Kultúra

Sokkoló sci-fi kapta az egyik legrangosabb női irodalmi díjat

A The Power című regény egy olyan disztopikus világban játszódik, ahol a nők különleges erővel rendelkeznek.

Naomi Aldermannak ítélték oda a női szerzőket jutalmazó Baileys Women’s Prize for Fiction díját a The Power (Az erő) című sci-fijéért.

A disztopikus regény egy olyan világban játszódik, ahol a nők különleges erővel rendelkeznek: képesek tudatosan áramütést kibocsátani, amivel kisebb fájdalmat, de akár halált is okozhatnak.

Az idei zsűrielnök, Tessa Ross “briliánsan kigondolt disztópiaként” jellemezte Alderman regényét, és dicsérte a szerzőt “nagy ötleteiért, fantasztikus képzelőerejéért”.

Az írónő szerdán a londoni Royal Festival Hallban vehette át a 30 ezer fonttal (10,6 millió forinttal) járó díjat.

A női mozgalom sokkal fontosabb számomra, mint bármi más hasznos dolog, ami segítségemre lehet az otthonomban. Más nők támogatása és ereje sokkal többet jelent nekem, mint az elektromosság

– jelentette ki a díjat átvevő szerző nem kis derültséget keltve a közönség körében.

A díj társalapítója, Kate Mosse az ünnepségen megemlékezett a napokban elhunyt Helen Dunmore költő-íróról, aki annak idején elsőként kapta meg a női írók számára létrehozott elismerést.

Alderman 2006-ban már elnyerte a debütáló női írókat jutalmazó Orange-díjat Disobedience című regényéért, amelyből idén Rachel Weisz és Rachel McAdams részvételével forgattak filmet.

A The Power című regénye nyomán pedig már készülőben van egy tévésorozat, amelynek forgatókönyvét maga a szerző jegyzi.

Tavaly az ír Lisa McInerney vehette át a Baileys Women’s Prize for Fiction irodalmi díjat The Glorious Heresies című debütáló regényéért.

Az eredetileg Orange Prize for Fiction néven alapított díjat, amely 2014-ben vette fel a Baileys Women’s Prize for Fiction nevet legújabb szponzora után, 1996-ban hozták létre.

Forrás: BBC News via MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik