Élő Forma-1

Bottas nyerte az Orosz Nagydíjat, Hamilton a dobogón sincs

Valtteri Bottas a rajtnál az élre állt a Forma-1 Szocsiban rendezett versenyén és megszerezte pályafutása első futamgyőzelmét. Sebastian Vettel lett a második, Kimi Räikkönen a harmadik.

Elég érdekesen alakul eddig a hétvége a Forma-1 Orosz Nagydíján, a 2008-as Francia Nagydíj után lesz ismét Ferrari első sor a rajtnál. A szombati időmérőn Sebastian Vettel szerezte meg a pole-t, Kimi Räikkönen pedig a második rajtkockából indult. Lewis Hamilton ráadásul csapattársától, Valtteri Bottastól is kikapott az időmérőn, ő csak a negyedik volt a rajtrácson.

Fernando Alonso számára már a verseny előtt folytatódott a pechsorozat, a spanyol alatt ugyanis a felvezető kör alatt megállt a McLaren-Honda, így el sem tudott rajtolni. A kezdést Bottas kapta el a legjobban, a második kanyarra már elsőként fordult, majd fokozatosan kezdett ellépni a mezőnytől.

Volt egy baleset is a kezdés után, Romain Grosjean hajtott bele Jolyon Palmerbe, mindketten kiestek, bejött a biztonsági autó, amely csak az ötödik körben ment ki.

Ezután hosszú ideig állandósult a helyzet, nem voltak előzések, a kerékcserékre várt mindenki. Bottast a 27. körben hívták ki az első helyről a bokszba, és bár után a Ferrari megpróbált trükközni, végül Vettel csak mögé tért vissza.

Nagyon úgy tűnt, hogy Bottas el fogja izgulni a végét, voltak apróbb bakijai, ezeket kihasználva Vettel DRS-távolságon belülre ért, benne volt, hogy le fogja majd előzni. Bottas azonban összekapta magát a végére, az utolsó körben kapott egy kis segítséget Felipe Massától (ha csak egy picit is, de bezavart Vettelnek, nem ezen múlt, de azért nem jött jól a németnek), így a finn végül megőrizte az első helyet.

Pályafutása első futamgyőzelmét aratta. Vlagyimir Putyintól vehette át a serleget.

Vettelnek be kellett érnie a második hellyel, Räikkönen lett a harmadik. Hamilton lecsúszott a dobogóról, csak a negyedik lett. Max Verstappen, Sergio Perez, Esteban Ocon, Nico Hülkenberg, Felipe Massa és Carlos Sainz szerzett még pontot, pontokat.

Lance Stroll a 11. lett, de pályafutása során először fejezett be egy Forma-1-es versenyt.

A már említett Alonso, Grosjean, Palmer trió mellett Daniel Ricciardo esett még ki, a fékek mondták fel a szolgálatot az autóján.

Bottas szenzációs rajt után nyerte meg az Orosz Nagydíjat

Valtteri Bottas a rajtnál az élre állt a Forma-1 Szocsiban rendezett versenyén és megszerezte pályafutása első futamgyőzelmét. Sebastian Vettel nagyot hajrázott, volt is esélye az első helyre, de Felipe Massa bekavart neki a végén, így lett a második. Kimi Räikkönen a harmadik.

Vettel DRS-zóna határán!

Na, most lesz csak igazán izgalmas, a Ferrari németje már 1 másodperc körül van, az előbb alá is ment, de épp, amikor a mérési ponthoz értek, akkor Vettel kicsúszott, úgyhogy nem nyithatta a hátsó szárnyat.

Ez már egy kétemberes verseny

Bottas és Vettel között fog eldőlni ez a verseny, az már tuti. A finn 1,4 másodperccel vezet. Räikkönen harmadik helye nem forog veszélyben, 10 másodperccel előzi Hamiltont.

Nem kell a duma

Véli Bottas, aki finoman jelezte csapatának, ne szövegeljenek annyit a rádióba, hagyják, hadd csinálja a dolgát. Ezek szerint ez ilyen finn dolog, Räikkönennek is volt egy hasonló, azóta legendássá vált megnyilvánulása anno.

Izgi

Vettel nagyon jön, lassan DRS-távolságban van Bottashoz, körről-körre gyorsabb az éllovasnál.

Bottas hiba

Elfékezte a 13. kanyart, csökken is az előnye Vettelel szemben, már csak 2,5 másodperc a különbség. A némettel közlik is mindezt a csapatrádión.

Putyin a házban

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt csípte el a kamera. Chase Carey és Bernie Ecclestone társaságában volt épp.

Vettel a boxban!

Na, most viszont kiment már, de az ő kerékcseréjébe is belebakizott a Ferrari. A második helyen tért vissza, Bottas előnye 4 másodperc. Kezdődhet a hajsza.

Bottas, Vettel, Räikkönen, Hamilton, Verstappen, Hülkenberg, Massa, Perez, Ocon, Sainz az első tíz sorrendje.

Vettelre várva

Kihívták Vettelt, nem ment, aztán azt mondták maradjon a pályán. Mondjuk jók a köridők, szóval egyelőre semmi nem indokolja a kiállást. Taktikázik a Ferrari.

Hamilton is kiment kerékcserére

Ez sem volt tökéletes, a bal első gumi kicsit nehezen jött le, de nem veszített pozíciót a brit, most ő a negyedik.

Meglepő, de Räikkönent hozza ki előbb a Ferrari

A finn már panaszkodott a hátsó abroncsokra, úgyhogy a két Ferrari közül ő megy ki először a boxba. Elég kényelmesek voltak a szerelők, úgyhogy közel sem volt ez egy tökéletes kiállás. A negyedik helyen ment vissza a pályára.

Bottas a boxban

Kissé váratlanul hívták ki a finn, tökéletes volt a kerékcsere. Vajon mit lép a Ferrari? Bottas a negyedik helyen tért vissza, Vettel áll most az élen.

Vettel kezd feljönni Bottasra

Túl vagyunk a féltávon, a Ferrari németje pedig kezd egyre közelebb férkőzni Bottashoz, a 26. körben már közel nyolc tizedet hozott a finnen. Még a végén látunk egy kis akciót.

Na, Massa a bokszban

És ezzel be is indultak a csapatok. A brazil a hatodik helyről ment ki, tizediknek ért vissza a pályára. Wehrlein volt a másik kiálló, ő most az utolsó, helyet cseréltek Ericsonnal.

Állóháború van

Mondhatni vonatozás van. Bottas, Vettel, Räikkönen, Hamilton, Verstappen, Massa, Perez, Ocon, Jülkenberg és Magnussen az első tíz sorrendje, semmi akciót nem látunk.

Nem kopnak annyira a gumik

Így “több-kevésbé” a csapatokon és a pilótákon múlik, mikor akarnak kiállni. A Pirelli tweetelte ezt:

Hamiltonnal valami nem oké

Mármint az autójával. Azt mondja, túlmelegszik. Folyamatosan nő a hátránya Räikkönen mögött.

A helyzet változatlan

Bottas, Vettel, Räikkönen, Hamilton, Verstappen, Massa, Perez, oon, Jülkenberg, Magnussen az első tíz sorrendje. A Mercedes finnje magabiztos, 3 másodperces előnyben van Vettellel szemben.

Hamilton panaszkodik

Azt mondja, mintha elment volna az erő autójából. 7 másodperccel van lemaradva a csapattársától, még mindig negyedik.

Ricciardo is elszállt

Mi van ma? Elszállt az ausztrál autóján a hátsó fék, behívták a bokszba, de jelezte, teljesen reménytelen a helyzet. Négyen is idő előtt fejezték be, és hol van még a vége?

Kiment a biztonsági autó

Folytatódott a verseny, ottas megőrizte az első helyet, mögötte Vettel, Räikkönen Hamilton, Verstappen és Massa a sorrend, Ricciardo visszacsúszott a hetedik helyre a rajtnál.

Olvasói sztorik