Foci

Mindent elbukhat a Ferencváros

Valami nincsen rendben a Ferencvárosnál, és nem csak azért, mert 589 napja fordult elő legutóbb, hogy nem állt dobogós helyen az NB I-ben. Ez önmagában még nem lenne nagy gond, hiszen csak hat pont a hátránya az első helyezett Vasassal szemben, és nem leírva az angyalföldieket, azért a Fradi legnagyobb vetélytársa valószínűleg az utolsó pillanatokban erősen felpumpált Videoton lesz. Persze csak akkor, ha valahogy összeszedik magukat a zöld-fehérek.

Padlóztak

A Fradi gyengébb szereplése annyira nem váratlan.

Az Európa-bajnokságon öt Fradi játékos is ott volt (Dibusz Dénes, Nagy Ádám, Gera Zoltán, Pintér Ádám, Böde Dániel), közülük négyen (Nagy Ádám Bolognába igazolt) egy héttel a Bajnokok Ligája selejtezője előtt tértek vissza.

Már itt volt egy kis bökkenő, mert egy darabig úgy tűnt, a Ferencvárosnak a Skenderbeu kizárása miatt nem is kell játszania az első körben. Aztán egy furcsa UEFA-döntés után kiderült, mégsem jutottak tovább meccs nélkül, nem nyernek időt. Július 6-án tudta meg a Fradi, hogy játszania kell július 12-én. Ez pedig semmiképpen nem szerencsés, még akkor se, ha az albán bajnokság második helyezettét kapták. Persze mindenki úgy volt vele, tovább kell jutni. Ehelyett

óriási pofon érte a Fradit, az utóbbi évek legfontosabb meccsén. 

Akkora, hogy lehet még mindig nem heverték ki. Thomas Doll, a csapat edzője az Eb után azt mondta,

Nem a legkönnyebb úgy csapatot építeni, hogy sok játékossal csak az első fontos mérkőzés előtt egy héttel találkozunk. (…) Hamarosan pedig megérkeznek a válogatottjaink, akik hatalmas büszkeséggel és önbizalommal térnek vissza.

A Ferencváros játékosai valószínűleg tényleg hatalmas önbizalommal tértek haza, de az is biztos, hogy ezt két hét alatt teljesen lerombolták.

Afelől sem lehet kétségünk, hogy voltak olyan játékosok, akik csak a BL miatt maradtak, vagy igazoltak a Fradiba. Lovrencsics Gergő nyilatkozata mindent elmondott a Tirana elleni kiesés után. Míg Dibusz Dénes azt nyilatkozta, menni kell tovább, jön a Kispest elleni meccs, Lovrencsicsen az őszinte megdöbbenés és csalódottság látszott.

És nagyjából úgy is játszik a Fradi idén a bajnokságban, ahogy Lovrencsics a videóban reagál a kérdésre. Kubatov Gábor, a klub elnöke fogalmazta meg a legjobban:

A legborzasztóbb, hogy újabb egy évet kell várni.

És ez látszik a csapaton: legyenek túl ezen a bajnokságon, jöjjön már a selejtező kör megint, hogy javíthassanak. Viszont ilyen mentalitással még az NB1-et is nehéz megnyerni.

Hajnal tévedett

Kubatov azt is elmondta a kiesés után, már megvoltak a nevek, kiket igazolnak továbbjutás esetén. A csapat viszont végül nem erősödött, hanem gyengült a tavalyihoz képest.

Hajnal Tamás ezt nyilatkozta nemrég Nagy Ádámról:

Kétségkívül jó játékosról van szó, de úgy gondolom, hogy többet profitált ő a csapat remek játékából, mint mi a csapat az övéből.

Ez azon kívül, hogy nem biztos, hogy elegáns, nem igaz. Ha a Fradi Nagy Ádám nélkül is 10 ponttal vezetné már a bajnokságot, azt lehetne mondani, Hajnal jól beszél. De nem, a Fradi a negyedik és nem azért, mert Roland Lamah, aki képes volt félidőkön keresztül észrevétlen maradni, nincs már a klubnál.

A Nagy-Gera páros tavaly ellenállhatatlan volt, ebből pedig maradt egy még mindig varázslatos Gera, aki viszont nem bírja el egyedül a terhet.

Akkor is igaza lenne Hajnalnak, ha a Fradiban lenne még egy olyan játékos, aki úgy kéri el a labdát a félpályánál mint Nagy, úgy fordulna és indulna meg, mint ő, és olyan százalékkal passzolna emberhez, mint ő.

De nemcsak a Fradiban nincs már ilyen játékos, hanem az egész országban.

Pintér Ádám nem tudja őt pótolni, nem is lehet elvárni tőle, Gera nem tud egyszerre irányítani is védekezni, arról nem beszélve, hogy Nagy azért hatalmas terhet vett le Geráról. Hajnal pedig azzal együtt, hogy még mindig nagyon jó játékos, lassan többet sérült, mint egészséges.

A csapatnak továbbra sincs középhátvédje, a Nalepa-Leandro belső kettős lassú és bizonytalan. Leandro inkább csak lassú, Nalepa viszont egészen érthetetlen hibákra képes. Olyanokra, amitől az ember egy kicsit elbizonytalanodik, miért is nem igazolt évek óta senkit helyette a Fradi. Egy kis videós összeállítás:

Mindenképpen jobb, hogy ha ez már normális füvön zajlik.

Egy védő vállalkozik lövésre:

A Fradi új igazolásairól még korai lenne ítéletet mondani, de azért valószínűleg nem ők fogják BL-be vinni a csapatot.

Oliver Hüsing úgy tűnt erősítés lehet, aztán legendás öngólt lőtt a BL-selejtezőben. Marko Djuricint két meccs után mindenki hazaküldte volna, pedig nem ügyetlen és úgy megy előre mint egy bika, igaz, több helyzetet hagy ki, mint az egész csapat. Az sem derült még ki, mennyire értik meg egymást Bödével, néha látványosan nem passzolnak egymásnak, ami valószínűleg nem azért van, mert nincsenek jóban, hanem, mert mindketten a leszegett fejjel a kapu felé típusú csatárok.

A dél-koreai Rju Szung Vu ügyes, de egyelőre nem tud folyamatosan jó teljesítményt nyújtani. Lovrencsics pedig eddig nem tud úgy focizni, mint ahogy tud.

Thomas begőzölt

A Fradiba sok edzőnek beletört a bicskája. Sok olyan edzőnek is, akik tapasztalattal, nemzetközi rutinnal vették át a klubbot. Egy ideig bírták a nyomást, de után elvesztették a fonalat. Ilyen volt László Csaba is, aki az egyik hazai meccsen elsírta magát a Fradi tábor előtt. Ricardo Moniz hősként ment el az Üllői útról, de a végén már ő is rossz döntéseket hozott, kicsit meg is tört, és egyre többet foglalkozott a bírói tévedésekkel.

Thomas Doll is egyre idegesebb, a hétvégi Haladás elleni meccsen kiállították, most eltiltást kapott. Nem csak őt állították ki egyébként, hanem két másik Fradi játékost is. Márpedig ez korábban sem Dollra, sem a csapatra nem volt jellemző.

A magyar bírók pedig nem valószínű, hogy tavaly óta rosszabbak lettek. Csak most nem jönnek az eredmények, és

egyre feszültebb mindenki.

A Ferencváros edzője a háromhetes válogatott szünet miatt is már többször kiakadt. Igaz, hogy nincs még egy olyan ország, ahol ez így menne, ettől függetlenül muszáj ezt elfogadnia. Mert ha ezt a folyamatot nem tudja megállítani, akkor jövőre még az első meccsig se jutnak el a BL-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik