Sport

Teljes a káosz Szilágyi Liliána körül

Csak részben igaz, hogy senkinek sem kell a főként őszinte nyilatkozatairól ismert 19 éves úszónőnk. Év végéig szerződés köti a Budapest Honvédhoz, de az edzőkérdést külső körből próbálja megoldani. Januárban Amerika felé veszi az irányt, addig nem maradhat szárazon.

Múlt héten jelentették be, hogy Szilágyi Liliána kétszeres magyar olimpikon úszó januártól az Amerikai Egyesült Államokban folytatja pályafutását és a University of Florida, ismertebb nevén Gators egyetem diákja lesz. Az iskoláról annyit legalább érdemes tudni, hogy vezetőedzője Gregg Troy, a legendás Ryan Lochte trénere volt.

Csakhogy januárig van még három hónap és nem áll meg az élet, Szilágyi Liliánának pedig edzésben kellene maradnia. 

Csütörtökön a Magyar Idők arról írt, hogy tehetséges úszónőnk senkinek sem kell. Durva megfogalmazás, aminek lényege, hogy egy klub és edző sem látja szívesen, mert mindenki hosszú távban gondolkozik.

A cikk szerint a 19 éves sportoló bepróbálkozott a Kőbánya SC-nél, a Jövő SC-nél és a TFSE-nél, de mindenhonnan elküldték. Ráadásul azt sem tudni, ki az edzője, Szabó Joe-val ugyanis az olimpia után elváltak útjaik.

Hogy tisztábban lássunk, megkerestük az ügyben érintetteket.

„Pihenni is szeretnék”

Szilágyi Liliánát telefonon értük utol.

Téves az információ. Továbbra is a Honvédban készülök, nem változott semmi. December 31-ig van szerződésem, hatalmas tévedés, hogy nincs klubom

– reagált a hírre úszónőnk, arra a kérdésre viszont nem kívánt konkrétan válaszolni, ki jelenleg az edzője.

Mint fogalmazott, más okai is vannak, hogy kevesebbet látják az uszodában.

Kiment a bokám, ami miatt nem edzhetek, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy kicsit pihenni szeretnék

– zárta rövidre a beszélgetést Liliána.

A hír igaz

Sikerült beszélnünk egy Szilágyi Liliánához közel (nagyon közel) álló személlyel is, aki megerősítette a napvilágot látott híreket.

A hír igaz, nem látja senki sem szívesen a csapatában. December 31-ig még honvédos, de utána rengeteg a kérdőjel. Tudomásom szerint a TF-en edz, Egressy János megszánta. Többet nem tudok, nem tartom vele a kapcsolatot és nem érdekel, hogy mi van vele.

Informátorunk megjegyezte, szerény véleménye szerint a Honvédban is lehetne a kisebbek előtt példaértékű munkát végezni.

Tényleg igaz

A kép még zavarosabb lett, amikor a Budapest Honvédnél kopogtattunk.

Év végéig van szerződése a klubbal, az edzőkérdést pedig Kovács Gábor személyében próbáltuk megoldani, de Liliána más szakember után nézett

– magyarázta Kiss Éva szakosztály-igazgató.

És talált is. Megtudtuk, hogy a TF egyik edzője (jó eséllyel az informátorunk által emlegetett Egressy János) készíti majd fel az év hátralévő részében.

Az edző kiment Amerikába, hogy megnézze az ottani körülményeket. Pénteken várja az elnökség Liliánát egyeztetésre.

Kiderült az is, hogy Szilágyi igazából a Komjádiban edz. És többnyire ott is edzett, mert ott jobbak a feltételek, mint a Honvéd uszodájában.

Magyarul

Az olimpia után Szilágyi Liliána maradt a Honvéd tagja, edző nélkül. A klub felajánlotta segítségét, de nem élt vele és máshol keresgélt. Az edzők többsége nemet mondott neki, mígnem Egressy János rábólintott az ajánlatra és valószínűleg december végéig együtt folytatják a munkát.

Őstehetség

Szilágyi Liliána előtt hatalmas jövő áll, ha nem haragít magára mindenkit. Megkérdőjelezhetetlenül nagy tehetség, de az elmúlt időszakban főként őszinte nyilatkozatairól és konfliktusairól szóltak a hírek, mintsem kiemelkedő eredményeiről.

Pedig 15 évesen a magyar csapat legfiatalabb tagjaként vett részt a londoni olimpián (100 méter pillangón a 34. lett), majd 2013-ban az ifjúsági világbajnokságon két ezüstöt, 2014-ben az ifjúsági olimpián két aranyat úszott össze.

Liliána 2015 őszén váratlanul szakított akkori edzőjével, Turi Györggyel és felbontotta élő szerződését a Kőbánya SC-vel. A munkát édesapjával, Szilágyi Zoltán egykori olimpikon úszóval és Kovács Lászlóval folytatta.

Az együttműködés gyümölcsözőnek bizonyult, az idei londoni úszó-vb-n ezüstérmes lett, majd őszinteségi rohamot kapott az M4 Sport kamerái előtt. Bevallotta, három hónappal ezelőtt abba akarta hagyni az úszást, mert nem róla szólt a sportja, hanem arról, hogy milyen családból való.

Sejteni lehetett, hogy hadilábon édesapjával, aki egyben akkori edzője is volt, mígnem ötven nappal az olimpia előtt kirúgta őt és az edzői tapasztalatokkal nem rendelkező Szabó Joe-val készült tovább.

Éremesélyesként utazhatott Rióba, ahol 100 méter pillangón a 13., fő számában, 200-on pedig 10. hellyel kellett megelégednie. Majd ismét nyilatkozott egy olyat, hogy napokig attól volt hangos a sportsajtó.

Nem látunk a színfalak mögé. Nem tudjuk mi zajlik le benne. És jó dolog őszintének lenni, egy bizonyos szintig. Szilágyi Liliána szókimondóságával ha nem is haragította magára a magyar edzőtársadalmat, de a jelek szerint ellenségeket szerzett magának. Nem is keveset.

Amerika óriási próbatétel lesz a számára. Más tészta. Más környezet. És az egyetemen csak egyszer lesz lehetőség kihúzni a gyufát.

Mindazonáltal remek példa áll előtte. Egy most 27 éves magyar úszónő, aki 2008-ban szintén a tengerentúlra ment szerencsét próbálni és a Dél-kaliforniai egyetem hallgatójaként megtalálta élete párját, akivel példátlan edző-tanítvány kapcsolata van. Hosszú Katinka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik