Sport

Leukémiás a női kézilabda-válogatott kapitánya

Karl Erik Böhn (karl erik böhn, )
Karl Erik Böhn (karl erik böhn, )

Karl Erik Böhn kezelését megkezdték Norvégiában.

A nemzeti válogatottal decemberben Európa-bajnoki bronzérmet nyerő norvég szakembernél egy év eleji vizsgálat során akut leukémiát diagnosztizáltak, amelynek azonnal megkezdték gyógykezelését Oslóban – számolt be a magyar szövetség..

Karl Erik Böhn a nyárig terjedő időszakig kezelései mellett a magyar válogatott felkészítésének stratégiai-tervezési, elemző munkáját végzi. A napi gyakorlati teendők, illetve a március 18-24., illetve a május 31.-június 9. között rendezendő válogatott hetek idején a közös felkészülések levezetése Siti Bea edző feladata lesz.

A tervek szerint a csapat a nyár elején Norvégiába utazik edzőtáborozni, ekkor – amennyiben gyógykezelése megengedi – Karl Erik Böhn várhatóan személyesen is ott lesz a válogatottal.

“A Magyar Kézilabda Szövetség nevében teljes támogatásomról biztosítottam Karl Erik Böhnt” – hangsúlyozta Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. “Mellette állunk, és amiben csak tudjuk, segítjük gyógyulását. Biztos vagyok benne, hogy Karl Erik, azaz KEB fél év múlva egészségesen és teljes erővel folytatja majd munkáját a magyar női válogatott mellett, és – amennyire kezelése engedi” – a következő hónapokban is aktívan dolgozik majd a csapat sikeréért.

A Magyar Kézilabda Szövetség további tájékoztatásig arra kéri a szurkolókat és a nyilvánosságot, hogy Karl Erik Böhn mielőbbi gyógyulása érdekében biztosítson teljes nyugalmat a magyar női válogatott szövetségi kapitányának.

A leukémiáról

A leukémia, más néven fehérvérűség a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése, amikor a csontvelőben a vérsejtképzés (leggyakrabban a fehérvérsejteké) folyamata kórossá válik, és korlátlan sejtburjánzás kezdődik el.

A rákos sejtek folyamatosan terjednek és kiszorítják a csontvelő egészséges sejtjeit, és a trombociták, azaz a vérlemezkék képzése is felborul.

A leukémia okai máig ismeretlenek az orvostudomány számára, csak találgatni lehet: genetikai okokat említenek sokszor, valamint egyes fertőzéseket, vírusokat, valamint mérgező anyagok túlzott szervezetbe vitelét.

A leukémiának több típusa van: akut és mieloid leukémia, van, amelyik hosszan elnyúlik, más fajtája könnyen kezelhető és gyógyítható. Sok esetben csontvelőátültetésre van szükség a kemoterápiás kezelést követően, hogy a beteg élete hosszú évekkel meghosszabbodjon.

A közelmúltban Rakaczki Bence, a Diósgyőr fiatal kapusának betegségéről hallhattunk a legtöbbet, ő a közelmúltban esett át a transzplantáción.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik