Mobil

Mit keres Björk a virtuális valóságban?

A sajátos hangulatú muzsikákat játszó izlandi énekesnő beleveti magát a virtuális valóságba, remélve, hogy így még testközelibb élményt nyújthat rajongóinak.

Björk mindig elég fura figurája volt a zenei világnak a maga kissé elvont számaival, és sajátos megjelenésével, viszont nem lehet mondani, hogy a jó ideje színpadon lévő énekesnő ne akarna haladni a korral. A 18 hónapos Björk Digital világkörüli turné részeként egy különleges virtuális valóság alapú projektet jelentett be VR Album Exhibition néven.

A kapcsolódó turné Sydneyben kezdődik a Vivid Festivalon június 4-én, és számos nagyvárost érint. Az együttműködés részeként a rajongók több virtuális valóság alapú installáció segítségével élhetik át a zenei élményt, és a tervezett VR állomások a HTC Vive-on lesznek elérhetőek, a Vulnicura lemez egy-egy dalához kapcsolódóan, ami Björk nyolcadik stúdióalbuma. Az esemény megnyitóján maga Björk lesz a DJ, és a jegyet megvásárlók exkluzív hozzáférést kapnak a VR Album Exhibition nevű bemutatóhoz és Björk DJ fellépéséhez. A kiállítás elején a vendégek egy közös helyiségbe léphetnek, ahol több Vive headset segítségével élhetik át a Vulnicura album virtuális valóságba ültetett élményét.

Björk Digital

A Notget című szám virtuális valóság premierje nagy felbontású 3D szkennereket, holostudiót, digitális mozgásrögzítést és videogrammetriás technológiát használva olyan zenei élményt nyújt, ami összeköti, és tulajdonképpen “belehelyezi” a felhasználót Björk műsorába. Külön érdekesség, hogy a Vive room-scale technológiáján keresztül a program érzékeli a felhasználót és kapcsolatba kerül vele, ösztönözve arra, hogy bejárja a hatalmas teret. A Björk Digital megfelelően kidolgozott, valódi élményt nyújtó formában tolmácsolja Björk valamint Andrew Huang, Jesse Kanda Warren Du Preez és Nick Thornton Jones rendezők közti együttműködést.

„A Vive segítségével olyan élményt hoztunk létre, ami teljesen magába szippantja a felhasználót. A Björkkel közös együttműködésünk tökéletesen illik ehhez a technológiához, hiszen Björk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a technológiai újdonságokon keresztül bevonja zenéjébe a rajongókat. A Björk Digital részeként elkészített vizuális látvány pedig fantasztikus.“ – mondta el Rikard Steiber, a HTC virtuális valóság területének alelnöke. “Nagy örömünkre szolgál, hogy Björkkel együtt dolgozhatunk ezen a rendkívül különlegesen projekten.”

Íme tehát, itt van egy újabb lépcsőfoka a színpadi shownak, mely megpróbálja kihasználni azokat a technológiákat, amik további élményt nyújthatnak a zene kedvelőinek, és azokat sem hagyják hidegen, akik a technológiai jellegű újítások iránt érdeklődnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik