Tech

A telefon után az internetet is lehallgatnák

Az FBI arra kényszerítené a nagyobb internetes vállalatokat, hogy "lehallgatásra kész" állapotba hozzák rendszereiket.

A Szövetségi Nyomozóiroda – legalábbis a CNET jelentése szerint – nem elégedne meg azzal, hogy kívülről figyelje a közösségi oldalakat, hanem egy 1994-es, akkor még csak telefontársaságokra szabott törvényt (Communications Assistance for Law Enforcement Act) terjesztene ki olyan vállalatokra, mint a Facebook, a Google vagy a Microsoft. Ez utóbbi épp egy éve vásárolta fel a Skype-ot.

A közel két évtizedes jogszabályt kiegészítő szöveg tervezetét áttekintő szakértő szerint “ha olyan szolgáltatást, terméket vagy alkalmazást hozunk létre, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó kommunikáljon, abban a kiváltságban lehet részünk, hogy a [lehallgatáshoz szükséges] plusz forráskódot is hozzáadjuk“.

Bár a törvénytervezet hatályosulásához megfelelő felhasználói bázissal kell rendelkezni, azonban a lassan egymilliárdos “lakosságú” Facebook kétségkívül az érintett vállalatok közé tartozik. S bár a Facebookot nem hiába nem sikerült még feltörni, az FBI által igényelt programozás akár fordítva is elsülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik