Média

Aláírták: Andy Vajnáé a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld kiadója

Az előzetes várakozásoknak megfelelően ma aláírta Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, valamint a Lapcom eddigi tulajdonosa, a Radio Bridge Media Holdings Ltd. vezetősége az adásvételi szerződést, melynek keretében a Lapcom, illetve médiatermékei, a Bors című bulvárnapilap, valamint a Délmagyarország és a Kisalföld című megyei napilapok az Avalue Befektetési Kft.-hez, Vajna cégéhez kerülnek. A Lapcom egyébként két nyomdával is rendelkezik, ezeknek Vajna a Lapcom tulajdonosaként ugyancsak a gazdájává válik.

Mai sajtóközleményük szerint a Radio Bridge Media Holdings Ltd. a Lapcom Zrt. részvényeinek 100 százalékát adja oda az Avalue Befektetési Kft.-nek, a vételárra nem tértek ki. A tranzakció zárásának feltétele, hogy a tulajdonszerzést a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezze. Ez azonban már tényleg csak formaságnak tűnik, miután idén nyáron a Médiatanács már előzetesen áldását adta az ügyletre.

Szeretnénk külön köszönetet mondani munkatársainknak és a vállalat vezetésének, hogy a Lapcomot az iparág vezető cégcsoportjává fejlesztette

– nyilatkozta Charles Kovács, a Lapcom felügyelőbizottságának elnöke, a kajmán-szigeteki Radio Bridge Media Holdings Ltd. képviselője, aki arra nem tért ki, hogy a Lapcom 10 milliárd forintos árbevétele és 1,3 milliárd forint adózás utáni nyeresége ellenére miért váltak meg magyarországi érdekeltségüktől, és adták oda a kormánybiztosnak a médiavállalatot.

A Lapcom megvásárlása médiabefektetéseim fontos mérföldköve. Célom, hogy a Lapcomhoz tartozó újságokat és online kiadványokat tovább fejlesszük. A kibővült médiaportfólió az együttműködési lehetőségek kiaknázásával, innovatív termékek fejlesztésével, digitális platformok erősítésével kíván továbbra is érteket teremteni helyi és országos fogyasztóinak valamint hirdetőinek

– ezt már a Lapcomot megvásárló Avalue Befektetési Kft. tulajdonosa, Andy Vajna nyilatkozta.

A Lapcom fizetős nyomtatott termékeiből, a Bors című országos napilapból, a Délmagyarország című Csongrád megyei és a Kisalföld című Győr-Moson-Sopron megyei napilapokból naponta összesen 140 ezer példány fogy és több mint 650 ezer olvasójuk van. Digitális területen a kisalfold.hu, a delmagyar.hu és a borsonline.hu híroldalak együttesen naponta mintegy 170 ezer egyedi látogatót vonzanak.

Andy Vajna a felvásárlást egyébként annak az MKB Banknak a segítségével hajtja végre, melynek ma már többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc, az egykori felcsúti gázszerelőből lett polgármester-nagyvállalkozó-médiavállalkozó.

Az Avalue Befektetési Kft.-t egyébként közvetlenül az AV Investments Kft. tulajdonolja, ennek Vajna a delaware-i adóparadicsomba bejegyzett Cinergi Pictures nevű cégen keresztül a tulajdonosa.

A filmügyi kormánybiztos és kaszinótulajdonos az elmúlt évben az egyik legmeghatározóbb hazai médiavállalkozóvá lépett elő, miután állami hitelek segítségével megszerezte a TV2 Média Csoportot, majd Rádió 1 néven indított budapesti rádiót, mely azóta már több mint kéttucatnyi vidéki helyi rádiós frekvenciát is megszerzett hálózatos partnerek segítségével.

Arról, hogy a Lapcom hamarosan tulajdonost válthat, 2016 ősze óta pletykáltak az iparágban. Ekkor vonult nyugdíjba a céget hosszú időn át irányító Pallagi Ferenc, a Bors főszerkesztője. Pallagi azonban tagadta, hogy a nyugdíjazásával tulajdonosváltást készítenének elő.

Németh Forgács Bernadett, a Russmedia új tartalomfejlesztési vezetője és lapcsoport főszerkesztője.
Rehabilitálták a meghekkelt Orbán-interjú után kirúgott főszerkesztőt
A főszerkesztők fölé helyezték a Pecina-féle Russmediánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik