Iparművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum, Szépművészeti Múzeum), 2013. október óta pedig az internetezők virtuális sétát tehetnek az Iparművészeti Múzeumban. A Google Kulturális Intézetének több mint 500 partnere van a világ 60 országában. Az összes kiállítási anyagot figyelembe véve több mint 69 ezer műtárgyat nézhetnek meg virtuálisan az internetezők, melyek közül 96 darabot rendkívüli részletességgel, akár gigapixeles felbontásban is megvizsgálhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik