Tech

Nagy Testvérré változnak a bűnözők

mobiltelefon (mobiltelefon, )
mobiltelefon (mobiltelefon, )

A modern tolvajok nem erőszakoskodnak - pénzünk megszerzéséhez saját kütyüinket fordítják ellenünk.

A PlaceRaider névre hallgató alkalmazás például arra használja az okostelefont, hogy az áldozat otthonáról vagy irodájáról hozzon létre 3D-térképet – persze anélkül, hogy a készülék gazdája bármit sejtene.

Az amerikai Haditengerészet Földfelszíni Hadviselési Központja és az Indianai Egyetem munkatársainak fejlesztése úgy készít titkos felvételeket, hogy egyúttal eltárolja a fotózás időpontját és az okostelefon helyzetét. Ezekkel az információkkal együtt viszonylag jó 3D-modellt lehet a későbbiekben létrehozni – a kiberbűnözők persze nem lakberendezők, a képeken elsősorban a dohányzóasztalon hagyott levelezésre vagy a képernyő környékén felragasztott post-itekre vadásznak. A lényeg, hogy minél több személyes információhoz jussanak egy későbbi rajtaütés megkönnyítéséhez.

A kártékony alkalmazást androidos készülékekre fejlesztették, azonban nincs különösebb akadálya annak, hogy más operációs rendszereken is megjelenjen egy ilyen szoftver. Utána már csak azon múlik a bűnözők sikere, hogy az áldozatot rá tudják-e venni egy olyan applikáció telepítésére, ami titokban átveszi az okostelefon kamerája feletti uralmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik