Sport

Egy kopasz dán vezeti majd vissza méltó helyére a női kéziválogatottat

2013-ban a nemzeti együttes letért a helyes útról, most egy friss BL-győztes edző feledtetheti el az elmúlt évek sikertelenségeit. Szlovénia ellen indul el a hosszú, de reméljük sikeres úton a kapitány.

A 2008-as pekingi olimpián szerzett negyedik hely után nem sokan gondoltuk volna, hogy újabb négy évet kell várni egy jó eredményre női kézilabdázóinktól egy rangos világversenyen. 2009-ben kilencedik hely a világbajnokságon, egy évvel később csupán tizedik pozíció az Eb-n, újabb egy esztendőre rá már azon kaptuk magunkat, hogy nélkülünk rendezik a vb-t, és ezáltal a 2012-es londoni olimpiát.

Aztán jött egy végtelenül szimpatikus norvég úriember, Karl Erik Böhn, aki a 2012-es szerbiai kontinenstornán egészen a bronzéremig vezette a nemzeti együttest. Két hónappal a siker után aztán jött a lesújtó hír: a kapitány leukémiával küzd.

2013. februárjában a női válogatott letért a helyes útról, amelyre azóta sem sikerült visszatérnie.

A magyar szakemberek nem tudtak újat mutatni

A népszerű KEB betegsége miatt Hajdu János lett az ideiglenes kapitány, vele egy nyolcadik hely jött össze a szerbiai világbajnokságon 2013-ban, szinte ugyanazzal a csapattal, amelyik egy évvel korábban harmadik lett az Eb-n.

Egyöntetű vélemény, hogy kézilabdában az Európa-bajnokság a legnehezebb torna, utána jön az olimpia, és végül a világbajnokság. Ennek ellenére még az érem közelébe sem tudtunk kerülni.

2014. február 2-án gyászba borult a kézilabda társadalom: meghalt Karl Erik Böhn. A 48. életévében elhunyt mester nagy csatát vívott a gyilkos kórral, de sajnos élete legfontosabb mérkőzését elveszítette.

2014-ben Magyarország rendezte a kontinenstornát, a szövetség elöljárói pedig úgy gondolták, Németh András a legalkalmasabb a pozícióra. A válogatott élén már korábban is dolgozó tréner sem váltotta meg a világot, a hatodik helyet sikerült megszerezni hazai közönség előtt.

Fotó: MTI
Németh András csúnyán lebőgött a csapattal. Fotó: MTI

Németh a hatodik hely ellenére megkapta a bizalmat, így a 2015-ös, az olimpiai kvalifikáció szempontjából rendkívül fontos világbajnokságon is ő irányította Szucsánszki Zitáékat. Jött a hatalmas lebőgés, csak 11. hely a vb-n, még az olimpiai pótselejtező is elúszott, Rióban sem lesznek ott a lányok.

A bukás után Németh lemondott. Mondjuk más választása nem is igazán volt, története legrosszabb vb-szereplését hozta össze az irányításával a női válogatott. A sors fura fintora, hogy a torna legfontosabb meccsét, a nyolcaddöntőt veszítette el a gárda. És persze nem más, mint a Kim Rasmussen irányította Lengyelország ellen.

Új időszámítás kezdődött

Idén februárban húzott egy váratlant a magyar szövetség. Ideiglenes jelleggel a két hazai nagyágyú, a Győri Audi ETO KC és az FTC-Rail Cargo Hungaria vezetőedzője, Ambros Martín és Elek Gábor lett a szövetségi kapitánya.

A két kiváló edző négy meccsre vette át a csapatot, akikkel sikerült is hozni a kötelezőt, azaz az Eb-kijutást. A két tréner természetesen a Rasmussen vezette lengyelek ellen debütált egy győzelemmel, majd néhány nappal később ezt egy hazai vereség követte.

Martín és Elek megbízatása lejárt, május közepén pedig az MKSZ bejelentette, Kim Rasmussen lett a női kapitány négy esztendőre, a tokiói olimpia végéig.

De ki is az a Kim Rasmussen?

Az edzősködést már 18 évesen elkezdő 44 éves dán szakember a lengyel női válogatottal elért sikereinek köszönhetően lett először igazán elismert szakember. Hat évvel ezelőtt, 2010-ben nevezték ki a lengyeleknél, ez idő alatt pedig két érmet is szerzett világversenyen. 2013-ban, majd 2015-ban is negyedik lett csapatával a világbajnokságon.

2015-ben a nemzeti együttes mellett klubcsapatnál is munkát vállalt, bár az első próbálkozása mindössze 28 napig tartott. A macedón Vardar Szkopje  női csapatánál két és fél évre elvállata a szakmai tanácsadó szerepét, de finoman szólva sem jött ki Indira Kasztratovics vezetőedzővel, így gyorsan lelépett.

Névjegy

Név: Kim Rasmussen
Született: 1972. szeptember 22.
Állampolgársága: dán

Klubjai (edzőként): Lyngby (dán, női, 2000–2008), Stavsten (dán, férfi, 2008–2009), Roskilde (dán, női, 2010–2011), Slagelse (dán, női, 2012–2013), Vardar Szkopje (macedón, 2015 – szaktanácsadó), CSM Bucuresti (román, 2015–2016)

Csapatai (szövetségi kapitányként):Lengyelország (2010–2016), Magyarország (2016–)

Kiemelkedő eredményei: 2x vb-4. (2013, 2015), Eb-11. (2014), Bajnokok Ligája-győztes (2016), román bajnok (2016), Román Kupa-győztes (2016)

A balul sikerült macedón kaland nem szegte kedvét, elvállata a CSM Bucuresti irányítását, akiket Európa trónjára repített a mi nagy bánatunkra. A budapesti döntőben május 8-án ugyanis pont a győrieket verték a fináléban drámai mérkőzésen, hétméteresek után.

Rasmussen a Bajnokok Ligája mellett a román bajnokságot és kupát is megnyerte csapatával, de erre talán senki sem emlékszik.

Az egység, az összetartás és a kemény munka a legfontosabb

Rasmussen a kinevezése után az első videóüzenetében a következőt mondta:

Egységes és összetartó válogatottat szeretnék, hogy kemény munkával ott legyünk a nagy versenyeken és végső célként a 2020-as tokiói olimpián.

A dán szakembernél a legfontosabb, hogy mindenki beálljon a sorba. A lengyel válogatottnál volt rá példa, hogy ezt valaki nem tette meg. Legközelebb már nem kapott meghívót. Szerinte ez pofonegyszerű, ha nem akarsz eléggé a csapat tagja lenni, találok helyetted olyat, aki akar. 

Az új kapitány hétfőn kezdte meg a felkészülést az együttessel. Már az edzőtábor előtt hangsúlyozta, a lányok nagyon unják majd az edzéseket, mert a legfontosabb a taktika begyakorlása, ehhez pedig rengeteget kell dolgozni.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Rasmussen Lengyelországban és Romániában már bizonyított. Fotó: Europress Fotóügynökség

Rasmussen a szövetség egyik legfontosabb előírásának eleget tesz, amely nem mást, mint hogy a mindenkori kapitánynak életvitelszerűen kell Magyarországon tartózkodnia, így folyamatosan figyelemmel tudja követni a játékosokat.

Tomori Zsuzsanna és Mészáros Rea sérülése miatt az előzetesen kihirdetett keret változott, de ebből is jól látszik, Rasmussen mindenkit szeretne kipróbálni. Ott vannak a csapatban a klasszisok, mint Görbicz Anita, Szucsánszki Zita, vagy éppen Kovacsics Anikó, de már fiatal tehetségek is meghívót kaptak. Elég csak a 18 éves érdi Szabó Laurát, a húsz esztendős mosonmagyaróvári Dombi Lucát, vagy a NEKA-n pallérozódó 17 éves Pásztor Noémit említeni.

A szakember a kerethirdetés utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta, arra kell törekedni, hogy mindig jól játsszon a válogatott, és ne legyenek hullámhegyek valamint hullámvölgyek:

A magyar válogatott a nyolc-tíz legjobb csapat között van a világon, de meg kell szüntetnünk azt az állapotot, hogy kedden elbűvölően, szerdán borzalmasan játszik.

Erre az állapotra egy példa: a legutóbbi vb-n a csoportkörben 32-15-re kikaptunk Montenegrótól, majd egy nappal később 29-22-re megvertük a szintén ugyanolyan jó Dániát.

Rasmussen bemutatkozására szombaton este hat órától kerül sor Siófokon Szlovénia ellen. Utána pedig jönnek a nehezebb feladatok. Először is a decemberi svédországi kontinenstorna, ahol Montenegróval, Dániával és Csehországgal került egy kvartettbe a válogatott.

Rasmussen tudását, elhivatottságát és eddig elért eredményeit figyelembe véve biztosra vesszük, hogy ő vezeti majd vissza a válogatottat arra az útra, amelyről 2013-ban letért.

A női kézilabda-válogatott kerete Szlovénia ellen

Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO), Oguntoye Viktória (Dunaújvárosi KKA)

Jobbszélsők: Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Győri Audi ETO), Faluvégi Dorottya (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Jobbátlövők: Kovács Anna (Dunaújvárosi KKA), Planéta Szimonetta (Thüringer HC, német)

Irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Beállók: Dombi Luca (Mosonmagyaróvár), Kisfaludy Anett (Érd), Pásztor Noémi (NEKA), Szabó Laura (Érd)

Balátlövők: Hornyák Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Klivinyi Kinga (Érd), Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Triscsuk Krisztina (Siófok KC)

Balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok KC), Hársfalvi Júlia (Győri Audi ETO), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik