Mobil

Két hét és szabadon roamingolhatunk: de mit, hol, mennyiért?

Két hét és megszűnik a roamingdíj az EU-ban. Azonban van egy csomó speciális terület, mint amilyen a korlátlan hívást és netezést biztosító csomagok, illetve az uniós határterületek, amire érdemes majd figyelni. A júniussal beindul a nyári szezon, összeszedtünk minden tudnivalót.

Június 15-től megszűnik a roamingdíj az Európai Unióban, azaz ugyanolyan feltételekkel tudunk telefonálni, SMS-ezni és mobilnetezni a tagállamokban, mintha Magyarországon lennénk. Feltételek persze vannak, és a szolgáltatóknál is díjcsomagonként eltér, mi fog ebbe beletartozni, és mi nem. Ezt az egész katyvaszt próbáljuk kicsit átláthatóbbá tenni.

Mi is az a roaming?

Hogy konkrét példákkal éljünk, uniós roamingnak számít, amikor

  • egy hazai szolgáltató előfizetésével, magyar SIM-kártyával Franciaországból hazatelefonálok
  • egy hazai szolgáltató előfizetésével, magyar SIM-kártyával Németországból hívok egy spanyol számot
  • Magyarországon fogadok egy olasz számról hívást.

Az Európai Unión belül (plusz Norvégia, Izland és Liechtenstein) ennek az extra díja fog megszűnni.

Azonban amikor egy hazai szolgáltató előfizetésével Magyarországról külföldre telefonálok, akár egy uniós tagállamba, az már nemzetközi hívásnak minősül, s ugyanúgy a feláras kategóriába tartozik

– magyarázta a 24.hu-nak dr. Orosz Brigitta, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság osztályvezetője.

Méltányossági feltételek

A díjmentes roamingolással csak az élhet, aki állandóan vagy életvitelszerűen Magyarországon tartózkodik, illetve itt generálja bevételi forgalma többségét, ekkor az időszakos utazásai (nyaralás, síelés, üzleti út) során élni tud a lehetőséggel.

Kivételt képez ez alól, amikor “visszaélésszerűen”, évenként négy hónapnál hosszabban külföldön mobilozik a felhasználó. Ebben az esetben a szolgáltatók a nagykereskedelmi árakat alkalmazhatják a felhasználók pótdíjazása esetében, azaz

  • hanghívásokkor percenként 3,2 eurócentet
  • SMS-enként 1 eurócentet
  • az adatforgalomra 7,7 euró/gigabájt díjat

számolhatnak fel.

A méltányossági feltételeket és az ellenőrző mechanizmusokat a szolgáltatónak szerződésben kell rögzítenie. “Figyeli és figyelheti az ügyfél viselkedését, tevékenységét” – mondja dr. Orosz Brigitta.

Olyan objektív indikátorokat vesznek figyelembe, mint hogy az ügyfél mennyit telefonál és netezik belföldön, egyáltalán hol tartózkodik döntően. A roamingra használt SIM-kártyája mennyit van inaktív állapotban, egyáltalán hány kártyát használ roamingra.

Figyelhetik, hogy mikor és mennyit inaktív a SIM-kártya Fotó: AFP

A szolgáltatók legfeljebb 4 hónapos időszakra visszamenőleg vizsgálhatják a forgalmi és jelenléti adatokat. “Ha visszaélést tapasztal, első körben figyelmezteti az ügyfelet, majd két hetet ad, hogy a feltételek teljesüljenek. Ha az ügyfél semmit nem tesz ennek érdekében, akkor felárat számolhatnak fel” – mondja az NMHH szakembere.

Azonban az nem történhet meg, hogy az ügyfél januárban elkezd visszaélni az ingyenes roaminggal, ezt a szolgáltató észreveszi májusban, és négy hónapra visszamenőleg kifizetetti a felárat.

Maximum két hétig lehet visszamenőlegesen felárat fizettetni, erről szól a méltányosság. Hiszen ennek elsődleges célja, hogy az ügyfelek betartsák a szabályokat.

Problémás határterületek

Fontos számolni az ingyenes roaming hatálya alá nem eső országokkal, melyek vagy az EU-n belül vagy annak határterületén helyezkednek el – ilyen például Ukrajna és Svájc. Két eset – egy negatív és egy pozitív – történhet ezen országok közelében.

#1 Szándékolatlan barangolás

Szándékolatlan barangolásról beszélünk, amikor egy nem uniós ország hálózata annyira erős, hogy benyúlik egy EU-s ország területére, s véletlenül rácsatlakozik a telefonunk percekre, órákra, napokra. Ilyen például, ha egy ukrán hálózat nagyon erős, s Tiszabecsen vagy Záhonyban elnyomja a hazai hálózatot, ezért a telefon automatikusan erre kapcsolódik rá.

dr. Orosz Brigitta azt javasolja, ezen területeken érdemes a manuális hálózat választást beállítani a telefonon, hogy mi magunk tudjuk megadni, melyik szolgáltató hálózatát szeretnénk használni. Hozzátette: vélhetően a kezdeti időszakban a szolgáltatók is elnézőbbek lesznek, és első körben figyelmeztetik az ügyfeleket, hogy feláras roamingot használnak.

#2 Szerencsés helyzet

Szerencsés helyzetnek nevezik a szakemberek az előző eset fordítottját, amikor a magyar hálózat lóg át például Ukrajnába. Ez esetben ha a határon élőknek van olyan ismerőse, aki Magyarszágon él, s vállalja, hogy az ő nevén megvegyék az előfizetést, akkor vígan tudják kihasználni ennek minden előnyét.

Persze feltöltőkártyásként (prepaid) még akkor is marad az adategyeztetéssel járó macera, egy előfizetés esetén (postpaid) viszont elég rendesen fizetni a haví díjat.

A szolgáltatók továbbra is kínálhatnak azonban alternatív díjcsomagokat adott országokhoz, ha nem egy uniós tagállamba utazunk, mint amilyen Svájc, ne legyen túl drága a roaming.

Roaming helyett alkalmazandó

Uniós roaminghívások esetén a díjcsomagban foglalt hálózaton kívüli belföldi percdíjat fogják alkalmazni a szolgáltatók.

Az adatforgalmat megabájtonként számolják el, a korlátlan netet tartalmazó tarifák esetén pedig a nagyker árak határozzák meg, hogy mennyi gigabájtot tudunk használni az EU-ban.

A roaming-SMS az egyetlen, ami drágább lehet, mivel az eddig alkalmazott roamingplafon is megszűnik, amely darabonként 23 forintban maximalizálta az üzenetek árát. Mostantól viszont a belföldi díjcsomagokban lévő feltételek érvényesülnek, így érdemes lesz megvizsgálni, nem olcsóbb-e inkább telefonálni vagy csetelni SMS helyett.

TELEKOM

Részletek

A Telekom honlapján az ügyfelek tájékozódhatnak arról, hogyan érinti az ő díjcsomagjukat a változás: http://www.telekom.hu/euroamingvaltozasok

A Telekom jelenleg az EU zóna (EU+EGT) 37 országának 105 hálózatán kínálja a roaming szolgáltatást ügyfeleinek. A tavaly nyári adatok szerint egy év alatt hatszorosára nőtt a roaming adatforgalom a lakossági ügyfelek körében, a szabad roamingolás pedig újabb lendületet adhat a növekedésnek.

A legfontosabb változás talán, hogy a hálózaton belül korlátlan beszélgetést tartalmazó díjcsomagokkal továbbra is csak belföldön lehet korlátlanul telefonálni. Azon csomagok és flották, ahol a bevont tagok közti, hálózaton belüli hívások, SMS-ek díjmentesek, azok továbbra is csak belföldön biztosítják a díjmentességet, ill. kedvezményt.

Valamennyi mobilcsomag esetében az adatkeret elfogyásakor roaming helyzetben az adatforgalom leáll; ezt követően a külföldről is díjmentesen elérhető adatroaming oldalon lehet kiegészítő csomagokat igénybe venni.

Egyes, kifejezetten belföldre kínált választható szolgáltatások, opciók, bónuszok, kedvezmények uniós roaming helyzetben nem használhatóak

TELENOR

Részletek

A Telenor oldalán az ügyfelek tájékozódhatnak arról, hogyan érinti a díjcsomagjukat a változás: https://www.telenor.hu/roaming-valtozas

A Telenor esetében is figyelni kell a korlátlan hívást, netezést nyújtó csomagokra. A csak adatalapú csomagot nyújtú Hipernet esetében csak egy bizonyos része használható fel a belföldi adatmennyiségnek. Például egy Hipernet Medium esetén a 10 gigából az EU-ban is felhasználható adatmennyiség 3,5 gigabájt. A továbbiakban megjelenik a 2,75 Ft/MB többletdíj.

A kifejezetten belföldre kínált szolgáltatások, bónuszok és kedvezmények – mint amilyen például a Viber és Whatsapp korlátlan használala, a MyTV csomag -:

  • vagy az EU-ban nem használhatóak,
  • vagy adatkerethez vannak kötve,
  • vagy az általános roamingkeretet fogyasztják le.

VODAFONE

Részletek

A Vodafone oldalán még nem hoztak létre külön oldalt az ügyfelek tájékoztatására, amint ez megtörténik, frissítjük a cikket

Ugyan külön oldal és tájékoztató még nincs, de a Vodafone is készül a jogszabályi változásoknak megfelelően az uniós roaming díjak kivezetésére. Ez azonban önmagában nem lesz nagy hatással az EU csomagokra, mivel azok használatával már most sem kell külön roamingdíjat fizetni.

A Red EU ügyfelek 2015. áprilisa, a többi előfizető pedig 2016. áprilisától válthatott azokra a csomagokra, amelyekben az EU területén valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban és Törökországban roaming díjak nélkül telefonálhatnak és mobil internetezhetnek.

A feltöltőkártyásokat is pozitívan fogja érinteni az uniós roamingdíj eltörlése. Habár a vodafone-osoknak már most sem kell roamingdíjat fizetniük az EU területén, ha aktiválják a díjmentes Európa hazai áron opciót. Ekkor a belföldi díjcsomagban foglalt perc és SMS díjakkal tudnak hazatelefonálni és üzenetet küldeni az EU-ban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik