Élő Sport

Kézi-vb: kiesett a magyar válogatott, az olimpia is elúszni látszik

Így juthatunk még ki a riói olimpiára

A biztos olimpiai résztvevő brazilok vasárnapi kiesésével roppant fontossá vált a mérkőzés, ugyanis a párharc vesztesének minimális esélye maradt, hogy ott legyen a márciusi selejtezőben, és maradjon reménye a riói kijutásra.

Kemény védekezéssel nyitott a lengyel csapat, Zácsik a 3. percben tudta átlőni a falat. A továbbiakban is ő veszélyeztetett, míg a túloldalon Kudlacz-Gloc rövid időn belül háromszor is bevette Kiss kapuját.

Gyorsan, sok mozgással vezették támadásaikat a lengyelek, és erre nehezen érzett rá a magyar együttes. Wysokinska remekül védett, így végig csapata volt lépéselőnyben, a 11. percben már 6-3-ra vezetett. Időt kért Németh András, ám emberelőnyben sem sikerült faragni a hátrányból. Kiss helyett Bíró állt a kapuba és más posztokon is jöttek a cserék.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A lengyelek sokszor durvaságba hajló agresszív védekezésből könnyű indításgólokat szereztek, így negyedóra elteltével már 10-4 volt a javukra. Ekkor még nem volt védett lövés a magyar kapusok statisztikájában. Jött az újabb időkérés, majd Szucsánszki bombagóllal vétette észre magát. A rivális sem volt nyugodt, ezt bizonyította egy csúnyán fölé lőtt büntető. Lassan megkezdte a felzárkózást a magyar csapat, újabb emberelőnye alatt feljött 11-8-ra.

Tomori egy lövésénél súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett, hordágyon kellett levinni.

Triscsuk vette át szerepét, ő volt képes tűz alatt tartani az ellenfél védelmét. A vb-re frissen becserélt Hornyák is felnőtt hozzá, így feltámadt az addig halvány teljesítményt nyújtó gárda, a szünetre pedig már egygólos előnnyel vonulhatott!

A pihenőt követően is érződött a tét miatti nagy feszültség, sorra maradtak ki a helyzetek. Az első gólra hat percet kellett várni, Zácsik talált be. Mivel továbbra is vérszegény volt a lengyel támadójáték, időt kért a szövetségi kapitányuk. Ezután ismét felgyorsult a rivális, a 42. percben egyenlített (17-17), majd fordított. Görbicz azonban tudott segíteni és góljával 20-18 lett.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ekkor azonban a magyar együttes hullámvölgybe került, a lengyelek újra átvették a vezetést tíz perccel a vége előtt (21-22).Egy magyar emberelőnyből az ellenfél jött ki jobban, ráadásul Görbicz is megsérült, és először a második félidőben két találattal ellépett a lengyel együttes, Németh András pedig hat és fél perccel a vége előtt időt kért.

Egy gólra sikerült feljönnie a magyar csapatnak, amely a hajrában többször támadhatott az egyenlítésért, ám az előnyét keményen őrző lengyel csapat megnyerte a találkozót.

A lefújás után Németh András szövetségi kapitány a Sport Televízióban elmondta, hogy rengeteg variációs lehetősége volt csapatának, de a végjátékra ezek rendkívüli módon csökkentek, hiszen Tomori és Görbicz kiesését nehéz kompenzálni, ráadásul a többiek elfáradtak.

Az első félidőben legalább azt megtettük, hogy jelentős hátrányból felálltunk. Az fantasztikus volt. Voltak tartalékaink – Hornyák Dórát például nem ismerték a lengyelek -, de a hajrában a nagy erőlködésben Szucsánszki Zita például lenullázódott

– értékelt Németh.

Eredmény – Női kézilabda-világbajnokság, nyolcaddöntő:

Lengyelország-Magyarország 24-23 (13-14)

Ünnepelnek a lengyelek

Vitán kívül áll, hogy megérdemelten győzött az ellenfél. Elkészült az erejével a válogatott, kipurcantunk a végére.

Kapufa!

Fortuna istennője velünk volt, másfél perc van hátra de még mindig hátrányban vagyunk.

Újabb ápolás

Ezúttal Triscsuk volt a szenvedő fél. 3 perc van hátra.

Megint iksz

Görbicz a gólszerző, de ápolni kell.

Görbicz is betalál

Megugrottunk kettővel, most már jó lenne tartani az előnyt. Mire ezt leírtam, egyre zárkózik Lengyelország.

Kiegyenlítenek

Támadásban elég impotens az elmúlt percekben a magyar csapat.

Szucsánszki villan

Először vezetünk hárommal, a lengyel kapitány pedig magához hívja tanítványait.

Zácsik!

Passzív jelzésnél érkezik a 15. magyar gól.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik