Foci

Vb-selejtező: miénk a környék egyik legrosszabb csapata

A magyar labdarúgó-válogatott mellett csak a román az, amelyik már biztosan nem juthat ki a világbajnokságra a régióból. A többiek még küzdenek.

Még két forduló van hátra a 2018-as labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozatából, az pedig már biztos, hogy a magyar válogatottnak elszállt minden esélye a kijutásra. Bernd Storck csapatának van két Lettország és egy Andorra elleni győzelme, egy Feröer elleni döntetlenje, illetve egy oda-vissza vereség Portugáliától, egy hazai zakója Svájc ellen és egy történelmi veresége Andorrában. Egy bázeli vendégjátékkal és egy hazai, Feröer-szigetek elleni mérkőzéssel zárunk.

Tegyük azért hozzá, hogy ha nyerünk Andorrában és Feröeren, akkor is elszálltak volna már az esélyeink, mert csak a portugálokat érhetnénk utol pontszámban, de velük szemben ugye az egymás elleni eredményekkel így is, úgy is alulmaradnánk. Svájc eddig hibátlan. A magyaroknak két kötelező meccset nem sikerült behúzni és a várva várt bravúr is elmaradt.

Mondhatnánk, hogy lapozzunk, de még tart a selejtező és mindig érdekes megvizsgálni, hogy a velünk szomszédos országok válogatottjai hogyan teljesítenek. Ha röviden akarnánk összefoglalni, akkor többnyire jobban, mint a magyar csapat.

  • Szerbia vezeti a D csoportot, legrosszabb esetben is pótselejtezőt játszanak. Ausztria ugyanitt nehéz helyzetben van, csak 9 pontjuk van, öttel vannak elmaradva Walestől és ugyan még van matematikai esélyük a második hely megszerzésére, nyugodtan kijelenthetjük: csoda lenne, ha sikerülne.
  • Az E csoportban Románia hozzánk hasonlóan már elszállt, volt kapitányváltás is.
  • Szlovákia és Szlovénia az angolok mögötti második helyért van harcban (Skóciával egyetemben) az F csoportban.
  • Az I csoportban Horvátország vezet (Izlanddal azonos pontszámmal), de Ukrajna is közel áll, csak két egységgel vannak elmaradva (a törökökkel együtt). Az utolsó fordulóban ukrán-horvt mérkőzést rendeznek.

A fentiekből látszik, hogy a régió országaiból csak Magyarország és Románia az, amelyiknek matematikai esélyes sincs már a kijutásra.

Ausztria helyzete elég reménytelen, de a másik hat válogatott még versenyben van a hajrában is, sokuk sorsa majd csak az utolsó fordulóban dől el.

A magyar csapatnál egyelőre két csapat, a románok és az osztrákok szereztek kevesebb pontot. A 11 lőtt gólunk viszont hiába nem tűnik soknak, a régiós összevetésben nem is vészes, sőt, csak a szerbek kiemelkedőek ebben. Kapott gólok terén már nem állunk olyan jól, csak az osztrák védelem adta meg magát többször.

A vereségekkel viszont mi állunk a legrosszabbul, rajtunk kívül senki nem kapott ki négyszer.

Szerettünk volna több pontot szerezni, a teljes kerettel lehetett volna jobb, de voltak váratlan eredmények. A csapat viszont fejlődik hosszú távon, sokkal jobb labdabirtoklásban, vagy éppen helyzetkialakításban, mint két-három éve

– mondta Bernd Storck még hétfőn, a telki edzőtáborban és bár mi magunk is azt írtuk korábban, hogy fejlődésben van a válogatott, nyugodtan hozzátehetjük, hogy van honnan és van hova.

Bernd Storck elpakolhatja a bőröndöt
A magyar labdarúgó-válogatott kétarcú. Három hónap alatt kétszer is 1-0-ra kapott ki, mégis hatalmas a különbség. Andorra elvette a reményt, Portugália ellen valami felcsillant. Elemzés.

Márpedig az az esély, amit a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjében kaptunk, azaz, hogy a csoport harmadikoknak is van esélyük, a 2020-as torna esetében már nem érvényes (egyébként Budapest lesz az egyik csoportkör házigazdája). Ugyanúgy az első két hely valamelyikére kellene odaérni a selejtezőcsoportban, vagy az újonnan induló Nemzetek Ligájában kéne nagyot alakítani. Egyik se lesz könnyű.

A régió csapatainak eddigi teljesítménye a vb-selejtezőben

mérkőzés győzelem döntetlen vereség gólarány pontszám
Magyarország 8 3 1 4 11-9 10
Szerbia 8 5 3 0 17-7 18
Ausztria 8 2 3 3 10-10 9
Románia 8 2 3 3 8-8 9
Szlovákia 8 5 0 3 14-6 15
Szlovénia 8 4 2 2 10-4 14
Horvátország 8 5 1 2 12-3 16
Ukrajna 8 4 2 2 11-7 14

Ajánlott videó

Olvasói sztorik