Élő Kultúra

Az éneklő-táncoló Ryan Gosling mindent dominált a Golden Globe-on

Idén sajnos nem volt hazai jelölt, így jobb híján a Vajna házaspár képviselte a magyarokat a Golden Globe-on. Ryan Gosling és Emma Stone csodálatos mozija megnyerte, amit lehetett, Donald Trumpba meg Jimmy Fallonnal az élen jóformán csak az nem rúgott egyet, aki nem volt ott. A 74. Golden Globe  esélyeit itt latolgattuk, a jelöltek teljes listáját pedig erre találod.

És a végére itt van minden győztes

Nagyjátékfilmek:

Legjobb film (dráma): Moonlight
Legjobb film (musical/vígjáték): Kaliforniai álom
Legjobb férfi főszereplő (dráma): Casey Affleck (Régi város)
Legjobb férfi főszereplő (musical/vígjáték): Ryan Gosling (Kaliforniai Álom)
Legjobb női főszereplő (dráma): Isabelle Huppert (Elle)
Legjobb női főszereplő (musical/vígjáték): Emma Stone (Kalifornai álom)
Legjobb férfi mellékszereplő: Aaron Taylor-Johnson (Éjszakai ragadozók)
Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)
Legjobb rendező: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)
Legjobb forgatókönyv: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)
Legjobb filmzene: Kaliforniai álom
Legjobb betétdal: Kaliforniai álom
Legjobb animációs film: Zootropolis
Legjobb idegen nyelvű film: Elle

Sorozatok:

Legjobb drámai sorozat: The Crown
Legjobb vígjátéksorozat: Atlanta
Legjobb minisorozat/tévéfilm: American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy
Legjobb férfi főszereplő (drámai sorozat): Billy Bob Thornton (Goliath)
Legjobb férfi főszereplő (vígjátéksorozat): Donald Glover (Atlanta)
Legjobb férfi főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Tom Hiddleston (The Night Manager)
Legjobb női főszereplő (drámai sorozat): Claire Foy (The Crown)
Legjobb női főszereplő (vígjátéksorozat): Tracee Ellis Ross (Feketék fehéren)
Legjobb női főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Sarah Paulson (American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy)
Legjobb férfi mellékszereplő (sorozat): Hugh Laurie (The Night Manager)
Legjobb női mellékszereplő (sorozat): Olivia Colman (The Night Manager)

A végére a Moonlight behúzta a legjobb film díját

Az este nagy veszteséről beszélhetnénk, hiszen hat jelöléből mindössze egy díjat tudott begyűjteni a Moonlight, de ez nem így van, hiszen az utolsó, legfontosabb kategóriáról van szó. A homoszexuális afroameriakaiakról szóló film kapta a legjobb dráma díját. A nyíltan homofób Mel Gibson állva tapsolt…

Apropó Leo

Ő adja át a legjobb drámai színésznőnek járó díjat – már szakáll nélkül. Mégpedig Isabelle Huppert-nek, az Elle című filmért. Akármilyen hihetetlen, a briliáns hatvannégy éves színésznőnek még csak ez az első Golden Globe-ja, az első jelölése is ez volt. Megköszönte a HFPA-nak, hogy egy holland rendező francia filmjét díjazták.

Getty
Getty

Nem akarok találgatni...

…de a legutóbbi ilyen rémes szakállat, mint amilyet a frissen Golden Globe-ot kapott Casey Affleck felvonultat, Leonardo DiCaprión láttuk, és ő aztán kapott is egy Oscart. Afflecknek sem áll rosszul a szénája ez ügyben.

Hatból hat

Emma Stone is megkapta a magáét, hát hogy a fenébe’ ne, a Kaliforniai álomért. Ezzel a film hat már elhangzott jelöléséből hatot díjra is váltott, még van egy kategória, a legjobb musical/vígjáték. Szerintem az is meglesz. Emma Stone az előre jutásért küzdő hollywoodi művészeknek ajánlotta a díját – ő maga is egy ilyen színésznőt személyesít meg a filmben.

Meryl Streep életműdíjas

Annál azért kevés nagyobb pillanatot tudok elképzelni színészileg, mint amint Viola Davis Meryl Streepet imitálja, amint a Cecil B. DeMille életműdíjat felkonferálja, humorral, csodálattal és olyan tisztelettel, hogy nem tudom, ennél hogy lehetne ezt jobban csinálni. Meg azt sem, hogy hol lehetne jobb helyen ez a díj. Fun fact: Streep a Golden Globe abszolút rekordere, harminc jelölése van, ebből a mostanival együtt kilencet díjra váltott, és idén még egy kategóriában jelölt, a Florence – A tökéletlen hanggal. Kaptunk róla szépséges összeállítást, nem pont ezt, de egyelőre megteszi. Ő is Trump-bashingelt egy finomat, a maga okos módján: felsorolt egy halom jelöltet, aki itt sem lehetne, mert nem Amerikában születtek.

Tiszteletlenség tiszteletlenséget szül, erőszak erőszakot.

És ez csak egyetlen gondolata a millióból, amit érdemes megemlíteni. Beszéde végére tört el a mécses, amikor néhai barátja, Carrie Fisher szavait idézte:

Fogd az összetört szíved, és csinálj belőle művészetet.

Fashion Fail

Claire Foy ugyan behúzott egy Golden Globe-ot a Crown című Netflix-sorival, de ez a ruha annyira nem volt jó választás. Fotón még egész elviselhető a helyzet, ám mozgásban úgy néz ki, mint a gagyi bélésselyem és a latex furcsa keveréke. Az ugyanakkor igazságtalanság, hogy Foy még ebben is olyan gyönyörű, mint egy görög szobor.

Getty
Getty

Senki sem szereti a drámakirálynőket

Ezt Jon Hamm mondta, majd Laura Dern próbálja finomítani, hogy

De, de, de, szeretjük.

A poén nem igazán jön át, de végülis átadják a legjobb színésznő díját drámasorozat kategóriában. Nem Winona Ryder a Stranger Thingsért és nem is Evan Rachel Wood a Westworldért, hanem Claire Foy kapja, aki The Crownban a fiatal II. Erzsébetet alakítja. Amúgy a nők között neki van a legrondább ruhája.

Jake Istencsászár Gyllenhaal in da house

Sajnos idén nem kapott jelölést – egyébként is Hollywood egyik legalulértékeltebb színészzsenije -, de legalább egy kis pofavizitre beugrott ma este: ő méltatta a legjobb vígjáték kategóriában, illetve Ryan Reynoldsszal legjobb színész kategóriában is jelölt, fergeteges Deadpoolt.

Tavaly ilyenkor a Saul fiának drukkoltunk

Most az Elle lett a legjobb idegen nyelvű film. Thor és Wonder Woman vagyis Chris Hemsworth és Gal Gadot az Elle rendezőjének, Paul Verhoevennek adják át a Globe-ot, aki Isabelle Huppertnek, a főszereplőnek vall szerelmet.

Szeretlek, szeretlek, szeretlek

– mondja.

Amúgy kiemelte, hogy az újságírók bátrak voltak, hogy neki adták a díjat, hiszen filmje főszereplőjével viszonylag nehéz azonosulni.

Getty
Getty

A régi város

Nem egy izgalmas cím, viszont állítólag az év egyik legjobb filmje, van is neki egy marék jelölése. Az egyik főszereplő, Casey Affleck méltatja olyan toprongyosan, hogy utánanéztem, megkapta-e a gázsiját.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik