Foci

Újabb gólbíró-technológiára bólintott rá a FIFA

gólvonal (gólvonal)
gólvonal (gólvonal)

A GoalControl révén a negyedik gólbíró-technológia is megkapta működési engedélyét a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől (FIFA).

A FIFA pénteki tájékoztatása szerint a német fejlesztésű rendszer kamerák segítségével állapítja meg, hogy a labda túljutott-e a gólvonalon.

Korábban a szintén kamerarendszerrel dolgozó brit Hawk-Eye és a mágneses mezőket alkalmazó német-dán GoalRef elnevezésű technológia kapott licencet, mindkét technológia jól teljesített a decemberi klub-világbajnokságon. A harmadik, ugyancsak német és mágneses mezőket használó Cairos nevű találmány hétfőn kapott működési engedélyt a FIFA-tól.

A FIFA múlt hét kedden jelentette be, hogy a júniusi Konföderációs Kupán, illetve a jövő évi brazíliai világbajnokságon is alkalmazni fogják a játékvezetőket segítő gólbíró-technológiát. Várhatóan áprilisban derül ki, hogy a négy újítás közül melyik lesz a befutó.

A gólbíró- vagy gólvonal-technológiákat azért alkalmazzák, hogy minden kétséget kizáróan el tudják dönteni, egy adott helyzetben áthaladt-e a labda teljes terjedelmével a gólvonalon, így elejét vegyék az emberi tévedésnek. A fejlesztések között van magyar is: Maruzsi László és csapata több mint tíz éve dolgozik saját rendszerén, amely azonban nem jutott tovább a tavaly márciusi tesztelésen. Maruzsiék azóta is fejlesztik találmányukat, amely akkor kaphat licencet, ha teljesíti a FIFA technikai előírásait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik