Foci

Ryan Giggs: Túl sok a külföldi edző a Premier League-ben

A Manchester United korábbi labdarúgója és edzője, Ryan Giggs szerint túlságosan sok a külföldi vezetőedző az angol bajnokságban, emiatt a helyi, tehetséges trénerek nem jutnak elég lehetőséghez.

Nincs elég brit edző a Premier League-ben, pedig szerintem fontos lenne, hogy bizonyíthassanak. Sok a jó külföldi szakember a ligában, de van rengeteg, hasonló képességű brit is. Ha nem kapsz esélyt, nem tudod megmutatni, mire jutsz egy tehetséges társasággal

mondta a BBC-nek Giggs, aki 2014-ben négy mérkőzésen keresztül vezetőedzője is volt a Unitednak, később pedig másodedzőként segítette Louis van Gaal munkáját.

Jelenleg az angol első osztály húsz csapata közül hétnek van helyi edzője, de a bajnokság első hét helyén álló együttes mindegyike külföldi trénert alkalmaz. A helyi szakembert foglalkoztató gárdák közül a walesi Tony Pulis edzette West Bromwich Albion áll a legelőkelőbb helyen, a nyolcadikon.

Ha összehasonlítjuk Európa topbajnokságait, akkor bizony tényleg az utolsó helyen kullog a Premier League-ben ebben az összevetésben.

  • A La Ligában 13 spanyol vezetőedző van,
  • a Bundesligában 10 német (plusz ketten kettős állampolgárok),
  • a Serie A-ban 15 olasz (plusz hárman kettős állampolgárok),
  • a Ligue 1-ban pedig 14 francia (plusz két kettős állampolgár).

Azt már csak kis érdekességként említjük meg, hogy az NB I 12 csapatos mezőnyében öt csapatnál van magyar vezetőedző, illetve a Mezőkövesdhez télen érkező Tomiszlav Szivics szerb-magyar kettős állampolgár. Ő a Felcsútra távozó Pintér Attila helyét vette át.

Fotó: Getty Images/Paul Gilham

Ajánlott videó

Olvasói sztorik