Sport

Miért hasonlít Wimbledon Kövér Lászlóhoz?

Idén ünnepli 140. születésnapját a méltán legendás wimbledoni tenisztorna, a világ legrégebbi és legtöbb hagyománnyal bíró Grand Slam versenye. A kommentátorok és szaklapok minden év júliusában ódákat zengenek az itteni tradíciókról, a szervezők makacsul ragaszkodnak a múlthoz, amiért egyre több vád éri a versenyt, elsősorban a szexista vonásai miatt.

A rózsaszín melltartó

Múlt hét hétfőn, a wimbledoni torna nyitónapján forrongott a levegő Venus Williams körül. A világklasszis amerikai teniszezőnő rózsaszín melltartóban lépett pályára a belga Elise Mertens ellen, ami a hivatalos szabályzat szerint tilos.

A meccsüket az eső miatt félbe kellett szakítani, Williams pedig melltartót cserélt a szünetben. Felvetődik a kérdés, hogy vajon a szervezők gyakoroltak-e rá nyomást. És ha igen, akkor 2017-ben egy teniszmeccsen miért a női teniszezők melltartója a téma a játékuk helyett?

Fotó: Europress

Pláne úgy, hogy mégis csak a négyszeres olimpiai bajnok, hétszeres Grand Slam-győztes Williamsről van szó, aki 37 évesen idén is bejutott a döntőbe – a spanyol Garbine Muguruza lesz majd az ellenfele.

A meccs után egyébként rákérdeztek a korábbi világelsőnél az eset körülményeire, de nem szeretett volna az alsóneműiről nyilatkozni. A tornának helyt adó All England Lawn Tennis and Croquet Club (AELTC) csak annyit közölt, ez a két fél privát ügye.

Fontos tudni, hogy a kötelező fehér viseletet már az 1877-es kezdetekkor bevezették Wimbledonban, a szabály kérlelhetetlen alkalmazását pedig manapság is azzal indokolják a szervezők, hogy a versenyzők inkább a játékukkal tűnjenek ki, ne szerelésükkel.

Kérdés, vajon mennyire foglalkoztatja a nézőket, egyáltalán feltűnik-e bárkinek is, ha a sporolók például fekete alsónadrágot viselnek, mint pénteken a juniorok közt induló Piros Zsomborék. A székbíró mindenesetre kiszúrta a tornához nem méltó ruhadarabot, és Kövér László-i szigorral bezavarta az öltözőbe átöltözni a fiatalokat.

Érdekességképpen tegyük hozzá: 1980-ban John McEnroe és Björn Borg minden idők egyik, ha nem a legizgalmasabb fináléját játszották egymással, de a mostani elbírálás mellett bizony nekik is mezt kellett volna cserélniük, hiszen mindkét félnek volt szín a felsőjén.

Visszatérve Williamsre; hogy még nehezebb legyen a napja e melltartós megaláztatás után, a világklasszis amerikai teniszezőnő sírásban tört ki a sajtótájékoztatóján, amikor a néhány héttel ezelőtti balesetéről kérdezték, aminek következtében egy idős férfi életét vesztette. Mint utóbb kiderült, nem ő volt a hibás, ezt egy térfigyelő kamera felvételeivel sikerült alátámasztani.

A menetrend

A torna első hét napján hét női és tizennégy férfi egyes meccset bonyolítottak le a centerpályán, ami barátok közt szólva is óriási különbség. A szervezők ezt azzal magyarázzák, hogy a közönség férfi mérkőzéseket akar látni, de mindenki tudja, hogy ez nem így van.

Fotó: Getty Images/Hoch Zwei

A világelsőként induló Angelique Kerbert például négy forduló alatt mindössze egyszer küldték a centerre játszani, de Simona Halepnek is három alkalommal kellett a jóval kisebb befogadóképességű 2-s pályán teniszeznie.

Már-már megbotránkoztató volt, mikor a negyedik helyen kiemelt Elina Svitolina a 12-es pályán meccselt a sportág legnagyobb reménységével, a Rolland Garros-címvédő Jelena Ostapenkóval. Ez a találkozó a beharangozók szerint is kifejezetten jónak ígérkezett, mégis csak ezren láthatták az ütközetet élőben, holott már az 1-es pálya lelátóira is több mint tizenegyezren befértek volna.

Felmerül ilyenkor a kérdés: vajon, ha a férfi mezőny negyedik helyezettje találkozott volna egy friss, húszéves, korábban kevésbé ismert Grand Slam-győztessel, kirakják-e őket a külső pályára? Naná, hogy nem.

Az összdíjazás

Wimbledon volt a négy Grand Slam közül az utolsó, ahol bevezették az egyenlő pénzdíjazást a férfi és a női mezőny között. Idén nyer először ugyanakkor összeget a női győztes, mint a férfi.

Ami a konkrét összeget illeti, a US Open után Wimbledon bír a második legmagasabb összdíjazással, szám szerint 40.79 millió dollárral.

Ehhez képest a wimbledoni centerpálya lelátóján maximum akkor látni némi foghíjat, ha a királyi VIP-páholyt mutatják a kamerák. A nézők akár már előző este lesátraznak a szentély előtt, és egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ne fogyna el az összes jegy már délelőttönként.

Az is problémás, hogy a két fő pályán helyi idő szerint nem 11 óra 30 perckor kezdődik a program, mint a többi helyszínen, hanem 13 órakor. A szervezők állítólag attól tartanak, hogy túl sok lenne az üres hely, és ezáltal az atmoszféra sem lenne a szokásos.

Sokan nem értik azt sem, miért kell vasárnap szünetet tartani a versenyen, hiszen a legtöbb munkavállalónak ilyenkor lenne ideje a kimenni az eseményre.

Anyaság

Elgondolkoztató, hogy az elmúlt száz esztendőben mindössze egyetlen női teniszező tudott anyaként nyerni Wimbledonban: 1980-ban az ausztrál Evonne Goolagong 28 évesen emelhette magasba a győztesnek járó serleget.

Fotó: Getty Images/James Jackson

A fehérorosz Victoria Azarenka decemberben adott életet első gyermekének és pont Wimbledonban tért vissza, nem mellesleg látványos tenisszel és olykor briliáns megoldásokkal.

Azarenka számára Halep jelentette a végállomást a nyolcaddöntőben, de a kétszeres Grand Slam-bajnok teniszezőnő arra panaszkodott, lehetetlen volt megszerveznie kisfia gondozását, mert a szervezők mindig az utolsó pillanatokban tájékoztatták őt a meccsei kezdési időpontjairól.

Egész nap ott kellett lennem, ami egy anyukának megnehezíti az életét. Remélem, nem kell többször ezt tapasztalnom

– fogalmazott.

Korábban hangot adott elégedetlenségének a 29 éves német Tatjana Maria is, aki szerint érdemes lenne minden tornán bölcsődét létesíteni. Ez egyébként valamiért csak a férfi tornákon bevált szokás.

Azarenka állítólag már tájékoztatta a hét hónapos terhes Serena Williamset is a problémákról.

Első, vagy első férfi

A teniszben jelenlévő nemek közti egyenlőtlenség mostanra szemet szúrt a férfi játékosoknak is.

Andy Murray szerdán sérülten búcsúzott a negyeddöntőben, legyőzője a bikaerős szerváiról ismert Sam Querrey volt. A meccset követő sajtótájékoztatón az egyik újságíró megemlítette, hogy 2009 óta Querrey az első amerikai, aki bejutott a legjobb négy közé egy Grand Slamen, de Murray kijavította:

az első férfi amerikai.

Ugye-ugye, mekkora különbség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik