Sport

Immár tény, a kormány kiherélte a MOB-ot

24.hu
24.hu

2016. 11. 08. 12:24

Bekövetkezett az, amiről már sokan beszéltek, a Magyar Olimpiai Bizottságtól minden lényegi döntési, pénzosztási feladatot visszavettek.
Korábban a témában:

Kedden 152 igen, 2 nem és 36 tartózkodó szavazat mellett úgy döntött az Országgyűlés, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szakmai munkája – az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatainak az ellátása mellett – alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre korlátozódik.

Pénzt nem kapnak, javaslatot tehetnek

A finanszírozás egycsatornássá válik: az állami források tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése teljes egészében visszakerül a sportért felelős államtitkársághoz.

Miért bukott meg a MOB?

A döntést lehet úgy értékelni, hogy a MOB belebukott a riói olimpiába, de mi inkább úgy látjuk, az olimpiai bizottság vezetése azért nem kapott bizalmat, ergo jogköröket a további négy évre, mert nem sikerült egy hatékony, jól működő szervezetet felépítenie.

A kormány azért minősítette vissza a szocialista kormányzás alatt megszokott “utazási iroda” szintre a MOB-ot, mert figyelembe véve a 2024-es olimpiai pályázatot, illetve a magyar sport egészébe befolyó forrás nagyságát, tovább nem működhetett olyan módon, irányítási elv mentén a szervezet, ahogy eddig.

A MOB-tól a minisztériumhoz került a járadékok és ösztöndíjak megállapítása, az ezzel összefüggő hatósági feladatok és juttatások kifizetése, a Gerevich Aladár sportösztöndíj-rendszer működtetése, valamint a doppingellenes tevékenységgel és az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos feladatok is. Utóbbira – kormányzati közlés szerint – létrejön a nemzeti utánpótlás-nevelési feladatokkal foglalkozó helyettes államtitkárság, amely élére információnk szerint új helyettes államtitkárt jelölnek majd ki.

Újra önálló tagozatok lesznek

Átalakították a MOB eddigi tagozati rendszerét is: azok önállóvá válnak és közfeladatokat ellátó köztestületekként működnek tovább. Négy ilyen jön létre:

  • a verseny- és élsporté, vagyis az olimpiai sportágaké,
  • a nem olimpiai sportágaké,
  • a fogyatékkal élőké,
  • a diák-, hallgatói és szabadidősporté.

A jövőben az állami sportcélú támogatásokat miniszteri helyett kormányrendeletben szabályozzák, kötelezővé teszik a sportszövetségeknek etikai és gyermekvédelmi, valamint sportegészségügyi szabályok megalkotását. A jogszabály rögzíti a nemzeti sportinformációs rendszer megalkotásának feladatait is.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár korábban azt mondta: az átalakítással jelentősen tehermentesítik a MOB-ot, amelyben a sportszakmai munka kerül előtérbe. Emlékeztetett, hogy Budapest 2024-ben olimpiát szeretne rendezni, s az ezzel kapcsolatos feladatok is a szervezeten keresztül valósulnak meg. Az időzítésről szólva azt mondta: fontos volt a négyéves olimpiai ciklust figyelembe venni, mivel a sportstratégiai programok is mindig négyéves időszakokra vannak kidolgozva.

A módosítások 2017. január 1-jén lépnek hatályba.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.