Szórakozás

A Trump-hívők nem bírják, ha az Oscar-gálán politizálnak

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 02. 23. 15:44

Eddig kétharmaduk tett így.

A Trump-szavazók 66 százaléka kikapcsolta az Oscar-gála közvetítését, ha a díjazottak politikáról beszéltek. Ez csak a Clinton-szavazók 19 százalékát zavarta – állapította meg egy februári közvélemény-kutatás. A The Hollywood Reporter és a National Research Group 800 amerikait kérdezett – felerészben Trump, felerészben Clinton szavazóit – filmekről, díjátadókról, politikáról.

A Trumpra szavazók 44 százaléka állította, hogy szerinte a díjátadók beszédei túl politikusak, a Clinton-szavazók azonban úgy vélték, lehetnének még inkább átpolitizáltak. Utóbbi csoport 43 százaléka mondta, hogy szeretné, ha a díjazottak szóba hoznák Donald Trump viselkedését, az elnök szavazóinak azonban csak 8 százaléka fogadná el ezt.

Összességében a megkérdezett Trump-szavazók 68 százaléka utasítja el az Oscar-gála politikai tartalmú beszédeit, a Clinton-szavazóknak pedig 23 százaléka érez így.

Egyébként az összes válaszadónak mindössze negyede állította, hogy egy kérdésben megváltozott a véleménye egy Oscar-gála hatására.A felmérés kimutatta, hogy csak az amerikaiak 33 százaléka tudja, hogy idén Jimmy Kimmel lesz az Oscar-ceremónia házigazdája. Miután azonban megtudták, hogy Kimmel vezeti a műsort, 52 százalék állította, hogy megnézi az ABC tévécsatorna élő közvetítését február 26-án este.

A korábbi Oscar-házigazdák közül a Trump-szavazók 19 százalékának tetszett a legjobban Billy Crystal, a Clinton-hívek közül pedig 11 százalék kedvence volt a színész. A tavalyi műsorvezető, Chris Rock a Clinton-szavazók 17 százalékának tetszett, míg a másik oldalon csak 9 százaléknak. Seth MacFarlane egyik csoportnak sem tetszett, mindkét részről 7-7 százalékot kapott.

A legrosszabb emléke minden megkérdezettnek a James Franco és Anne Hathaway-duóról maradt: csak öt-öt százalékban szavaztak rájuk. Az abszolút kedvenc mindkét táborban Ellen DeGeneres volt: a Clinton-szavazók 25 százalékának, a Trump-szavazók 20 százalékának a talkshow-házigazda jött be leginkább.

Az idén a legjobb filmek mezőnyében Oscarra jelölt kilenc alkotás közül egyet sem tudott megnevezni a megkérdezettek zöme: tízből hatan nem ismerték a jelölteket.

A megkérdezett Clinton szavazók 39-százaléka, a Trump-csoport 26 százaléka tudta, hogy a Kaliforniai álom című musical Oscar-esélyes. A Holdfény című dráma Oscar-jelöléséről a Clinton-hívek 16 százaléka, a Trump-szavazók 6 százaléka tudott.

A felmérés szerint a Clinton-szavazók kicsivel nagyobb arányban nézték meg az Oscar-jelölt filmeket, mint a Trump-táborba tartozók. Egy film azonban mindkét csoportban nagy sikert aratott: Ryan Reynolds Deadpool című szuperhős-paródiájára a Clinton-hívek 56 százaléka, a Trump-szavazók 43 százaléka ült be a moziba. Ezt a produkciót azonban egyetlen Oscar-mezőnyben sem jelölte az amerikai filmakadémia.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.