Média

Andy Vajna az MKB pénzén szerzi meg a Bors, a Kisalföld és a Délmagyarország kiadóját

Az MKB Bank hitelezi az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában lévő Avalue Kft.-t, mely a Médiatanács néhány hete kiadott engedélyével felvásárolja a Lapcomot, azaz a Bors című bulvárnapilap, valamint a Délmagyarország és a Kisalföld megyei lapok kiadóját – írja a HVG.

A lap ezt onnan tudja, hogy zálogjogot jegyeztetett be az MKB Bank az Avalue Kft.-re, biztosítékként a finanszírozásra.

Andy Vajna megkapta az engedélyt, övé lehet a Bors, a Kisalföld és a Délmagyarország
A kormánybiztos a Médiatanács most megszerzett engedélyével megveheti a Lapcomot.

A HVG megjegyzi: a kormányközeli üzletemberek kezében levő bank a filmügyi kormánybiztosnak hitelez, hogy megvegye a kajmán-szigeteki tulajdonosától az erősen nyereséges Lapcomot, hogy aztán majd az onnan kivett osztalékból az Avalue visszafizethesse a kölcsönt. Ami többmilliárdos tétel lehet – egyes számítások szerint közelíthet a 10 milliárdhoz -, hiszen a Lapcom 2015 és 2016-ra 1,4-1,4 milliárd forint osztalékot fizetett. A két megyei lapja – a győri Kisalföld és a szegedi Délmagyarország – egyeduralkodó a térségében, az országos Bors ugyan második a százezres Blikk mögött, de 56 ezer példányban fogy naponta. A Lapcom megszerzése azért is sürgős, mert így Vajna hozzájut Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt csongrádi hátországának kulcskiadványához – teszi hozzá a lap.

A HVG felidézte azt is, hogy a kormánybiztos korábban már a TV2-ügylethez is kapott MKB-pénzt, és az Origo felvásárlásában is részt vállalt a bank, legutóbb pedig arra adott milliárdokat, hogy Heinrich Pecina osztrák üzletember (a Népszabadság bezárójának) cége, a Media Development Management Kft. megvegye a Russmedia-csoportot, mely három északkelet-magyarországi megyei napilap kiadója.

Heinrich Pecina
A Népszabadság bezárójához köthető cég megvette a Russmedia lapjait
Ezzel a teljes magyar megyei napilappiac, azaz mind a 18 megyei lap a Fideszhez közeli üzleti körök tulajdonába kerül.

Az MKB 49 százaléknyi részvénycsomagja egyébként idén júniusban került Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és médiavállalkozó, volt gázszerelő, Orbán Viktor miniszterelnök barátjának tulajdonába.

Mészáros Lőrinc és cége megszerezte az MKB Bank felét
A pénzintézet amúgy a felcsúti polgármester egyik fő hitelezője.
Kiemelt kép: Andy Vajna kormánybiztos, a Rádió 1, a TV2 jelenlegi és a Lapcom leendő tulajdonosa.  Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik