Média

Az RTL hallgat, a TV2 sejtelmes, a kábelesek harcolnak és a Médiatanácsra várnak

monoszkóp (Array)
monoszkóp (Array)
A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke a 24.hu-nak azt nyilatkozta, jelenleg még megjósolhatatlan, hogy lesz-e megegyezés az RTL és a TV2 által kért új díjról. Az RTL-t hiába kérdeztük, a TV2 pedig azt mondta, már van, akivel megállapodott a műsordíjakról. Az ügy egyébként átkerült az NMHH-tól a Médiatanácshoz.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az RTL Magyarország és a TV2 Média csoport is úgy változtatta meg nemrégiben Általános Szerződéses Feltételeit, hogy idén júliustól pénzt kérhessen a műsorai továbbításáért a kábelszolgáltatóktól. Erre egy áprilisi jogszabályi változás adott számukra lehetőséget, amit nem sokkal azután fogadott el a korábban még a műsordíjat kifejezetten ellenző Orbán-kormány, hogy a kormánybiztos kezére került a TV2 csoport, mely az RTL-hez hasonlóan évente több milliárd forint extra bevételre tehet szert az új, a reklámokon felül érkező bevételből, amit a szolgáltatóktól, végső soron pedig maguktól a tévénézőktől kérnének el. Kéry Ferenc, a kábelszolgáltatókat képviselő Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke ugyanis korábban azt mondta a 24.hu-nak, szinte biztosan áthárítják majd a fogyasztókra a plusz költséget, vagy legalábbis annak egy részét.

Mivel egy minapi sajtóhír alapján állítólag patthelyzet alakult ki a két országos kereskedelmi televízió és a kábelszolgáltatók között a műsorterjesztési díjakról folyó vitában, kíváncsiak lettünk, valóban ez-e a helyzet, így hát megkerestük az RTL Magyarországot, a TV2-t és a Magyar Kábelkommunikációs Szövetséget is, hol tartanak jelenleg a tárgyalások, illetve fizettek-e már a kábelszolgáltatók a két médiaszolgáltatónak.

Az RTL-nél üzleti titokra hivatkozva hallgatnak

A terjesztési díjjal kapcsolatos tárgyalások és azok eredményeit üzleti titokként kezeljük, így bővebb információkkal egyelőre nem szolgálhatunk

– ennyit és nem többet volt hajlandó a 24.hu-nak mondani Pécsi Norbert, az RTL Magyarország sajtókapcsolati vezetője, amikor arról érdeklődtünk szerdán, hogy haladnak az RTL által a kábelszolgáltatóktól kért műsordíjak ügyében, illetve van-e már olyan műsorszolgáltató, amelyik kifizette az RTL Klub továbbításáért megállapított díjat.

RTL ÁSZF
Az RTL megváltozott szerződéses feltételei alapján fizetni kell a műsoraiért

Andy Vajnáéknak állítólag van már több megállapodása is

A TV2 Média Csoport Sajtóosztályát is megkérdeztük, hogy haladnak a tárgyalásokkal. Andy Vajna televíziós vállalatánál azt közölték szerkesztőségünkkel, hogy

már több szolgáltatóval is sikerült megállapodást kötniük a TV2 programdíját illetően, de hogy mely szolgáltatókról van szó, vagy hogy végül mennyi fizetnek a TV2 csatornáért az állítólagos szolgáltatók, az a részletesnek nem, inkább sejtelmesnek nevezhető válaszból már nem derült ki. Hozzátették viszont: „Természetesen az egyeztetések folyamatosan zajlanak a további partnerekkel is, az ÁSZF és a Médiatörvény által meghatározott keretek között”.

Fotó: MTI
Andy Vajna plusz bevételre tesz szert a műsordíjból. Fotó: MTI

A Kábelkommunikációs Szövetség elnöke jóval bőbeszédűbb volt

Ezek után beszéltünk telefonon a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnökével, Kéry Ferenccel is, aki készséggel állt rendelkezésünkre egy hosszabb interjú erejéig is. Kéry legelőször is arra emlékeztetett, hogy miután a két nagy műsorszolgáltató, az RTL és a TV2 bejelentette díjigényét a honlapján, a Szövetségnek voltak észrevételei, kifogásai, amelyeket először a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) tettek meg. Ezzel kapcsolatban azonban visszautasítást kaptak a hivataltól azzal, hogy nem ők az illetékesek az ügyben, így végül a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség a Médiatanácshoz fordult.

Az eljárás jelenleg is folyamatban van, mi annyit tudunk, hogy az ügyet befogadták, és most 40 nap áll rendelkezésükre, de ez szükség esetén meghosszabbítható, akár 70 napra is

– mondta a 24.hu-nak Kéry Ferenc. Az elnök hozzátette: ami a gyakorlatot illeti, a kábelszolgáltatóknak maguknak kell tanulmányoznia a megváltozott Általános Szerződési Feltételeket és ez alapján saját belátásuk szerint megtenniük az ajánlataikat a műsorszolgáltatók felé.

Hogy ez milyen ajánlat lesz, ki az, aki ezt elfogadja, ki az, aki visszautasítja, illetve aki visszautasítja, pontosan mit nem fogad el, mindig az adott műsorterjesztő cégeknél dolgozó kollégák döntésén múlik, hiszen minden egyes kábelszolgáltató saját maga fogja eldönteni, hogy mit tesz: továbbítja-e az RTL és a TV2 csatornáit, vagy kiveszi ezeket a kínálatból, vagy pedig más értelmű ajánlatot tesz

– húzta alá Kéry. Az elnök arról is beszélt, hogy ennél konkrétabbat azért nem tud egyelőre mondani, mert a Szövetség is legfeljebb utólag értesül ezekről a tárgyalásokról, hiszen ők semmiképpen sem folyhatnak bele a tagjaik ilyen jellegű üzleti ügyeibe.

Úgy gondolom egyébként, hogy augusztus végéig bezárólag ez ügyben várható, hogy viszonylag sokan meg fognak nyilatkozni a kábelszolgáltatók részéről. Hogy arra mi lesz a csatornák reakciója, azt pedig majd meglátjuk

– tette hozzá Kéry.

Kéry Ferenc
Kéry Ferencnek elvi kifogásai vannak a műsordíjjal szemben

Kéryt is kérdeztük, tud-e arról, hogy valamelyik kábelszolgáltató fizetett-e már díjat az RTL-nek és a TV2-nek.

Aki esetleg leszerződött, az elképzelhető, hogy már fizetett, de feltehetően többségben vannak azok a kábelcégek, amelyek úgy gondolják, hogy sokallják a díjat

– válaszolta az elnök.

Összecsomagolják a csatornákat

A Kábelszövetség elnöke szerint bonyolítja a helyzetet, hogy mivel mindkét műsorszolgáltatónak több saját tévécsatornája is van (az RTL Magyarország esetében az RTL Klubon kívül például ilyen az RTL+ és az RTLII, vagy a TV2 esetében az Izaura TV, az M+ és a SuperTV2 is), mindig szóba jönnek csomagmegállapodási lehetőségek is, ami esetleg elősegítheti a felek közötti megállapodást.

Az is lehet, hogy végül létre fognak jönni megállapodások. Mindenesetre mi a Kábelkommunikációs Szövetségnél azon őrködünk, hogy ez jogilag korrekt, jogszabályoknak megfelelő legyen. Márpedig az Általános Szerződési Feltételek, amiket meghirdettek, véleményünk szerint nem ilyen, ezért is fordultunk a Médiatanácshoz és kértük azt, hogy ezt módosítsa. Hogy végül igazat adnak-e nekünk, vélhetően egy hosszabb folyamat lesz, aminek még csak az elején vagyunk. A Médiatanács még nem ült össze, nem kért be adatokat stb.

– folytatta Kéry, aki kérdésünkre elmondta, a Médiatanács előtti eljárásnak és egy esetleges bírósági pernek nincsen halasztó hatálya az ÁSZF érvénybe lépése szempontjából.

Per is lehet, ha nem tudnak megegyezni

Hogy a megállapodás és a műsordíjak ügye esetleg évekig elhúzódik-e, Kéry azt mondta, egyelőre nem tudja: ami biztos, hogy a szövetségük által a Médiatanácsnál elindított eljárásnak 40, de legkésőbb 70 napon belül mindenképpen le kell zárulnia, és akkor kiderül, hogy a kifogásokat elfogadják-e. Azután születik majd döntés arról, hogy a Kábelkommunikációs Szövetség esetleg megtámadja-e a Médiatanács határozatát bíróságon. Ugyanez történhet egyébként egy-egy konkrét szolgáltató szintjén is, tehát ha van egy kábelszolgáltató és egy ajánlat, akkor arra 30 napja van a médiaszolgáltatónak, hogy válaszoljon. Ha erre nem válaszol, vagy nem olyat, hogy létrejönne belőle a megegyezés, akkor a műsorterjesztőnek joga van a Médiatanácshoz fordulni és kérheti a szerződés létrehozását. Ezután a Médiatanács bekéri az adatokat, és ez alapján ismét viszonylag hosszú ideje lesz arra, hogy a médiaszolgáltató és a műsorterjesztő meghallgatásával, akár személyes egyeztetésekre is sort kerítve elbírálja az ügyet. Ezután pedig ugyancsak bírósághoz lehet fordulni – ecsetelte az ügy összetettségét Kéry Ferenc.

Sakkjátszma millió variációval

„De mindennek valóban nincs halasztó hatálya a díjfizetéssel kapcsolatban. Persze kérheti a műsorterjesztő, hogy addig ne kelljen neki díjat fizetni, de ezt vagy elfogadják, vagy nem. Ezer kimenetele lehet tehát ennek a dolognak, ezért nagyon korán van még, hogy erről határozott kijelentéseket tegyünk. Ráadásul nincs rá precedens sem, tehát azt sem tudhatjuk, hogy a Médiatanács hogyan fog várhatóan dönteni. Nincsen bírósági gyakorlat sem az ügyben, hiszen ez a díj egy teljesen új dolog. Olyan ez most mint egy sakkjátszma, ahol millió felé lehet lépkedni. Az első lépést megtettük, és most várjuk a válaszlépést. Ugyanez a helyzet a szolgáltatóknál is: egy részük már tett ajánlatot, mások még nem. Többféle szolgáltatóval beszélgettem, és meglehetősen eltérő hozzáállással találkoztam mostanáig. Ennek megfelelően többféle kimenete is lehet a dolognak” – hozott sportpéldát Kéry, aki szerint egyelőre most nincs mit tenni, mint kivárni az augusztusi végi határidőket.

Nem csak az a baj, hogy sokat kér az RTL és a TV2, de magát az elvet is vitatják

Kéryék egyébként nem csak azért fordultak a Médiatanácshoz, mert sokallották azt az összeget, amit az RTL és a TV2 kérne a műsoraiért, hanem az egész elvvel is gondjuk volt: nem tartják piackonformnak és fairnek, hogy ugyanazért a műsorért, ami az állami műsorszóró, az Antenna Hungária földfelszíni digitális (szoba- és tetőantennás) rendszerén, a MinDig TV-n ingyenesen is elérhető, a kábeles előfizetők esetében fizetni kelljen.

Kéry ugyanakkor elismerte: jogilag nehéz, hogy ezzel a diszkriminációval mit lehet kezdeni, hiszen akinek ezt így elmondják, az megérti, de a jogi háttere ennek jóval összetettebb, a tévénézők nem a műsorszolgáltatókkal (jelen esetben az RTL Magyarországgal és a TV2 csoporttal), hanem a kábelszolgáltatókkal állnak szerződéses viszonyban. Így például az előfizetők nem tudják megtámadni az RTL-t vagy a TV2-t, ha nem tetszik nekik, hogy mennyi pénzt kérnek a műsoraikért.

A Médiatanácsot azért kértük, hogy ezen gondolkodjon el és tegyen valamit. Majd meglátjuk, hogy mi lesz, hiszen az is lehet, hogy ők is csak széttárják a karjukat, és nem tartják magukat illetékesnek, vagy nem tudnak mit tenni. Nehéz megjósolni, hogy mi lesz belőle, úgyhogy én is kíváncsian várom, hogy milyen választ fogunk kapni

– hangoztatta Kéry, aki egyébként nem tartja kizártnak, hogy az egyes szolgáltatók végül le fogják tudni alkudni az RTL és a TV2 által kért árat, és meg fognak egyezni.

Versenyjogi problémákat szülne, ha egyeztetnének

Az elnököt arról is kérdeztük, nem gondoltak-e arra, hogy érdemes lenne összehívni a kábelcégeket egy rendkívüli tanácskozásra, hogy összehangolják a tárgyalásaikat, Kéry azonban azt mondta, hogy egy ilyen egyeztetés akár versenytilalmi aggályokat is felvethetne, ezért nem csinálnak ilyet.

Versenyjogi akadályai lennének egy ilyen összefogásnak. Mi, akár egy ügyvéd, elmondhatjuk, hogy mik a lehetőségek, mit tehetnek a szolgáltatók, például hogy jogukban áll eljárást kezdeményezni stb., de van, aki azt mondja, hogy neki nincs kedve jogászkodni, míg a másik azt mondja, hogy harcolni fog. Nem mindenütt gondolkodnak azonosan. Ezért sem tudom megjósolni, hogy hány szolgáltatóval fognak tudni egyből megegyezni a tévétársaságok, illetve hány ügy kerül a Médiatanács vagy a bíróság elé, vagy akivel hosszas alkudozás után születik megállapodás, vagy hány szolgáltató fog körömszakadtáig harcolni. Abból is látszik, hogy nem hívtunk össze ilyen megbeszélést, hogy fogalmam sincs, hogy 10, 90 vagy 100 százalék lesz-e a harcos.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik