Kultúra

A Testről és lélekről díszbemutatója nyitja a Filmhetet

Enyedi Ildikó a Berlinálén versenyző alkotásával fog kezdődni venni a hazai filmes mustra.

Testről és lélekről című alkotás díszbemutatójával veszi kezdetét február 26-án a 2017-es Magyar Filmhét

– jelentette be Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke. Hozzáfűzte: a Filmhéten alatt a Magyar Filmdíjakra 23 kategóriában jelölt alkotásokat lehet megnézni, valamint a programba került több dokumentumfilm bemutatója is. A Filmdíjakra 2016. január 1. és 2016. december 31. között moziban és televízióban bemutatott filmekkel lehetett nevezni.

Izgalmas, sokszínű a mezőny

– fogalmazott Novák. Hangsúlyozta: a nagyjátékfilmek között a már jól ismert filmesek mellett két elsőfilmes rendező is helyet kapott az alkotásával.

A Filmhéten megemlékeznek a 100 éve született Fábri Zoltánról is, a háromszoros Kossuth-díjas rendezőtől A Pál utcai fiúk című klasszikust fogják vetíteni a mustrán – emelte ki a Filmakadémia elnöke, aki elmondta: idén először tíz vidéki városban is rendeznek vetítéseket a Filmhét alatt, sőt egy országos közönségdíjat is kiosztanak internetes szavazás alapján.

Az idén a Cinema City Aréna moziban zajló mustra díjátadója március 5-én este lesz a Vígszínházban – hangsúlyozta. Novák Emil kitért arra is: a Filmakadémia reméli, hogy Deák Kristóf a kisfilmek között Oscar-díjra jelölt Mindenki című alkotása, valamint Enyedi Ildikó a Berlinale versenyprogramjában szereplő filmje (előzetes itt) is díjat fog nyerni.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik