Figyelő
Média

Az Origo új tulaja a Figyelőre is szemet vetett

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 04. 20. 10:45

A VS.hu-t működtető, és nemrégiben az Origo Media-t is felvásárló New Wave Media szívesen megvenné a Figyelőt - erősítette meg Száraz István. A Figyelő kiadója viszont felszámolás alatt van, és a tulajdonosok között is évek óta húzódó jogvita van.
Korábban a témában:

A 444.hu szerint a New Wave Media (NWM) és a mögötte lévő tulajdonosi kör szívesen megvenné a Figyelő című hetilapot. Ezt az információt a portálnak Száraz István, az NWM vezetője is megerősítette.

Száraz a Figyelő kapcsán most azt mondta a portálnak, zajlanak tárgyalások a hetilap, valamint az ahhoz szorosan kapcsolódó kiadványok megszerzéséért egy erre szakosodott közvetítő cégen keresztül. Száraz hangsúlyozta, hogy a New Wave nagy értékként tekint a Figyelő újságírói és szerkesztői által végzett szakmai munkára, és ha létrejön a felvásárlás, mindent elkövetnek majd, hogy megőrizzék a szerkesztőség integritását.

Ismert: a 2014-es alapítású, 3 millió forint alaptőkéjű NWM tavaly decemberben már megvette az Origo Media Zrt.-t is 13,2 millió euróért (hozzávetőleg 4,2 milliárd forintért) a Magyar Telekomtól.

Az Origo-t a kkv annak ellenére tudta megvenni, hogy a 2014-es tört üzleti évben a cégbíróságnak benyújtott eredménykimutatás alapján mindössze 6 millió forint mérleg szerinti eredményt tudott elérni, vagyis az óriási léptékű tranzakcióhoz önmagában kevés tőkéje lett volna, de szerencséjükre éppen hitelhez jutottak a Matolcsy György vezette jegybank által szanált állami banktól, az MKB-tól, így aztán már volt pénzük arra, hogy kiüssék a többi versenyzőt az Origo felvásárlása elleni tenderben. Az NWM legnagyobb tulajdonosa egyébként egy csehországi vállalkozás, a BAWACO INVEST S. R. O. Ezt a cseh céget Matolcsy György jegybankelnök milliárdos unokatestvérének, a 11 milliárd forint körüli becsült magánvagyonnal rendelkező Szemerey Tamásnak a vállalkozásaként emlegetik a sajtóban. A New Wave Media másik tulajdonosa a We Love Budapestet is alapító Száraz István, aki a Drycom Informatikai Tanácsadó Kft. nevű cégén keresztül szállt be annak idején a VS.hu-t működtető vállalkozásba.

Zajlik a felszámolás, és a tulajdonosok közötti jogvita se zárult le

Egyébként a Figyelő ügyeire rálátó vezető munkatársak nekünk változatlanul azt mondják, hogy egyelőre zajlik a Figyelő kiadója ellen indult felszámolási eljárás, így legfeljebb annak lezárulta után lehetséges csak bármilyen érdemi fejlemény a felvásárlások ügyében.

Az NWM-en kívül amúgy lennének más érdeklődők is a közel 60 éves múltú hetilapra. A 444.hu Garancsi Istvánt, a miniszterelnökkel jó kapcsolatban lévő üzletembert és a Századvéget is emlegeti. Korábban pedig, amikor az Opten cégfigyelő stratégiai igazgatója és egy társa létrehozott Figyelő Centrál Kft. néven egy vállalkozást, a hvg.hu ezt a céget hozta hírbe mint lehetséges vevőt. Ez utóbbi kft. egyébként nevével ellentétben nem kapcsolódik a 24.hu-t is kiadó Central Médiacsoporthoz, a Central-Fund és a Centrál Csoport egyéb cégeihez, tulajdonosi köréhez, a kft. tulajdonosa két magánszemély, Szincsák Anita és dr. Csorbai Hajnalka. Róluk az általunk megkérdezett, a médiapiacra rálátással bíró szakemberek még sohasem hallottak, nekünk viszont korábban sikerült kapcsolatba lépnünk dr. Csorbai Hajnalkával, aki mindössze annyit mondott, hogy sokan keresik a Figyelő kapcsán kérdéssel, de nem kívánt nyilatkozni, így azt sem árulta el, hogy egyáltalán van-e bármilyen szándékuk a Figyelővel, vagy valójában inkább cégfigyelésre utal a cégnév. Ez utóbbi Csorbai optenes, stratégiai igazgatói pozíciója miatt közel sem lenne meglepő fejlemény.

Kacifántos lenne megkerülni a felszámolást és a jogvitát

A jelenleg körülbelül heti 7,5-8 ezer példányban fogyó Figyelő kiadója egy elszámolási vitából adódóan került felszámolási eljárás alá, amit vevőként csak kacifántosan lehet megkerülni, és kérdés, hogy megéri-e. Figyelős forrásaink szerint valóban érkeztek megkeresések a kiadóhoz a lap vagy akár az egész kiadó megvásárlására, de a felszámolási eljárásnak törvényben meghatározott menetrendje van, amit figyelembe kell venni. A felszámolónak össze kell gyűjtenie a követeléseket és a tartozásokat, megállapodást kell kötnie a hitelezőkkel, és bekapcsolódik a folyamatba az adóhatóság is, majd a bíróság tudja a cég megszüntetését vagy normál működésbe történő visszahelyezését elrendelni, ha a tartozásokat a cég kiegyenlítette. (Hogy a felszámolási eljárás mikorra érhet véget, azzal kapcsolatban hivatalosat nem tudni, de a 444.hu arra számít, hogy talán legkésőbb május végére ez megtörténhet.)

Eközben a Figyelő kisebbségi és többségi tulajdonosai évek óta perben és haragban vannak egymással, a Patika Egészségpénztáras dr. Lukács Marianna és Varga Miklós jogvitája ügyében még elsőfokú bírósági döntés sincs, vagyis akár több évig is folytatódhat a háború. Többek között egyébként a tulajdonosok közötti vita is vezetett el oda, hogy egy mindössze 2 millió forint nagyságrendű szállítói számlát egy informatikai beszállítójuknak csak késve fizettek ki, amikorra viszont már beérkezett a felszámolási igény a bírósághoz, vagyis már nem lehetett elkerülni a felszámolóbiztos érkezését. (A bíróság 2015 novemberében adott helyt annak a még 2013-ban benyújtott felszámolási igénynek, amelyet a többek között a Figyelőt, valamint az IPM-et, a Családi Lapot és több más médiaterméket is kiadó Mediacity Kft. ellen nyújtott be a cég egyik beszállítója.)

Tehát a felszámolási eljárás miatt hiába lennének egyáltalán vevőjelöltek a cég termékére, jelenleg nincs vásárlási-eladási helyzet, mert ha az eljárás után a bíróság visszaállítja a cég normál működését, a tulajdonosok közötti pernek még akkor sincs vége, és ki tudja, hogy egy esetleges fellebbezés esetén hány évig húzódhat még a Lukács Marianna és Varga Miklós közötti vitás helyzet, ami olyannyira elharapózott, hogy büntetőeljárás is lett belőle. Kérdés, hogy ilyen bizonytalan, pereskedős helyzetben hogyan szállhat be új tulajdonos. (A helyzet némiképp a TV2-nél lévő szituációra emlékeztet.)  Azt persze egy esetleges vevőjelölt elvben megtehetné akár már a felszámolás alatt is, hogy nem magában a Mediacityben szerez közvetlen tulajdonrészt, hanem például Varga Miklós kft.-jében, a Hologram V.M. Kft.-ben (azaz a Mediacity anyavállalatában), de a vevő számára még ez a megoldás is bőven hordoz magában kockázatot a tulajdonosi vita miatt.

A 24.hu korábban kereste a Mediacity többségi tulajdonosát, Varga Miklóst, hogy megtudjuk, szándékában állna-e eladni a vállalkozását, a Mediacityt, vagy akár az anyavállalatát, a Hologram V.M-et, illetve tud-e esetleg ilyen szándékról a kisebbségi tulajdonos oldaláról. Varga Miklós titkárságán többszöri próbálkozásaink alkalmával visszahívást ígértek, de végül azt közölték, hogy Varga Miklós nem kíván nyilatkozni.

Lambert Gábor, a Figyelő főszerkesztője kérdésünkre korábban egyébként azt mondta, biztos benne, hogy a lap talpon fog maradni, semmilyen veszély a hetilap megjelenését nem fenyegeti. Hozzátette: a helyzet ugyan összetett, de a folyamatban lévő eljárás ellenére a hetilapot változatlanul magas színvonalon állítják elő, és biztos a lap hosszú távú fennmaradásában.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.