Foci
bernd storck (Array)

Válogatott: felerősödtek a Bernd Storck ellenes hangok

Ferenczi Attila
Ferenczi Attila

2016. 10. 11. 12:54

Korábban a témában:

“Az edzőt rúgják ki, a játékosok meg menjenek el dolgozni és építsük fel futballunkat újra, amatőr alapon, merthogy az edzőt és a csapatot az eredményei minősítik” – kommentelték sokan a svájci meccs után (2-3) nem csak azok, akik zsigerből gyűlölik a “magyarfocit”. Mi másképp látjuk.

Kedd reggel újra csönd van

Azért, hogy reálisan tudjuk értékelni a Lettország-Magyarország (0-2) mérkőzést, több dologgal nem árt tisztában lenni. A mérkőzésteljesítmény mennyiségi fokmérője, maga az eredmény, míg minőségi fokmérője a mutatott játékkép. Miután csapatunk egy selejtező sorozat közbenső állomásán vesz részt, így még egy értékelési szempontot kell figyelembe vennünk, mégpedig a fejlődési trendeket.

Az “ellenszurkolói” felháborodás akkor lenne jogos, ha nincs eredmény, rossz a játék összképe és a fejlődési trend negatív irányt mutat. Így, a három együtt.

Ebből a megközelítésből az egytől ötig terjedő skálán gyors értékelésünk a svájci meccsről

  • az eredmény: 2
  • a mutatott játékkép: 4,5
  • a fejlődési trend: pozitív.

lett meccsről így fest:

  • az eredmény: 5
  • a mutatott játékkép: 3,5
  • a fejlődési trend: pozitív.

Nézzük a részleteket!

A mérkőzés előtti nyilatkozatában Strock kapitány elmondta:

Váltunk, mert jobbak vagyunk, ezért dominálni szeretnénk, így két csatárral játszunk.

Csapatunk a lett meccsen az eddigi játékfelfogásához híven, támadásnál, labdatartásra épülő, „kombinációs támadó játékot” , védekezésnél, labdavesztés után azonnali visszatámadást, illetve az ellenfél támadásépítésénél letámadást játszott.

Tettük, mindezt az eddigiekhez képest 4-4-2-es játékrendszerben, két tükörszélsővel (Gyurcsó, Dzsudzsák) és két támadóval (Szalai, Nikolics). Vagyis Storck csapatunk egyre jobban formálódó alapstílusán nem változtatott a lett meccsre, csak más játékrendszer adta hozzá a keretet.

Noha csak négy új ember került be a kezdőbe, csapatunk öt játékpozícióban (jobb-bal-középső hátvéd, balfedezet, center) változott a svájci meccshez képest. Ez meg is látszott az első félidei játékunkon, hiszen támadásszövésünk során többször összműködési zavar látszott a kapcsolódó játékosok között. Ez számos pontatlan, ütemtelen, „meg nem értett passzban” öltött testet. Nem ártott volna, ha a labdát fogadó játékos is ugyanazt gondolja, mint a labdát adó.

Sabala két méterről leadott lövése átmegy Gulácsi lába között, de szerencsére érintés nélkül megy keresztbe a kapu előtt. Itt bizony hatalmas szerencsénk volt Forrás: 24.hu

Kívülről nézve olybá tűnt, hogy a korán lőtt gólunk után, csapatunk kicsit belealudt a meccsbe. Letámadásainknál nem voltunk elég élesek, mindig ütemkéséssel értünk a labdaszerzés helyszínére,  a lettek többször is ki tudtak jönni a szorításunkból, minek következtében három gólhelyzetet tudtak kialakítani a kapunk előtt. Ebből kettő, ajtó-ablak helyzet volt. Így kész csoda, hogy az első félidőt le tudtuk hozni 1-0—ás vezetéssel.

Ikaunieks egy remek kiugratást követően egyedül törhetett kapura, de szerencsére Guzmics szorításában mellé lőtt. Milyen mázli, hogy nem vette át bal lábára időben a labdát… Forrás: 24.hu

A második félidőre Nikolicsot Kleinheisler váltotta fel és visszaálltunk a korábbi meccseken jól működő 4-2-3-1-es játékrendszerre.

A lettek sokkal agresszívebben jöttek ki a második félidőre, minek következtében az 51. percben, megint sakk—matt helyzetet alakítottak ki kapunk előtt, amit szerencsére kihagytak.

Talán lett részről Sabala második helyzete volt a legnagyobb ziccer, de telibe lőtte Gulácsit Forrás: 24.hu

A meccs élénkebb lett, nyílt játék alakult ki. A lettek egyenlíteni akartak, míg mi második gólunkkal eldönteni a meccset.

Csapatunk Kleinheisler segítségével fokozatosan átvette az irányítást, majd egy szöglet utáni gólunkkal (77. perc) biztossá tettük győzelmünket.

Nikoics vs Kleinheisler

A svájci vereséget követő elemzésünkben már jeleztük, hogy valahogy Nikolics nehezen alkalmazza azt a fajta játékstílust, amit válogatott csapatunk játszik. Most egy teljes félidőt kapott a bizonyításra, rengeteget mozgott, az első gólunkban elévülhetetlen az érdeme, de ennek ellenére látni kell, többször volt megjátszhatatlan, mint megjátszható. A svájcihoz hasonlóan a lettek ellen is akadt több olyan játék szituáció, amikor szabályosan elszaladt a labda elöl.

Nikolics beindul a támadás előkészítő fázisában (fehér nyíl), miközben a játék azt kívánná, hogy visszalépjen az üres térbe (fekete nyíl) Forrás: 24.hu

Ennek egyszerű az oka. Nikolics első sorban területre beinduló, kulcspasszra érkező, vagy kulcspasszt adó támadó. Főképp akkor tud a csapat hasznára lenni, ha a támadás végszakaszában az utolsó, vagy az utolsó előtti passzt kapja ő, illetve ő adja, mint ahogy hozta helyzetbe Gyurcsót.

Storck azért váltptt szünetben Kleinheislerre, mert egyrészt ő ezt jobban alkalmazza, másrészt stabilizálni szerette volna a csapatot.

A labda Nagynál, Kleinheisler a labda felé mozog, labdát kap (fehér nyíl) Nikolics ebben a helyzetben inkább beindult volna az üresen hagyott területre (fekete nyíl) Forrás: 24.hu

Összegzés

A világbajnoki selejtezők első három mérkőzése után megállapíthatjuk, hogy Stock húzásai még mindig ülnek, azonban játékunk se Feröer , se Lettország ellen nem volt olyan meggyőző, mint az elmúlt fél évben a nálunk jóval nagyobb játékerőt képviselő Ausztria, Portugália, vagy éppen Svájc ellen..

Mondhatnánk azt, hogy gyengébb csapatok ellen nem megy nekünk a játék, de az Izland ellen nyújtott Eb-mecs második félidejében bemutattuk, hogy a precíz labdabirtoklás fenntartásával is tudjuk a nyomást úgy fokozni az ellenfél védelmén, hogy eközben a védekezésünk szilárdsága is megmarad.

Ha az eredményességben ez nem is mindig tetten érhető, de lassan és biztosan fejlődünk. A sportban a tudatosság, a türelem és a kitartás a három legfontosabb erények. És ez a lényeg. Ezért nem értünk egyet azokkal, akik kívülről, vagy sportágon belülről támadják a német edzőt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.