Szórakozás

Gőzerővel készülnek az Oscar-átadásra

oscar-dij(210x140)(2).jpg (oscar-díj)
oscar-dij(210x140)(2).jpg (oscar-díj)

Lezárult az Oscar-díjak 85 éves történetének első online voksolása: az amerikai filmakadémia tagjai Los Angeles-i idő szerint kedd délutánig adhatták le szavazataikat, amelyek eldöntik a díjak sorsát. Az elismeréseket vasárnap osztják ki a hollywoodi Dolby Színházban. A ceremóniáról a vesztesek sem távoznak üres kézzel.

A szavazáson 24 kategória jelöltjei közül választhatták ki a legjobbnak ítélt produkciókat az amerikai filmipar jeles képviselői. A voksokat a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló cég összegzi, majd a győztesek nevét tartalmazó borítékot eljuttatja a február 24-i Oscar-ceremóniára a hollywoodi Dolby Színházba.

Dollármilliók mentek el a kampányra

A díjszezon alatt a nagy hollywoodi stúdiók vaskos összegeket költöttek filmjeik reklámozására. A Los Angeles Times című lap becslése szerint Az Argo-akciót forgalmazó Warner Bros. és a Lincolnnal versenyző Walt Disney Co. tíz-tíz millió dollárt adott ki az utóbbi hetekben az Oscar-kampányra. Mindkét produkciót esélyesnek tartják a legjobb film díjára.

Kisebb malőrök miatt meghosszabbították a szavazást

A PricewaterhouseCoopers 79 éve szervezi az Oscar-szavazásokat. Ez idő alatt még sohasem merült fel probléma a titkos szavazás biztonsága körül. Idén kissé nehezebb volt a helyzet, mivel először szavazhattak a filmakadémia tagjai az online rendszeren keresztül, de választhatták a hagyományos szavazólapok kitöltését is, amelyeket azután postai úton küldhettek vissza a cégnek. A filmakadémia tagjainak több mint fele adta le interneten a szavazatait. A jelöléseknél még előfordultak kisebb problémák a rendszerrel: főleg az idősebb szavazók panaszkodtak technikai malőrökre, ezért a jelöltekről folyó szavazást 24 órával meg is hosszabbították. Az elektronikus voksolással szeretnék felgyorsítani a szavazási procedúrát, tekintettel arra, hogy sok szavazó az Egyesült Államokon kívül dolgozik vagy él.

A nagy esélyesek

Az idei Oscar-mezőnyben a legtöbb, 12 jelölést Steven Spielberg Lincoln című történelmi drámája kapta. Egy jelöléssel lemaradva Ang Lee Pi élete című látványos munkája követi, A nyomorultak című musical és a Napos oldal című vígjáték nyolc kategóriában esélyes, Ben Affleck Az Argo-akció című akciódrámája pedig hét jelölését válthatja díjra.

A vesztesek sem járnak rosszul…

Az aranyozott Oscar-szobor nélkül maradt jelöltek csalódottságát a Distinctive Assets marketingcég éves meglepetése csillapítja némiképp. A több mint 45 ezer dolláros (közel tízmillió forint értékű) ajándékcsomag “az Oscaron mindenki győz – jelölti ajándékcsomag” elnevezést viseli.

A csomagban egyebek mellett ausztrál, hawaii és mexikói utazások, személyes felkészítő kurzusok, egy üveg tequila és kézzel festett teniszcipők is találhatók. A megajándékozott hírességek, akiket ingyenes utazásokkal és egyéb értékes dolgokkal lepnek meg, kötelesek azokkal mint bevétellel elszámolni, és utánuk adót fizetni.

Az idei csomag specialitása egy vízszűrőrendszer, akupunktúrás és aromaterápiás kezelések, egyhetes beutaló egy fitnesz és súlycsökkentő szépségfarmra, valamint egyéves tagsági a londoni Heathrow repülőtér VIP-szolgáltatásához. A sztárok gyerekei sem járnak rosszul, ők professzionális gyerekcirkuszi képzésben vehetnek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik