Mobil

Az Apple így kapná el a mobiltolvajokat

Még az Apple sem tudja, hogy konkrétan miként, de az biztos, hogy akár ujjlenyomat útján csípné el azokat, akik iPhone-t lopnak.

A mai világban mindent ellopnak, ami nincs lebetonozva, és most nem csak a politikusokról van szó, hanem például az iPhone-ról, amit szintén előszeretettel visznek a tolvajok. Ám az Apple talált egy új megoldást arra, hogy kicsit nehezebb legyen a dolguk a rossz fiúknak.

A cupertinói cég benyújtott egy olyan szabadalmat, mely a telefon ujjlenyomat-olvasóját használja fel arra, hogy nyakon csípje, vagy csípesse az illetékteleneket. A “Biometrikus elfogás a jogosulatlan felhasználó azonosítására” nevet viselő technológia pontosan azt tudná, amit a cím is rejt, tehát a tolvaj ujjlenyomatát a telefonon, vagy ami még jobb, a felhőben eltárolja annak érdekében, hogy később az azonosításra felhasználják. Erre egyebekben talán azért is lehetne szükség, mert néhány évvel ezelőtt például az Egyesült Királyságban az iPhone volt a tolvajok kedvence.

ujjlenyomat

Azt azonban még az Apple sem dolgozta ki, hogy konkrétan miként működne a dolog, de úgy van vele, hogy maga az elképzelés van annyira fontos, hogy érdemben is foglalkozzanak vele, és ha egy napon valósággá válik a tolvajfogó ujjlenyomat-olvasó, akkor az eléggé megváltoztathatja a dolgokat. Leginkább azért, mert onnantól kezdve a bűnözők majd folyton olyan kesztyűben járnak, amivel már tudják nyomkodni a kütyüt, de nem hagynak rajta ujjlenyomatot.

Jelenleg azonban még a legtöbb eszköz kerüli a biometrikus információk gyűjtését és küldését, inkább a hardver egy jól eldugott szegletében tárolja azokat. De ha mégis lehetővé válna az ilyen adatok továbbítása, akkor az komoly személyiségi jogokkal kapcsolatos problémákat vethetne fel. A tolvajok szempontjából pedig csak a piti bűnözőket lehetne így megcsípni, mert akik nagyban gondolkodnak, nem fognak megbukni egy ujjlenyomat-olvasó miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik