Lánchíd Rádió (Lánchíd Rádió)
Média

Bojkott Simicska közéleti rádiójával szemben

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 12. 20. 10:04

A Simicska Lajos tulajdonában lévő, 92 ezres hallgatói táborral rendelkező Lánchíd Rádió közleményben tiltakozik az őket érintő állítólagos folyamatos bojkott és munkavégzésük akadályozása miatt.
Korábban a témában:

Tiltakozás cenzúra miatt

–  ezzel a tárggyal tett közzé közleményt a Class FM-et és a Metropolt az idei évben már elveszítő Simicska Lajos megmaradt médiaportfóliójához tartozó Lánchíd Rádió a honlapján, ahol azt írják, hogy a Lánchíd Rádió teljes vezetősége és szerkesztői tiltakoznak az ellen, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) állítólag tiltólistára tette a műsoraikból érkező megkereséseket. Tiltakozásukat fejezik ki továbbá amiatt, hogy

a kultúrához való hozzáférés, az információátadás joga a médiacsatározás színterévé vált.

A közleményben azt állítja a rádió, hogy a közpénzből működtetett, az Emmi fenntartása alá tartozó kulturális intézmények, múzeumok szakemberei nem nyilatkozhatnak rádióban, munkatársaik nem készíthetnek riportot a meghirdetett kulturális programokon sem a résztvevőkkel, sem az intézményben dolgozó szakemberekkel. Állításuk szerint a közelmúltban arra is volt példa, hogy egy előre egyeztetett riportot a helyszínen szakítottak félbe, mondván, hogy most érkezett meg a felvétel megtiltását tartalmazó e-mail a minisztérium sajtóosztályától.

A Lánchíd Rádió műsoraiban mindig is kiemelt szerepet kapott az ország kulturális életének, sokszínűségének, kulturális eseményeinek politikától független bemutatása. Számunkra kifejezetten megdöbbentő, hogy a folyamatos bojkottot az adventi időszakra időzítették. Értetlenül állunk az előtt, hogy hallgatóinkat megfosztják azoktól az információktól, amelyekhez rádiónkon keresztül juthattak a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepéhez, a karácsonyhoz kapcsolódó kulturális események, programok kapcsán.

Azt is írják továbbá, hogy a közművelődés javára létrehozott, közpénzből működő, állami fenntartású intézmények egyes eseményein a Lánchíd Rádió munkatársa nem vehettek részt, és nem készíthettek riportokat, amivel a kulturális műsoraikat megpróbálják ellehetetleníteni. Ezt a Simicska-féle rádió vezetősége és munkatársai jogsértőnek tartják, ezért arra kérik Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert, hogy vizsgálja ki az Emmi gyakorlatát.

Hatósághoz fordulnak

Közleményükben “nemzetünk kulturális vezetését” is felszólítják, legyenek méltók gróf Széchenyi Ferenc szellemiségéhez és hagyatékához, vagyis ahhoz a gondolathoz, amit 1802-ben fogalmazott meg: „…édes hazámnak és a közösségnek használatára és javára mindörökre és visszavonhatatlanul adományozom és átruházom.”

A tiltakozást a sajtón kívül a parlamenti pártokhoz és jogorvoslat céljából az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is eljuttatják.

Nem ez az első probléma Simicska médiaportfóliójával

Egyébként nem ez az első eset, hogy a Simicska tulajdonában lévő rádió pozícióit megpróbálják kikezdeni: idén januárban például az akkoriban induló kormánypárti Karc FM a Lánchíd Rádiótól igyekezett elcsábítani a munkatársi gárdát, ami néhány fő esetében egyébként sikerrel is járt. (A Lánchíd Rádiót a legutóbbi hallgatottságmérés alapján egy átlagos napon 92 ezren hallgatták, míg az ugyancsak Simicskához köthető Music FM kereskedelmi rádió közönsége közel 700 ezres volt.) 

Amúgy Simicska más médiái is gyengülőben vannak, a HírTV például napokon belül eltűnik a szigethalmi PR-Telecom csatornakínálatából. Egy időre a Magyar Nemzet pedig kikerült az Aldi áruházaiból, a megszokott polchelyre a kormánypárti Magyar Idők került. Mindez nem sokkal azután volt, hogy az Országgyűlés, illetve a különböző kormányhivatalok is elkezdték lemondani a Nemzetet.  Idén májusban pedig úgy próbált elébe menni az üzletember a Class FM várható frekvenciavesztésének, hogy eladta a rádiót működtető Advenio Zrt.-t a néhai Sláger Rádió tulajdonosának.  A rádió ennek ellenére sem kerülhette el sorsát: elveszítette országos kereskedelmi rádiós frekvenciaengedélyét, és végül november közepén az FM hullámsávon elnémult. A sokáig piacvezetőnek számító, 2,5 milliós hallgatói táborral rendelkező Class jelenleg webrádióként működik.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.