Média

Jogsértő volt a TV2-n a Stahl Konyhája

stahl judit (stahl judit)
stahl judit (stahl judit)

A Médiatanács eheti ülésén összesen 8,12 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a TV2 szolgáltatóját szabálytalan termékmegjelenítés és a támogatási szabályok megsértése miatt. Az idei első negyedévben sugárzott Stahl konyhája több adásában a Ragyogó ötletek című szegmensben ugyan a műsorszám elején felhívták a figyelmet a termékmegjelenítésre, de a Médiatanács szerint 14-14 alkalommal indokolatlan hangsúllyal, hosszan, kiállításszerűen szerepeltettek egy mosogatógép-tisztító márkát, illetve a támogatás szabályait áthágva közvetlenül ösztönöztek a támogató termékének megvásárlására.

Buday Péter, fotó: Lifetv
Új műsor indul Matolcsy tévéjében
Az MNB-elnök fia által nemrég megvett LifeTV "Keverd újra, Buday” címmel indít gasztroműsort.

Az M4 Sport, a Spíler TV, és a Sport1 és a Sport2 is jogsértő volt

Egy futballkönyvhöz kapcsolt, engedély nélküli szerencsejáték-szervező reklámjai miatt kaptak figyelmeztetést az M4 Sport, a Spíler TV, a Sport1 és a Sport2 médiaszolgáltatói. A csatornákon idén márciusban és áprilisban sugározták a kötet hirdetéseit, amelyek ugyan klasszikus kereskedelmi reklámok voltak, de közvetett kereskedelmi üzenetként feltűnt a termék borítóján és oldalain egy – a NAV engedélye nélkül működő – fogadóiroda, az Unibet cég logója.

Az érdi Rádió FM 87,8 MHz üzemeltetőjét a Médiatanács 30 ezer forintra bírságolta, mert a kisközösségi rádió egyik februári műsorhetét vizsgálva kiderült, hogy a szolgáltató a médiatörvényben meghatározott minimumhoz képest kevesebb hírműsort, helyi közélettel foglalkozó és mindennapi életet segítő műsort, valamint közszolgálati műsorszámot adott le, de szöveget és magyar zenét is kevesebbet sugárzott az általa vállaltaknál.

Vajna hozzájut a Hajdúsághoz

A Médiatanács eheti ülésén egyébként a grémium hajdúsági frekvenciákat ítélt oda az LB Rádió Kft.-nek, mely hálózatba kíván kapcsolódni a TV2-t is tulajdonló Andy Vajna kormánybiztos Rádió 1 hálózatával.

Andy Vajna megkapta a Hajdúságot a Médiatanácstól
További hajdúsági frekvenciákat kap a Médiatanácstól a Vajna Rádió 1-ével hálózatba kapcsolódni szándékozó ügyvéd cége. Az is eldőlt, hogy a Médiatanács a Class FM által korábban használt országos frekvenciát fogja hasznosítani az országos rádiós pályázaton.

Új országos kereskedelmi rádiós pályázat

A testület emellett úgy határozott, hogy kiírja az országos kereskedelmi rádiós frekvenciára vonatkozó pályázatot, amibe annak ellenére vonják be a Class FM volt frekvenciáját, hogy a rádiót működtető Advenio Zrt. és a Médiatanács között még folyik a pereskedés arról, hogy a Class FM folytathatja-e újabb öt évig a műsorszolgáltatást. Ha a Médiatanács egy újabb médiaszolgáltatónak adja a médiaszolgáltatási lehetőséget, később akár az a helyzet is előállhat, hogy többen is jogszerűen támasztanak igényt ugyanarra a frekvenciára.

rádió keverőpult
Zavaros helyzetet okozhat a Médiatanács
A Class FM elindulna azon az országos kereskedelmi rádiós pályázaton, amit a Médiatanács a testület elleni per lezárultát ki sem várva írt ki a volt frekvenciájára, és ami miatt akár két eltérő rádiós cég is jogosan formálhat majd igényt a frekvenciára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik