Mobil

A Google szerint túl lassúak a Samsung mobilok

Úgy tűnik, nem csak a felhasználók vették észre, hogy a Samsung kissé túlhúzta saját mobilos felhasználói felületét. A Google segíteni akar, hogy a TouchWiznek ne legyen akkora étvágya.

Nem újdonság, hogy a legtöbb olyan mobilgyártó, amely androidos készülékeket készít, igyekszik valamilyen saját felhasználói felülettel egyénivé varázsolni az operációs rendszert. Ez egyrészt grafikai ráncfelvarrást jelent, amikor a színeket, egyes elemeket, animációkat formálnak saját képükre, másrészt pedig extra funkciókat saját alkalmazásokat is beemelnek az eredeti rendszer fölé. Mindez lehet jó dolog, és adhat valóban hasznos kiegészítéseket az alap Androidhoz, de néha sikerül túlfeszíteni a húrt.

A Samsung által használt TouchWiz felület például azok közé tartozik, amik egyáltalán nem bánnak kesztyűs kézzel az eredeti rendszerrel. Nagyon sok extra funkció, átalakított alkalmazás és egyéb kiegészítő kerül a samsungos interfészre, ami már sok készülék megjelenése után váltott ki vegyes fogadtatást. Bár minden évben igyekeznek egyre rugalmasabbra faragni, a Galaxy S6-on található TouchWiz verzió is elég sok helyet elfoglal a készülék belső tárhelyén, ráadásul az aktív rendszermemóriából is erőseket harapdál.

Egy vietnami, Samsung bennfentes infókra fókuszáló weboldal, a SamsungViet szerint a Google-nek is kezdett ciki lenni, hogy a felhasználók a Samsung csúcsmobilok lassúsága, valamint az erős hardver ellenére kevés szabad tárhely és memória miatt hőzöngenek. Érthető, hiszen sokan nem a TouchWiz-t látják hibásnak, hanem úgy általában az Androidot. Épp ezért a Google állítólag tevőlegesen is belefolyik a következő TouchWiz verzió fejlesztésébe, hogy az kevésbé fárassza le a Samsung telefonokat. Az Androidért felelős vállalat már korábban is odakoppintott néha a Samsung orrára, állítólag a legfrissebb Samsung tabletekből a Google közbenjárására került ki a csempés Magazine UX felület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik