Foci

Mi kell ahhoz, hogy Magyarországon lefújjanak egy meccset szurkolói rasszizmus miatt?

Izgalmas döntetlent játszott egymással az Újpest és a Videoton az NB1 14. fordulójában, a mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes. Az újpesti szurkolók viselkedése miatt félbeszakadt a mérkőzés, és nem sokon múlott, hogy a játékvezető végleg beszüntesse a játékot. Erre pedig már hosszú idő óta nem volt példa Magyarországon.

Az újpesti szurkolók többször, hangosan huhogtak, amikor színes bőrű fehérvári játékoshoz került a labda. Nem először tették ezt, legutóbb éppen a szombati mérkőzés előtt egy héttel, a Ferencváros elleni derbin. Akkor a játékvezető nem szakította félbe a meccset, pedig a tévén keresztül is jól lehetett hallani, hogy amikor színes bőrű fradistához került a labda, huhogásba kezdtek a lila-fehér szurkolók. A klub persze nem maradt büntetés nélkül: az Újpestnek 800 000 forintot kellett fizetnie az MLSZ kasszájába.

A bírság nem tartotta vissza az újpesti szimpatizánsok egy részét, a Fehérvár ellen talán még az Üllői úti mérkőzésen hallottnál is hangosabban huhogtak.

A 77. percben aztán Solymosi Péter játékvezető megunta a sorozatos rasszista bekiabálásokat és ideiglenesen félbeszakította a mérkőzést. A játékvezető egyébként – a rendezők és a hangosbemondó segítségével –  már korábban is figyelmeztette a nézőket. A szurkolók lecsitításában a hazai játékosok is segítettek, a találkozó pedig hamarosan folytatódott.

Ez nem azt jelenti, hogy a mérkőzésen a továbbiakban nem volt rasszista megnyilvánulás, a 87.percben tisztán lehetett hallani, ahogy Ezekiel Hentynek, a Videoton fekete játékosának huhognak.

Megkérdeztük az MLSZ-t is, minek kellett volna történnie, hogy ezt a mérkőzést a szurkolók rasszista viselkedése miatt lefújjanak?

A szövetség a Biztonsági szabályzat és versenyszabályzat egyik pontját küldte át, mely szerint

a játékvezetőknek meg kell állítaniuk, fel kell függeszteniük, vagy le kell fújniuk a mérkőzést, amennyiben rasszista megnyilvánulások történnek. Az első lépcsőben a mérkőzést először meg kell állítani és nyilvánosan figyelmeztetni az elkövetőket. Második lépcsőben, a mérkőzés folytatását egy bizonyos időre fel kell függeszteni. Harmadik lépésként – a biztonsági felelősökkel történő egyeztetést követően – a mérkőzést véglegesen le kell fújni amennyiben a rasszista viselkedés nem szűnt meg.

Márpedig, ahogy azt fentebb is írtuk,

a mérkőzés félbeszakítása után a szurkolók nem hagytak fel a rasszista bekiabálásokkal. 

A lefújás után az öltözőfolyosón is folytatódott az Újpest-Vidi csata, egyelőre két teljesen ellentétes nézőpontot olvasható ki a klubok közleményéből. A fehérváriak szerint  a hazaiktól Bojan Sankovic megsértette Ezekiel Hentyt, aki a rasszista beszólásra úgy reagált, hogy szétrúgta az egyik ajtót. Az Újpest FC szerint viszont nem hangzott el a folyosón rasszista kijelentés, csak egy biztonsági figyelmeztette a játékost, hogy ne rugdossa a vasajtót.

A lila-fehér klub közleményében kitért a rasszista megnyilvánulásokra is. Azt írták, az Újpest FC a jövőben a lehető legnagyobb elszántsággal és a leghatékonyabb módon szeretne változtatni a lelátókról érkező elfogadhatatlan szurkolói magatartáson, hogy a jövőben ilyen többet ne fordulhasson elő.

Hosszú időre kitilthatják a wc-ülőke dobálót

Megkérdeztük Méhes Tamást, az újpestiek vezető kommunikációs munkatársát, pontosan mit is jelent ez.

Lapunknak elmondta, a klubnak konszenzusra kell jutnia a szurkolókkal, közös egyeztetésre van szükség. Hozzátette, már időpontot is kijelöltek a szurkolóik képviselőivel való találkozásra.  Abban viszont bízik az Újpest FC, hogy a szurkolók Videoton mérkőzésen mutatott magatartásának célja nem az, hogy szándékosan kárt okozzanak a klubnak, szeretett csapatuknak.

A klub közleményében úgy fogalmaz, olyan arroganciával és gőggel szembesültek a tegnapi találkozó alkalmával, ami mellett nem mehetnek el szó nélkül. Kíváncsiak voltunk, pontosan miben mutatkozott meg a fehérváriak arroganciája. Méhes részleteket nem említett, annyit válaszolt

szurkolói beszámolók alapján a vendégjátékosok már a bemelegítéstől kezdve próbáltak olyan helyzetet teremteni, amely nem egyeztethető össze a profi labdarúgásban elvárható viselkedésminimummal.

Hozzátette, azt pedig az Újpest FC határozottan visszautasítja, hogy bármilyen rasszista megnyilvánulás elhangzott az öltözőfolyosón.

Kíváncsiak voltunk arra is, mi lesz annak a szurkolónak a büntetése, aki wc-deszkát dobott be a pályára?

Az újpestiek vezető kommunikációsa elmondta,

mire az eset miatt a biztonsági személyzet odaért a renitens szurkolóhoz, a lelátón helyet foglaló többi szimpatizánsunk kinyilvánította, a szintén nem a stadionokba való viselkedés elleni véleményét a bomlasztó személy irányába. A jövőben hosszú idejű kitiltás várhat a személyre.

Kiemelt kép: MTI/Czagány Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik