Nagyvilág

Pénzt gyűjtenek az afgán Oscar-esélyeseknek

Megnyílt az út Hollywoodba az Oscar-jelölt afgán rövidfilm szereplői előtt: online pénzgyűjtő kampány adományai teszik lehetővé, hogy eljussanak az Oscar-gálára.

A Buzkashi Boys című kisjátékfilm 14 éves sztárjainak szóvivője elmondta, hogy az online pénzgyűjtés sikerének köszönhetően az utazáshoz szükséges 10 ezer dollár kétharmada már megvan. A fiúk, Favad Mohammadi és Dzsavanmard Paiz Kabulból érkeznek majd Los Angelesbe, hogy részt vegyenek a legnagyobb hollywoodi filmünnepen, a február 24-i Oscar-díjkiosztó ceremónián.

Filmjük két kabuli barátról szól, akiknek az az álma, hogy buszkasijátékosok legyenek. Az Afganisztán nemzeti sportjának számító buszkasi a lovaspólóhoz hasonlít, ám annak elég brutális változata, mert a játékosok egy lefejezett kecskét igyekeznek a gólvonal mögé juttatni.

A kis költségvetésű alkotás rendezője az amerikai Sam French. A produkció szóvivője megjegyezte, hogy a film büdzséjéből nem tudták volna fedezni a szereplők útját.

A kampány indulása óta a világ sok tájáról – az Egyesült Államokból, Németországból, Kanadából, Ausztráliából és Afganisztánból – mintegy 120 adakozó támogatta a fiatalok útját. A szervezők azt is jelezték, hogy a szükséges összegen felül beérkező pénzt az egyik szereplő, Mohammadi továbbtanulásának költségeire fordítják.

Mohammadi a film tavalyi bemutatójakor hívta fel magára a figyelmet. Az apátlan fiú az utcán nőtt fel, és abból tartotta fenn magát, hogy térképet árult a Kabulba érkező turistáknak. A produkció egyik szereplőjének is hasonló sors jutott osztályrészül.

A 28 perces kisfilm az első olyan alkotás, amely az Afgán Filmprojekt keretében készült. A nonprofit csoport az afgán filmipar fellendítésén dolgozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik