Foci

Az NB I.-ben kötelező a defibrillátor

A Magyar Labdarúgó Liga 2004 februárjában minden élvonalbeli csapatnak adott újraélesztő készüléket.

Szombaton az angol labdarúgó FA-kupa negyeddöntőjében a Bolton játékosa, Fabrice Muamba szívrohamot kapott és összeesett. Életét a gyors és szakszerű orvosi segítség mentette meg.

Ehhez elengedhetetlen volt, hogy újraélesztő készülék is rendelkezésre állt, illetve, hogy a házigazda Tottenham szurkolója, egy bizonyos dr. Andrew Deaner a pályára rohant segíteni, ő ugyanis kardiológus.

Magyarországon 2004 februárjában a Magyar Labdarúgó Liga minden NB I.-es csapatnak adományozott egy újraélesztő készüléket. A defibrillátor azóta követelmény lett a honi élvonalban.

A gép magyar nyelvű utasításokat ad a használatról, ezért nemcsak az orvosok, hanem megfelelő képzés esetén akár az edző vagy a gyúró is tudják kezelni. A PowerHard berendezések használatára a csapatoknál több embert is kiképeznek, akik az edzéseken és a meccseken is a helyszínen tartózkodnak.

Az élvonalbeli csapatok egybehangzóan kijelentették, nagy megnyugvás számukra, hogy ez a készülék a rendelkezésükre áll. Természetesen mindannyian bíznak benne, hogy soha sem kell majd használniuk.

A defibrilláorok állapotát évente ellenőrzik.

Az NB II.-ben és az NB III.-ban sajnos már nem ilyen szerencsés a helyzet. Ezeknél a csapatoknál orvos van a helyszínen, illetve a gyúrókat képzik ki az újraélesztésre. A legtöbb másod- és harmadosztályú mérkőzésen még mentőautó sem áll rendelkezésre a helyszínen, mert az egyesület nem tudja vállalni ennek a költségét.

Tragédiák a pályán
2009 júliusában elhunyt a 19 éves Beck Ádám, aki az NB II Nyugati csoport akkori bajnok csapatánál, a Gyirmót SE-nél szerepelt. A fiatal futballista az NB III-es Pápa csapatánál volt próbajátékon, s egy edzőmérkőzésen rosszul lett. A játékost az öltözőben ellátták, majd hazautazott Győrbe, a Fehér Miklós Labdarúgó Kollégiumba. Ott azonban este ismét rosszul lett, s ugyan azonnal kórházba szállították, az életét nem tudták megmenteni.
2009 szeptemberében Takács Lajos egykori profi labdarúgó, a Pálhalma elleni mérkőzés utolsó körülbelül tíz percére állt be a játszani. A meccs lefújása után az öltözőben lett rosszul. Elsőként az ott lévő masszőrök próbáltak segíteni rajta, majd néhány perc múlva megérkezett az első mentőautó, később pedig Székesfehérvárról a rohammentő is. A folyamatos segítségnyújtás ellenére nem tudták megmenteni az életét és a meccs lefújása után egy órával meghalt.
2010 augusztusában összeesett és meghalt egy 26 éves labdarúgó az olaszliszkai futballpályán. Az erdőbényei férfi egy barátságos labdarúgó-mérkőzésen vett részt. Egy perc játékidő után a focista összeesett, s az életét a kiérkező mentősök már nem tudták megmenteni.
2010-ben a balassagyarmati teremfoci-bajnokság is tragédiával indult. Az AMICO-Ipolyszög összecsapás 18. percében a házigazdák játékosa az ellenfél hatosánál összeesett, és hiába érkezett perceken belül a mentő, a 39 éves labdarúgó életét már nem tudták megmenteni.
2011 áprilisában a Véménd-Bicsérd baranyai megyebajnoki meccs a 66. percben 1-1-es állásnál az egyik hazai szurkoló rosszul lett. Mentőhelikoptert kellett hívni, ami a pályára szállt le. Csaknem másfél órán át küzdöttek a véméndi férfi életéért, de sajnos nem sikerült megmenteni. A meccset nem folytatták.
És a happy end:
2011 októberében az MTK veterán csapatának egyik meccsén a pályán esett össze az egykori klasszis, Kovács Béla, akit a klinikai halál állapotából kellett újraéleszteni. A nagy valószínűséggel infarktust kapó játékos a klinikai halál állapotába került, a pályán a játékostársak élesztették újra, majd a kiérkező mentők, akik stabilizálták az állapotát és a Honvéd Kórházba szállították. Ő szerencsére túlélte az esetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik