Sport

A MOB elnökének csak egy indok kell és lemond

Mint azt korábban megírtuk, a kormány átszervezné a komplett sportirányítást. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és elnöke, Borkai Zsolt befolyása gyengülne, Szabó Tünde és a sportért felelős államtitkárságé megerősödne. Az okokról annyit lehetett sejteni, hogy

  • Orbán Viktor miniszterelnök bizalma megrendült Borkaiban.
  • Orbán elégedetlen volt a MOB munkájával.
  • A miniszterelnök elégedetlen volt a riói olimpián elért eredményekkel is (Londonban nyolc sportág szállította a dobogós helyezéseket, Rióban három).
  • Egy kormányülésen megállapították, hogy a MOB nem élt azzal a lehetőséggel, hogy 2012 óta minden eddiginél több pénz áramlott a sportba.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kedden azzal magyarázta az intézkedést, hogy ezzel a MOB-ot tehermentesítik, valamint ezáltal jobban előtérbe kerül a sportszakmai munka végzése. Az indoklás szerint a MOB-nak most már csak az olimpiai- és élsporttal kell foglalkoznia.

Maradna a közös célért

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerdai sajtótájékoztatóját azzal kezdte: volt, van és lesz olimpiai bizottság a jövőben, kormányoktól függetlenül. Elmondta, 2012-ben úgy gondolta az állam, hogy a MOB további feladatköröket kap. Ezt tudomásul vették és azért dolgoztak, hogy ez a rendszert szolgálja, segítse a sportolókat.

Úgy érzi, a MOB nagyon jól teljesített az utóbbi időszakban. 

Az állam most ezt visszaveszi.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Szerinte a legjobb döntés volt a cél. A MOB továbbra is komoly szakmai javaslatokat szeretne adni, tette hozzá.

Borkai tovább folytatná a munkát,

nem érti a rosszindulatú cikkeket, ezek véleménye szerint nem fedik a valóságot. Úgy látja, az a jó a sportban, hogy képesek egy cél érdekében közösen dolgozni.

Beszélt Orbánnal

A döntés

nem veszélyezteti a 2024-es olimpiai pályázatot,

a pénzek nagy része ott marad az államnál, de ez a MOB-nak nem okoz majd gondot, tette hozzá.

Újságírói kérdésre elmondta, több órán keresztül beszélt Orbán Viktorral, de – a sajtó hírekkel ellentétben – nem vetődött fel, hogy a miniszterelnök elégedetlen lenne a riói olimpián elért magyar eredményekkel.

Ez egy sikeres olimpia volt, de egy sikeres olimpiát akarunk sikertelennek beállítani. Nincs miért szégyenkezni, a magyar olimpiai csapat nagyon jól teljesített, egyetlen doppingvétség sem volt. Az más kérdés, hogy egy-egy sportág gyengébben tejesített.

Nem tud arról, hogy a kormány ezt kudarcnak élte volna meg. Inkább ő az, aki kritikus. Sokat jelent szerinte az, hogy tíz szövetség köszönte meg a MOB-nak az olimpia után az elmúlt évek munkáját, miközben csak háromban volt érem.

Nincs ebben semmi szenzáció

– tette hozzá. Ez a rendszer jól működött, de azt tudomásul veszik, hogy az állam egy kézbe veszi az irányítást.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Éppen ezért meg se fordult a fejében, hogy lemondjon.

Ha valaki tud egy indokot mondani, akkor azonnal lemondok. Nincsen korrupció és nincsen szégyellnivaló.

Komoly leépítés jön

Konkrét egyeztetések még nem voltak, de várhatóan átvesz tőlük kollégákat az állam. Pontos létszámot még nem tudott mondani, majd a törvény módosítása után lehet konkrétumokról beszélni. Ez

komoly leépítéssel jár majd, egyharmados csökkentést jelenthet.

Kritika volt a MOB felé, hogy nagyon sokat költ a szervezet, Borkai ezt cáfolta. Állítása szerint nem igazak azok a hírek sem, hogy tízszer annyiért bérlik a jelenlegi székházat, mint a korábbit. Továbbá szerinte összeegyeztethető volt a polgármesterség és a MOB elnökségi poszt, nem volt neki túl nagy falat a kettő, és azok a vádak sem igazak, hogy sokszor nem lehetett őt elérni.

Végül hozzátette, szerinte nem az ő feladata, hogy eldöntse, kell-e népszavazást tartani a 2024-es olimpiai rendezésről, de ő is úgy látja, mindig az a legjobb, ha az embereknek kikérik a véleményét. A nemzetközi bizottság mindenesetre minden pályázó országban végeztet egy független felmérést az olimpia helyi támogatottságáról. Ha azon elbukik Budapest, akkor nem kaphatja meg az olimpiát.

Borkai azt is megjegyezte, akkor sem mondana le, ha nem mi nyerjük a rendezést, mert a siker nem csak a MOB sikere és a kudarc sem csak az olimpiai bizottságé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik