Kultúra
<em>The Tale of Beren and Lúthien</em>, by J.R.R. Tolkie

Megjelent Tolkien 100 éves könyve, amit még soha nem olvasott senki

Keresztesi Ferenc
Keresztesi Ferenc

újságíró. 2017. 06. 01. 10:25

A Beren and Lúthien egy Középföldén játszódó romantikus történet, amelyet az író és felesége szerelme inspirált.
Korábban a témában:

Már októberben beharangozták, mígnem aztán az Egyesült Királyságban mára boltokba is került a Beren and Lúthien című regény, amelyet  J.R.R. Tolkien még 1917-ben írt meg, miután hazatért a Somme-i csatából.

A Beren and Lúthien egy Középföldén játszódó romantikus történet, melyet az író hitvese, Edith iránti szerelme inspirált. Tolkien soha nem adatta ki, holott titkon mindig is nagyon kedves volt a szívének. Később A szilmarilokban ugyan “újrahasznosította” a történet egy részét, de magát a művet nem tervezte megjelentetni és ez így is maradt élete végéig. Azonban most,

100 évvel a mű papírra vetését és 44 évvel Tolkien halálát követően a legendás író fia, Christopher jóvoltából került nyomtatásba a regény.

A Beren and Lúthien első kiadásának borítója. Fotó: HarperCollins

Christopher Tolkien korábban így mesélt a könyvről, amely egy halandó ember és egy halhatatlan tünde szerelméről szól:

A történet lelke a Beren és Lúthien között szárba szökő szerelem, melynek sorsa kezdettől fogva meg van pecsételve. Lúthien apja egy nagy hatalmú tünde uraság, aki nem szívleli a halandó Berent és ezért olyan feltételhez köti az ifjú és leánya frigyét, amely gyakorlatilag teljesíthetetlen. Az események végül odáig vezetnek, hogy Beren és Lúthien közösen meglopja Középfölde egyik legrettenetesebb gonoszát, Morgoth Bauglirt, eredeti nevén Melkort.

Miként arra a már 92 éves Tolkien rámutatott, a főszereplők minden kétséget kizáróan néhai szüleit szimbolizálják, hiszen

a Beren és Lúthien nevek John Ronald Reuel Tolkien és Edith Mary Tolkien közös oxfordi sírkövére is fel vannak vésve.

A Beren and Lúthien első körben Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban kerül a boltokba, a szigetországban a neves HarperCollins, míg a tengerentúlon a Houghton Mifflin Harcourt kiadó gondozásában. A könyvet az a nagyszerű Alan Lee illusztrálta, aki korábban A Gyűrűk Ura és A hobbit brit kiadásait is és aki 2004-ben Oscar-díjat nyert A Gyűrűk Ura – A király visszatér díszletéért.

Forrás: BBC News
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2011. október 3.
Ipari alpinisták dolgoznak a Petőfi híd budai hídfőjénél található Zöld Pardon egyik bejáratának bontásán. Az újbudai önkormányzat képviselő-testülete lakossági panaszokra hivatkozva döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg a Zöld Pardon október 31-én lejáró közterület használati szerződését, ezzel 13 éves működés után jelenlegi helyén bezárásra ítélte a szórakozóhelyet. A Zöld Pardonnak október 31-ig kell elhagynia a Goldmann György teret.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.