Kultúra

Díjat nyert Enyedi Ildikó filmje a Berlinalén

A Testről és lélekről című alkotást a világ filmkritikusait tömörítő FIPRESCI szervezet mellett két független zsűri is kitüntette.

A világ filmkritikusait tömörítő szervezet (FIPRESCI), az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrije is a magyar versenyfilmet, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását díjazta a berlini nemzetközi filmfesztiválon.

A magyar film legjobb helyezést ért el az Alin Tasciyan török, Dubravka Lakic szerb és Denise Bucher svájci filmkritikusokból álló, valamint a hattagú nemzetközi ökumenikus és a Berliner Morgenpost zsűrije előtt. Enyedi Ildikó személyesen vette át az elismeréseket.

A nemzetközi seregszemle fődíjáért, az Arany Medvéért is versenyző Testről és lélekről rendezője legutóbb 1998-ban jelentkezett nagyjátékfilmmel, azóta az HBO-féle Terápia című sorozat epizódjait rendezte. Enyedi nevéhez olyan nagyszerű alkotások fűződnek, mint a Bűvös vadász, a Simon mágus és Az én XX. századom, amelyért 1989-ben Arany Kamerával tüntették ki a cannes-i filmfesztiválon.

Enyedi rendezése mellett Török Ferenc 1945 című filmje is szép helyezést ért el: a Berlinale Panorama szekciójában vetített történelmi alkotás a közönségszavazáson harmadik lett.

UPDATE: A Testről és lélekről szombat este megnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét is.

Forrás: Berlinale

Ajánlott videó

Olvasói sztorik