Tech

Csúnyán átverhet egy vírus a Facebookon

Új vírus terjed a Facebookon, amely a nemrég bemutatott személyes videók hatalmas sikerét próbálja kihasználni – írja a hvg.hu.

A kártevő látszólag a felhasználó által tesz közzé egy bejegyzést, amely privát vagy „XXX” (erotikus) videót ígér ismerősünkről.

Aki lekattintja a linket, az egy hibaüzenettel szembesül, amely szerint frissítenie kell a videólejátszóját. Ha erre a linkre is rákattint a felhasználó, akkor a Trojan.FakeFlash nevű vírus települ a gépére, amely gyakorlatilag feltöri a Facebook-fiókját.

A kártevő ellopja a fertőzött fényképeit, majd ezeket felhasználva a nevében posztol a Facebook-falra így terjesztve tovább önmagát.

Aki már megfertőződött, az nézzen körül a böngészőbővítmények között, a kártevő ugyanis oda települ – hívja fel a figyelmet a hvg.hu.

Halálos vírusok

„Úristen, nézd már, mit csinál ez a lány fényes nappal az utcán!”-típusú csalogató vírusüzenetekkel szinte naponta találkozunk a facebookon, és az is biztos sokak élménye, amikor nyugdíjas, de a virtuális világban még sokszor újszülött rokonunk a vasárnapi ebédnél büszkén újságolja el, ő bizony nyert az interneten, kiírták, hogy hatalmas nyereménye van, igaz, a közleményre klikkelés után nem történt semmi, de biztos úton van már az ajándék…

Melyik volt eddig a legveszélyesebb vírus? Állítólag a mydoom nevű informatikai kórokozó volt a leghalálosabb, amely 2004. január 26-án indított el szó szerint egy világjárványt a számítógépek körében. E-mailben terjedt, és hama több, mint 2 millió számítógépet fertőzött meg. Általában egy sikertelen e-mailküldésről értesítő levél formájában kattintott rá a felhasználó, megnyitotta a csatolményt, és ezzel egy férget aktivált a számítógépén, amely a kapcsolatok listájából újraküldte önmagát mindenkinek. 38 milliárd dolláros kárt okozott világszerte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik