Média
hosszu-katinka(430x286).jpg (hosszú katinka)

Hírlapi kacsa, vagy tényleg eladják a Figyelőt?

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2016. 01. 22. 16:18

Sok a találgatás, amióta felszámolás alá került a hetilap kiadója. Elmagyarázzuk, mi a helyzet, és megmutatjuk, mit tudtunk meg az állítólagos vevőről és a Figyelő helyzetéről. Hogy ezt megtehessük, kerestük a Mediacity többségi tulajdonosát, a lap főszerkesztőjét, a nemrégiben létrejött Figyelő Centrál Kft. tulajdonosait, valamint a Centrál Médiacsoport tulajdonosát, és beszéltünk Figyelőnél dolgozó újságíróval is.

A Figyelő legújabb lapszámának borítója
A Figyelő továbbra is megjelenik

A hvg.hu egy minap megjelent cikkében azt írta, lehetséges, hogy egy újonnan létrehozott kiadó, a Figyelő Centrál Kft. megvenné a Figyelő című hetilapot. A portál erre lényegében a cég neve alapján következtetett, valamint az alapján, hogy az új cég főtevékenysége médiatevékenység (“Folyóirat, időszaki kiadvány kiadása”)  a cégbírósági adatok alapján. A cégjegyzék szerint még bejegyzés alatt lévő Figyelő Centrál Kft. alapítótőkéje ráadásul nem kevés, 300 millió forint. A Figyelőt kiadó Mediacity felszámolóját hiába keresték az ügyben.

Nem a Central-csoport van a Figyelő Centrál mögött

Piactársunk cikke nyomán aztán máris újabb folyosói találgatások kaptak szárnyra, mondván, lehetséges, hogy a Centrál Médiacsoport vásárolná vissza az 1957 óta létező hetilapot. (A Centrál Médiacsoport jogelődje, a Sanoma Media Budapest 2011-ben adta el a Figyelőt a Word Communications Kft.-nek, mely időközben Mediacityre változtatta a nevét.) Azonban mint néhány telefonhívás után kiderítettük, a Figyelő Centrál Kft.-nek semmi köze az egyébként a 24.hu-t is kiadó Central Médiacsoporthoz. A Central Médiacsoport, miután megkerestük Varga Zoltánt, a cégcsoport tulajdonos-vezérigazgatóját, ezt ma közleményben is megerősítette, hogy elébe menjen minden további találgatásnak. Ezt írták:

A fent említett cég, nevével ellentétben semmilyen kapcsolatban nem áll a Central Médiacsoporttal, a Central-Funddal és a Centrál Csoport egyéb cégeivel, tulajdonosi körével sem.

Utolértük a Figyelő Centrál kft. tulajdonosát, de…

A cégnyilvántartási adatok alapján a Figyelő Centrál Kft. (bejegyzés alatt) tulajdonosa két magánszemély, Szincsák Anita és dr. Csorbai Hajnalka. Róluk az általunk megkérdezett, a médiapiacra rálátással bíró szakemberek még sohasem hallottak.

A médiapiacon nagy ismertségnek mindenesetre mostanáig nem örvendő két hölgy közül az egyiket, dr. Csorbai Hajnalkát a közösségi médiás profilja alapján sikerült utolérnünk telefonon. Azonban mindössze annyit mondott a 24.hu-nak: sokan keresik a Figyelő kapcsán kérdéssel, de nem kíván nyilatkozni.

A 24.hu még csütörtökön kereste Szincsák Anitát is a cégnyilvántartásban feltüntetett e-mail címen, de egyelőre nem kaptunk választ, így jelenleg nem lehet tudni, hogy milyen tényleges munkákra készül a cég, egyáltalán szándékában áll-e a tulajdonosainak a Figyelőt megvásárolni, vagy valamilyen más tevékenységre hozták létre a vállalkozást. Csorbai Hajnalka a nyilvános LinkedIn profilján egyébként azt írja, hogy az Opten stratégiai igazgatója.

Felszámolás és pereskedés, de a Figyelő megjelenik

A CHIP Magazintól a Norbi Update Magazinig

A Mediacity a Figyelőn kívül is jelentős médiaportfólióval rendelkezik. Ők adják ki az IPM-et, a Családi Lapot, a CHIP Magazin magyar változatát, a Norbi Update Magazint, a Digitális Fotót, a Motorrevüt, a Műszaki Magazint és több más sajtóterméket.

Mindenesetre, még ha az említett kft.-t azért is hozták volna létre, hogy valamilyen módon hozzájussanak a Figyelőhöz, az meglehetősen nehézkes lesz. A jelenleg körülbelül heti 7,5-8 ezer példányban fogyó hetilap kiadója ugyanis egy elszámolási vitából adódóan felszámolási eljárás alatt van, amit vevőként csak kacifántosan lehet megkerülni, és kérdés, hogy megéri-e. Azt egyébként a Figyelő szerkesztőségében dolgozó forrásaitól a 24.hu ugyan megtudta, hogy valóban érkeztek megkeresések a kiadóhoz a lap vagy akár az egész kiadó megvásárlására, de a felszámolási eljárásnak törvényben meghatározott menetrendje van, amit figyelembe kell venni. A felszámolónak össze kell gyűjtenie a követeléseket és a tartozásokat, megállapodást kell kötnie a hitelezőkkel, és bekapcsolódik a folyamatba az adóhatóság is, majd a bíróság tudja a cég megszüntetését vagy normál működésbe történő visszahelyezését elrendelni, ha a tartozásokat a cég kiegyenlítette. Hogy a felszámolási eljárás mikorra érhet véget, azt talán még maga a felszámoló sem tudja, de annyi bizonyosnak látszik, hogy várhatóan még legalább egy-két hónapig biztosan eltarthat az ügy, ha nem tovább.

Eközben ráadásul a Figyelő kisebbségi és többségi tulajdonosai évek óta perben és haragban vannak egymással, a Patika Egészségpénztáras dr. Lukács Marianna és Varga Miklós jogvitája ügyében még elsőfokú bírósági döntés sincs, vagyis akár több évig is folytatódhat a háború. Többek között egyébként a tulajdonosok közötti vita is vezetett el oda, hogy egy mindössze 2 millió forint nagyságrendű szállítói számlát csak késve fizettek ki, amikorra viszont már beérkezett a felszámolási igény a bírósághoz, vagyis már nem lehetett elkerülni a felszámolóbiztos érkezését. (A bíróság 2015 novemberében adott helyt annak a még 2013-ban benyújtott felszámolási igénynek, amelyet a többek között a Figyelőt, valamint az IPM-et, a Családi Lapot és több más médiaterméket is kiadó Mediacity Kft. ellen nyújtott be a cég egyik beszállítója.)

Tehát a felszámolási eljárás miatt hiába lennének egyáltalán vevőjelöltek a cég termékére, jelenleg nincs vásárlási-eladási helyzet, mert ha az eljárás után a bíróság visszaállítja a cég normál működését, a tulajdonosok közötti pernek még akkor sincs vége, és ki tudja, hogy egy esetleges fellebbezés esetén hány évig húzódhat még a Lukács Marianna és Varga Miklós közötti vitás helyzet. Kérdés, hogy akad-e olyan vevő, aki ilyen bizonytalan, pereskedős helyzetben beszállna a cégbe. (A helyzet némiképp a TV2-nél lévő szituációra emlékeztet.)  Azt persze egy esetleges vevőjelölt elvben megtehetné akár már a felszámolás alatt is, hogy nem magában a Mediacityben szerez közvetlen tulajdonrészt, hanem például Varga Miklós kft.-jében, a Hologram V.M. Kft.-ben (azaz a Mediacity anyavállalatában).

A 24.hu telefonon kereste a Mediacity többségi tulajdonosát, Varga Miklóst, hogy megtudjuk, ismeri-e a Figyelő Centrál Kft.-t, illetve szándékában állna-e eladni a vállalkozását, a Mediacityt, vagy akár az anyavállalatát, a Hologram V.M-et, illetve tud-e esetleg ilyen szándékról a kisebbségi tulajdonos oldaláról. Varga Miklós titkárságán többszöri próbálkozásaink alkalmával visszahívást ígértek, de végül azt közölték, hogy Varga Miklós most nem kíván nyilatkozni.

A főszerkesztő nem aggódik

Sikerült viszont utolérnünk a Figyelő főszerkesztőjét, aki azt mondta, hogy a felszámolási eljárás ugyan tudomása szerint jelenleg is zajlik, de a kiadó lapjainak megjelenését ez nem veszélyeztette az elmúlt 3 hónapban. Lambert Gábor, a Figyelő főszerkesztője kérdésünkre azt mondta, biztos benne, hogy a lap talpon fog maradni, semmilyen veszély a megjelenést nem fenyegeti. Hozzátette: a helyzet ugyan összetett, de az immáron harmadik hónapja folyamatban lévő eljárás ellenére a hetilapot változatlanul magas színvonalon állítják elő, és biztos a lap hosszú távú fennmaradásában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.