Kultúra

Enyedi Ildikó megbánta nyilatkozatát, Deutschtól viszont nem rémült meg

Zajlik a Testről és lélekről sajtótájékoztatója, amit az Arany Medve és a Berlinaléról elhozott többi díj apropóján rendeztek. Annak ellenére, hogy a díj történelmi jelentőségű, több szó esik a napokban megjelent interjúról, amit Enyedi Ildikó a német közszolgálati rádiónak adott.

ami most a hazánkban történik, szégyen, és valóban félelemmel tölt el. (…) Nem csak arról van szó, hogy tisztességtelen módon megkerülik a szabályokat, hanem alapjaiban változtatják meg és rombolják szét a szabályokat, rombolják szét a demokrácia alapjait és a demokratikus kontrollt. Szívesen volnék büszke a hazámra, de már hosszú évek óta nem tudok az lenni

– nyilatkozta akkor, elsősorban a korrupcióra utalva, azt is hozzátéve, hogy ami az Államokban történik, azt mi magyarok már megtapasztaltuk.

Azóta támadások céltáblája lett, Deutsch Tamásnak is volt például véleménye, és a mai sajtájon is szóba került az eset. Ha nem különösebb lelkesedéssel, de a rendező azért válaszolt. Úgy fogalmazott, sajnálja, bánja,”mint a kutya”, hogy úgy fogalmazott, de nem azért, mert nem így gondolja. Csak pontosítana: nem az ország működik így, hanem a kormány.

Emberek szét vannak választva, egymás ellen vannak hergelve

MI sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy most sem a filmről zajlik a közbeszéd, hanem a nyilatkozatról. Pedig a film kiváló, és megérdemelné, hogy arra figyeljünk, és nem a politikai háttérzajra. Enyedi is erre kéri a közönséget, sőt, Deutsch Tamásnak is van mondandója, jelesül, hogy hagyja békén a filmet, mert azt jobboldali, baloldali és középen állóknak egyaránt készítette.  A Testről és lélekről március 2-án kerül a magyar mozikba, a rendezővel készült interjúnkat itt olvashatod.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik