Média

Több mint 15 millió forintért olvas újságokat az Országgyűlés

parlament (Array)
parlament (Array)
Érdekességek az Országgyűlés médiafogyasztási szokásairól: több száz ingyenes lakberendezési újságot küldenek a tisztelt Házba, amely egyébként évente 15 millió forintot költ lapelőfizetésekre. A legnépszerűbb külföldi lap az Economist, belföldön pont a Magyar Nemzet volt.

2014-ben 15 millió (15 062 797), 2015-ben 15,2 millió (15 288 200) forintot költött az Országgyűlés hírlap-előfizetésekre – derítette ki a 24.hu. Az Országgyűlés Sajtóirodája által kérésünkre megküldött részletes kimutatások alapján 2016 első két hónapjában máris közel 4 millió forintot (3 741 196 Ft) fizetett ki az Országgyűlés erre a célra. Ebből belföldi hírlapra 3 286 748 Ft, külföldi hírlapra 454 448 Ft ment el idén.  

A belföld-külföld arány egyébként érdekesen alakult, mert míg 2014-ben a belföldi lapokra költött összeg tette ki a teljes költés 89 százalékát, 2015-re 87 százalékra esett az arány, mivel több mintegy 400 ezer forinttal többet költött az Országgyűlés külföldi lapokra, mint az előző évben, másrészt valamelyest visszafogták a belföldi költést. 

Pont a Magyar Nemzetet olvasták a legtöbben

A 2015-ben előfizetett 438 féle belföldi lap jelentős része, 261 darab a frakciókhoz került, 46 darab előfizetése volt a különböző bizottságoknak, míg az Országgyűlés hivatali szervei 131 darab belföldi előfizetéssel rendelkeztek tavaly.A legnépszerűbb (legnagyobb példányszámban megrendelt) újság egyébként épp a napokban “korlátozott”, akkor még a miniszterelnök baráti körébe tartozó Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzet volt 2015-ben: ebből 46 példány járt, sőt egy évvel korábban még 49 példány. A sorban 2015-ben csak ezután következett a Népszabadság 41 példánnyal, a Heti Válasz 35 darabbal, a HVG 33, Magyar Hírlap 26 darabbal, a Blikk 17 előfizetéssel, míg a Magyar Narancsból 15, a Magyar Idők elődjéből, a Napi Gazdaságból csak 12 előfizetés járt.  (A sor hosszan folytatódik, ha kíváncsi, hogy hány példányban fizettek elő a Forbesra, a PC Worldre, a Magyar Horgászra, vagy a Kertészet Szőlészet c. lapra, akkor az alábbi táblázatokat részletesebben is bogarászhatja. 

Az Economist a legnépszerűbb külföldi lap

Economist címlap
Az Economist a legnépszerűbb külföldi újság az Országgyűlésben

Egyébként a külföldi lapokat is főleg a frakcióknak fizették elő: 7 előfizetésük volt 2014-ben (3 Economist, 1 Financial Times, 3 Time), míg a bizottságoknak mindössze egy Economist és egy Spiegel előfizetése volt. Az Országgyűlés hivatali szerveinek 2014-ben összesen 4 külföldi előfizetése volt: 1-1 példány járt a Kalligramból, a Frankfurter Allgemeine Zeitungból, az International Herald Tribune-ből, valamint a Le Monde című francia újságból.  Összesítve a legnépszerűbb külföldi újság az Economist volt (összesen 4 előfizetés), míg 3 példány járt a Time-ból. Az összes többi említett újságból csak 1-1 előfizetésen kellett osztozkodnia a teljes Országgyűlésnek.

Az arányok egyébként a külföldi lapok kapcsán 2015-re sem változtak meg jelentősen, az Economist maradt a legnépszerűbb, sőt addigra 4 helyett 6 példányban fizettek elő, valamint 1 online előfizetésük is volt, míg a Time példányszáma 5-re nőtt. Ezenkívül 1-1 előfizetés volt érvényben a Foreignpolicy online-ra, a Stratfor online-ra, a Foreignaffairs online-ra, az euobserver.com online-ra, az Argumenty i fakti-ra, az International New York Timesra, a Frankfurter Allgemeine Zeitungra, a Kalligramra, a Le Monde-ra, a Székelyföldre. A legtöbb újságot (14 darabot) egyébként ekkor is a frakciók járatták maguknak, míg 1 külföldi újság-előfizetéssel rendelkezett egy meg nem nevezett független képviselő is. A bizottságoknak összesen 1 Economist járt, míg a hivatali szervek összesen hatféle külföldi lapelőfizetéssel rendelkeztek.

Elárasztják a képviselőket az ingyenes újságok az ülésnapokon

Rákérdeztünk arra is, hogy milyen feltételekkel kerülhetnek a képviselőkhöz, illetve az Országgyűlés tagjaihoz a kiadóvállalatok ingyenes újságjai. (Ugye emlékeznek még arra a fotóra 2013-ból, amikor Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő asztalán a plenáris ülés alatt lefotózták az ott lévő UFO Magazint?)

Ezzel kapcsolatban ugyancsak kaptunk egy tételes kimutatást, amiből az derült ki, hogy mely térítésmentesen eljuttatott (napi, heti, havi negyedévi lapok) sajtótermékek járnak az Országgyűlésbe. A bekerülési feltételeket illetően csak annyit közöltek, hogy minden esetben a kiadó döntése, hogy milyen sajtóterméket, milyen rendszerességgel, és milyen mennyiségben küld az Országgyűlés számára. Ezekre egyébként jellemzően ülésnapokon kerül sor. Ilyen esetben az Országgyűlés Hivatala biztosítja a képviselők számára az így küldött sajtótermékekhez a hozzáférést.

Jól járnak a háztulajdonos képviselők

Az ülésnapokon díjmentesen érkezik körülbelül 50 darab Bors,  30 darab Blikk, 40 darab Nemzeti Sport, 150 darab Népszava, 60 darab Népszabadság, valamint 100-100 darab Magyar Idők, Magyar Nemzet és Magyar Hírlap. Az ülésnapokon kívül a Metropolból körülbelül 100 példányt küld a kiadó. 200 példányt a 168 óra, míg körülbelül 100-at a Magyar Demokrata szerkesztősége.  A Kertészet és Szőlészetből 50, a Magyar Mezőgazdaságból pedig 100 darabot kapnak a honatyák és honanyák, akik ezenkívül 120 darab Szabad Földet, valamint 100 darab Heteket kapnak.

A magazinkiadók egyébként különösen odafigyelnek a sokszor jelentős ingatlanportfólióval rendelkező képviselőkre, két havonta ugyanis 200 példánnyal kedveskedik a képviselőknek a Szép Házak, míg a Mi otthonunk című havilapból 400 példányt is postáznak az Országgyűlésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik