Belföld

Berlinből sem látszik a magyar film

Berlinale (berlinale)
Berlinale (berlinale)

Politika és művészet, üzlet és kapcsolatépítés, eredeti látásmódok és új nézőpontok, a mozit kedvelők nagy ünnepe. Ez a berlini filmfesztivál.

Cannes és Velence után Berlinben rendezik a világ harmadik legismertebb filmfesztiválját. Az Arany Medvéért február 7. és 17. közt a német fővárosban olyan filmek versengenek, amelyeket a világon elsőként itt mutatnak be, és egy évnél nem régebben készültek. Az idén többek között Steven Soderbergh, Gus Van Sant, Ken Loach, Michael Winterbottom és Richard Linklater legújabb filmjét mutatják be. A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvéért 19 alkotás vetélkedik. Összesen 400 filmet láthat a közönség.

Az elmúlt években kifejezetten erős magyar jelenlét volt a Berlinalén. Korábban is szerepeltek magyar filmek vagy rövidfilmek valamilyen szekcióban, színészeket hívtak meg a rendezvényre, de tavaly Fliegauf Bence Csak a szél, tavalyelőtt Tarr Béla A torinói ló című filmje megkapta a fesztivál második legrangosabb díját, az Ezüst Medvét is.

Az utóbbi rendező amúgy néhány hete jelentette be, hogy nem lesz Magyar Filmszemle, mivel nem készültek magyar filmek. A kormányváltás óta felállított új, Andy Vajna egyszemélyes hatalmára épülő filmtámogatási rendszerben ugyanis még nem készült el egy alkotás sem. Így aztán nem csoda, hogy Berlinből sem látszik a magyar film. Idén egyedül Pálfi György vesz részt „A hang” (The Voice) munkacímű sci-fi filmtervével a koprodukciós fórumon, ahol producerével, Pusztai Ferenccel külföldi partnert keresnek a filmhez.

Társadalomkritika

A Berlinale mindig nyitva áll a nézők előtt, a berliniek számára ez a nagybetűs közönségfesztivál. A szervezők valóban azt akarják, hogy mindenki megnézhesse a filmeket, hiszen a jegyek a normál vetítésre 6-13 euróba kerülnek. Az évente 300 ezer eladott mozijegy, a 130 országból érkező közel 20 ezer szakmai látogató jól mutatja, milyen nyitott kulturális helyszín Berlin.


Fotó: AFP / Hannibal Hanschke

Minden műfaj megtalálhatja a maga helyét a különböző szekciókban: a nagy nemzetközi mozifilmeket a versenyben, a függetleneket a Panoráma, a fiatal mozi kedvelőknek szóló filmeket  a Generációk, a német feltörekvő tehetségeket a Német Mozi, a kísérletezőket, avantgárdokat a Fórum szekcióban lehet megnézni. A Special gála ad helyszínt annak a különleges sorozatnak, amelyben a szokatlan, új produkciókat mutatják be, illetve tisztelegnek a nagy filmesek előtt.

Az idén a 19 versenyfilm többsége a társadalmi valóság ábrázolására törekszik, arra, hogy bemutassa, az emberek hogyan veszik fel a harcot a kegyetlen rendszerekkel szemben. Különösen sok a kelet-európai film, bemutatnak lengyel, román, de kazah alkotásokat is.

A hét főből álló zsűri elnöke a világhírű kínai rendező, Wong Kar Wai. (A fesztivált – versenyen kívül – az ő harcművészeti filmje „The Grandmaster” nyitja, amelyet tízévnyi előkészítő munka és háromévnyi forgatás után januárban mutattak be hazájában. A főhős, a nagymester nem más, mint Bruce Lee egykori mentora.) A zsűri tagjai: Andreas Dresen német rendező, Tim Robbins amerikai filmszínész, Shirin Neshat iráni rendező, Susanne Bier dán filmrendező, Ellen Kuras amerikai operatőr és Athina Rachel Tsangari görög rendező, producer.

Indigének, vagyis bennszülöttek

A „NATIVe – Utazás az indigen moziba” című sorozat a Berlinale új kezdeményezése. Ettől az évtől kezdve ezt a sorozatot azoknak a filmeknek szentelik, amelyekben a rendezők a világ indigen, vagyis bennszülött népeiből származnak és róluk mesélnek.

A fókuszban az idén Ausztrália, Új-Zéland, Óceánia, Kanada és az USA bennszülött filmesei állnak. Történeteik a kulturális sokféleséget, a politikai, gazdasági és művészi különbségeket teszik láthatóvá és a néző számára is átélhetővé.

Megismerkedhetünk például az amerikai indiánok életével, láthatjuk, hogyan befolyásolja mindennapjaikat az alkohol és az erőszak (Skins, Chris Eyre filmje). Barry Barclay azt mutatja be, hogyan tudott egy orvos a negyvenes években egy maori faluban beilleszkedni, a Ngangkari című dokumentumfilm pedig egy aboriginal (ausztrál bennszülött) tradicionális gyógyító nyomába ered.

A Berlinale egyik legrangosabb kitüntetését, a Kamera-díjat idén Isabella Rossellini olasz színésznő és Rosa von Praunheim német filmkészítő kapja.

Sztárparádé

Berlinben nem csak egy helyen vonulnak fel a sztárok. A „repülő vörös szőnyeg” hét különböző helyszínen várja majd a világsztárokat. Hollywood csillagai közül Matt Damon, Nicolas Cage, Anne Hathaway, Jeremy Irons, Shia LaBeouf, Amanda Seyfried, Geoffrey Rush sétál majd el a nézők sorfala közt.

A legendás Anita Ekberg is elmegy Berlinbe, csakúgy, mint Jane Fonda és Isabella Rossellini. Nem hiányozhatnak a franciák nagy dívái sem: Catherine Deneuve, Isabelle Huppert és Juliette Binoche autogramját kérhetik el a nézők. A Harry Potter-rajongók pedig megpillanthatják Rupert Grintet.

Jó üzlet

A városvezetés jelentős összegekkel támogatja a fesztivált, ami jó befektetés. A tartományi rangú Berlin költségvetésében a Berlinale támogatására fordított minden egyes euróból 1,6 euró bevétel keletkezik. A fesztivál közvetlenül 380 embernek ad munkát, és a szállodáktól a taxik forgalmáig mindent együttvéve az idén várhatóan 87,5 millió eurót tesz hozzá a német hazai össztermékhez.

A filmfesztiválra várhatóan 120 ezren utaznak a német fővárosba, köztük 19 ezer filmes szakember és 4 ezer újságíró. A fesztiválvendégek jellemzően tíz napot töltenek el Berlinben és naponta nagyjából 270 eurót költenek, míg egy átlagos turista 2-3 napig marad és naponta 204 eurót költ.

A fesztivál február 17-ig tart, de Berlin a Berlinale után is Németország mozgóképes fővárosa marad: összesen 93 filmszínházának évente átlagosan 9,1 millió fizető nézője van, amivel az első helyen áll a német települések rangsorában, a film- és televíziós iparban érdekelt cégek száma pedig nagyjából 3300, amivel ugyancsak csúcstartó.

Németországban egy francia film volt a legnépszerűbb

2012-ben 1,033 milliárd euró jegyárbevételt értek el a német mozik, ami 7,8 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A 82 milliós országban a mozilátogatók száma 4,2 százalékkal 135 millióra nőtt.

Ugyanakkor a hazai filmek részaránya a bevételben tovább csökkent, 18,1 százalék volt tavaly, szemben a 2011-es 21,8 százalékkal és a 2009-ben regisztrált 27,4 százalékos csúccsal. A legnépszerűbb német film 2012-ben Bora Dagtekins Török nyelvlecke kezdőknek (Türkish für Anfänger) című vígjátéka volt, amelyre 2,4 millió jegyet váltottak. Az egymilliós nézőszámot összesen négy német film érte el tavaly.

A legnézettebb film az Életrevalók című francia vígjáték volt, amelyre 8,9 millió jegyet adtak el. A második helyen a 007 – Skyfall című James Bond-film végzett 7,5 millió nézővel, míg a harmadik a Jégkorszak 4: Vándorló kontinens című animációs film volt, 6,7 millió eladott jeggyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik