Az RTL Magyarország vezérlője MTI Fotó: Máthé Zoltán
Média

A műholdas tévé is megdrágul az RTL és a TV2 új díja miatt

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 09. 12. 13:28

Megállapodott a UPC Direct műholdas műsorterjesztő céggel az RTL Magyarország és a TV2, így végre kiderült, mennyivel kell többet fizetniük az ügyfeleknek.
Korábban a témában:

A UPC Direct és az RTL, illetve a TV2 között létrejött egyezség alapján a műholdas szolgáltató előfizetőinek 380 forintot kell majd fizetnie a két kereskedelmi csatorna műsoráért. A műholdas szolgáltató az összeget októbertől kezdi el behajtani a UPC Direct ügyfelein, akiknek a szokásos havidíja tehát ennyivel emelkedik majd. Jó hír viszont, hogy a hűségnyilatkozattal rendelkező előfizetők azokat az árakat fizetik továbbra is, amelyek a szerződéskötésük aláírásakor voltak érvényben, így ők nem fizetnek többet októbertől kezdődően sem. 

Egyébként a cég egyidejűleg arról is szerződést írt alá az RTL Magyarországgal, hogy egy, az RTL-hez köthető új csatornával is bővíti kínálatát.

Az RTL Magyarország és a TV2 Média Csoport az idén júliustól hatályos ÁSZF-jeik alapján eredetileg együttesen a fent említett összeg dupláját követelték volna a nézőkön.  A műsorterjesztő cégek azonban, ha gyorsan egyezséget kötöttek a műsorszolgáltatókkal, akkor így akár a felére is le tudták alkudni az összeget – ezt úgynevezett early bird kedvezménynek hívják -, így jött ki végül a UPC Direct esetében a 380 Ft/hó összegű áremelés. Néhány forint híján ezzel azonos mértékben drágít az Invitel és a UPC Magyarország is. (Azt, hogy a többi szolgáltató, például a Magyar Telekom előfizetőinek mennyivel kell többet fizetnie, egyelőre nem tudni.)

A műsordíj vagy programdíj évente több milliárd forint extra bevételhez juttatja a két tévétársaságot, amelyek egy idén tavasszal hatályba lépett kormányrendelet alapján kérhetnek műsordíjat. A műsordíj érdekessége, hogy azt az állami műsorszóró vállalat, az Antenna Hungária előfizetőinek nem kell megfizetnie, vagyis a MinDig TV nevű földfelszíni (tető-, illetve szobaantennás) digitális tévészolgáltatás nézői változatlan feltételekkel foghatják a két kereskedelmi televíziót.

A műsordíjat a kábelszolgáltató-cégeket tömörítő Magyar Kábelkommunikációs Szövetség először az NMHH-nál, majd a Médiatanácsnál kifogásolta meg. Jelenleg még nem tudni, hogyan dönt a grémium az ügyben, de a Szövetségnél nem tartanak kizártnak akár bírósági pert sem az ügyben. Küzdelmeikről itt és itt olvashat bővebben.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

(Kiemelt kép: az RTL Magyarország vezérlője. MTI Fotó – archív: Máthé Zoltán)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.