Foci

Podolski: Istentől kaptam ajándékba a bal lábam

Lukas Podolski szerda este, Dortmundban megmutatta, hogyan kell tökéletesen búcsúzni. A német-angol barátságos mérkőzés 69. percében hatalmas gólt lőtt a felső sarokba 20 méterről, ezzel nyert Németország 1-0-ra.

Tipikus Poldi-gól, de az ilyen különleges játékosok ilyen speciális búcsút érdemelnek. Le akartuk cserélni korábban, de a szünetben azt mondta, még a pályán szeretne lenni, úgyhogy abban maradtunk, megnézzük, hogy halad a mérkőzés. Jó, hogy a pályán maradt

mesélte el Joachim Löw, a német válogatott kapitánya, hogy kis híján lemaradt a világ Podolski szenzációs találatáról.

Podolski búcsúgólja:

Utolsó, 130. válogatott mérkőzésén ez volt a 49. gólja, mindkettővel a német örökranglista harmadik helyén áll.

30 ezren utaztak át Kölnből azért, hogy a helyszínen szurkoljanak neki, és azon ritka pillanatok egyikét is láthattuk, amikor az ellenfél kapusa gratulál a gólszerzőnek. Joe Hart intézett pár szót Podolskihoz, mindenki azt találgatta, vajon mit mondhatott.

Azt mondta, kibaszott szép lövés volt

– adta meg a választ az ARD televíziónak Podolski.

És a pillanat, amikor elhagyta a pályát utolsó válogatott meccsén:

A 31 éves Lukas Podolski neve hallatán sokaknak az az első gondolata, hogy ő lengyel. Valóban lengyel származású, Gliwicében született, édesanyja Krystyna Podolska lengyel válogatott kézilabdázó volt. Két éves volt, amikor Nyugat-Németországba költöztek és a nagyszülők német származása miatt német útlevelet is kaptak.

Így Lukas 6 évesen már Németországban, Berheimben kezdett el futballozni, innen került a Köln akadémiájára, 2011-től kezdve pedig végigjárta a német utánpótlás-válogatottakat. Lengyelországban már csak akkor figyeltek fel rá, amikor már játszott a Köln felnőttcsapatában és az U21-es válogatottban. Igaz, Pawel Janast, az akkori lengyel kapitányt nem hatotta meg Podolski teljesítménye:

Jobb csatáraink vannak itt Lengyelországban. Nem fogok valakit csak azért meghívni, mert volt egy-két jó meccse a Bundesligában. Nem is stabil kezdő a Kölnben.

Úgyhogy Podolski a német válogatottság mellett döntött, 2004 júniusában épp a magyar válogatott elleni meccsen debütált, akkor nyertünk Kaiserslauternben Torghelle Sándor duplájával. A Köln egyébként abban a szezonban kiesett a Bundesligából, Podolski így 1975 után az első játékos volt, akit másodosztályú csapatból válogattak be a Nationalelfbe.

A magyar-német 0-2 a Torghelle-duplával:

A Kölnt visszajuttatta az élvonalba, de miután ismét kiestek, biztos volt, hogy az idő közben válogatott alapemberré váló csatár elhagyja a klubot. Volt is nagy felhajtás, több német klub mellett a Real Madrid is vitte volna.

Végül a Bundesliga jó játékosait előszeretettel leigazoló Bayern München lett a befutó, 2006 júliusában 10 millió eurót fizettek érte.

A bajorok a nyakára hozták Luca Tonit, aki ipari mennyiségben termelte a gólokat. Podolski húzta a rövidebbet, így egyre kevesebb játéklehetőséget kapott. 2009-ben, egy bajnoki cím, egy Német Kupa- és egy Ligakupa-győzelem után döntött úgy, hogy távozik, 10 millió euróért cserébe visszatért Kölnbe. Bár ezt utólag már nem tartotta olyan jó ötletnek:

Ha Jupp Heynckes kicsit korábban érkezik a klubhoz, akkor biztosan maradok a Bayernben. Mert, ha csak a sportszakmai oldalt nézem, a kölni hazatérésem nem volt a leghasznosabb

mondta a Sport Bildnek pár éve.

A társak búcsúja Fotó: Europress

Valóban nem sikerült jól a hazatérés, az első szezonban ugyan pontot érő gólt szerzett a Bayern München ellen, összességében három találatig jutott. Szép lassan aztán beindult, a harmadik szezonjában már 18 gólja volt, de a Köln megint kiesett.

Az Arsenal szerezte meg a játékjogát 15 millióért 2012-ben, és nem is indult rosszul a közös munka, de 2014 novemberében, már világbajnokként Podolski a kevés játéklehetőségre panaszkodott. El is ment tavasszal az Interbe kölcsönbe, majd 2015 nyarán Törökországba szerződött, most épp a Galatasarayban rugdossa a gólokat, nyártól pedig a japán Vissel Kobe-ba szerződik, mert azért van még benne jócskán kilométer.

A müncheni sikerek, az FA-kupa győzelem az Arsenallal és a Török Kupa-siker ellenére Podolski klubkarrierje azért közel sem volt tökéletes. A válogatott kárpótolta, ott  szinte minden összejött neki:

  • nyert világbajnoki aranyat és bronzot,
  • volt Európa-bajnoki második, kétszer pedig elődöntős,
  • két világbajnokságon és két Európa-bajnokságon is lőtt gólt,
  • és beírta magát a német válogatott történelemkönyvébe.

Tudom, hogy olyan bal lábam van, amit isten ajándékozott nekem, vagy valaki más onnan fentről. Nagyon büszke vagyok arra a 13 évre, amit a válogatottban töltöttem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik