Élő Kultúra

Az éneklő-táncoló Ryan Gosling mindent dominált a Golden Globe-on

Idén sajnos nem volt hazai jelölt, így jobb híján a Vajna házaspár képviselte a magyarokat a Golden Globe-on. Ryan Gosling és Emma Stone csodálatos mozija megnyerte, amit lehetett, Donald Trumpba meg Jimmy Fallonnal az élen jóformán csak az nem rúgott egyet, aki nem volt ott. A 74. Golden Globe  esélyeit itt latolgattuk, a jelöltek teljes listáját pedig erre találod.

Stílusos

Rendszeres animációs szinkronhangok adják át az animációs film díját: Kristen Wiig és Steve Carrell. A lökött Carell egy szívszaggató sztorit ad elő arról, hogy amikor először látott rajzfilmet, az volt a nap, amikor a szülei bejelentették a válásukat, Wiig hasonló stílusban tromfol: az első animációs filmnézésekor, ami eleve a Bambi volt, temették el három kutyusukat. Zseniális két idióta. A díjat teljesen természetesen a hibátlan, tökéletes Zootropolis kapta. Az alkotók sem hagyták ki az este fősodorába illeszkedő Trump-froclizást.

Silencio por favor

Ezt Diego Luna, a Zsivány Egyes Cassian Andorjának megszemélyesítője mondja, mielőtt átadná a díjat Jyn Ersóval Felicity Jones-szal a legjobb forgatókönyv díjazottjának. A bántóan fiatal, 31 éves Damien Chazelle (ő rendezte a kiváló Whiplash-t is)veszi át – természetesen – a Kaliforniai álom szkriptjéért. Amúgy spanyol akcentus + brit akcentus = <3

Cukiságbomba

Az Oroszlán című legjobb filmdráma-jelöltet a két főszereplő mutatta be, amiben az a cuki, hogy egyikük nincs még egy méter magas. Ő a film gyerek-főszereplője, Sunny Pawar, aki egy Kalkutta utcáin elkeveredett kisgyereket játszik.

Michael Keaton is díjat ad át

Mégpedig Viola Davisnek a csodás Fences című moziért. Ez az ötödik jelölése, és az első megnyert Arany Glóbusza, erősen várható volt, hogy ezt elviszi. Arról beszél, hogy a színpadi darabok filmre vitele nem a pénzről, hanem a művészetről szól. Imádjuk ezt a nőt, a tehetsége mellett a 2015-ös Emmy-beszéde miatt véste az emlékezetébe a világ.

Palvin Barbi!!!

A 8367455. reklámszünetnek végre van értelme: látunk egy vicces szpotot, ami az American Horror Story stílusában az egyik főhős Cathy Batesszel operál, majd a L’Oreal reklámjában feltűnik nemzeti büszkeségünk, Palvin Barbi is.

És a legjobb betétdal...

…is a Kaliforniai álomhoz vándorol, épp ahhoz, amit az imént linkelt Muchichka kolléga, a City of Starshoz, amit én is rongyosra hallgattam volna, ha a Spotify-on lehetne olyat.

ANÁL!

Sofia Vergara lesz a főhős egy órán belül minden videóban és hírben: szegény aranyom, belekavarodott a szavakba: annual (éves) helyett analt mondott, amit azt hiszem, nem kell lefordítanom. Megesik, ha az embernek nem az angol az anyanyelve, mi itt, az útelgazódás országában mindent megértünk. Amúgy a Miss Golden Globe lányokat, Stallone leánykáit mutatta be.

Doktor House meglepődött

Pedig Hugh Laurie behúzta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat sorozat, tévéfilm vagy minisorozat kategóriában, az elismerést Matt Bomer és Naomi Campbell adta át. Ez volt a hetedik jelölése és a harmadik díja. Ritkuló hajjal nyomta az eddigi legjobb köszönőbeszédet.

Emma Stone-tól dalra fakadnak a kövek

Egy dolog, hogy a Kaliforniai álommal szinte biztos befutó, de a reggel érkező menetrendszerű “Ki volt a legjobban öltözött sztár a Golden Globe-on?” cikkek egyik nagy nyertese is ő lesz. Tessék csak nézni ezt a hibátlan ruhát.

Getty
Getty

O.J. kétszer

Az American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy behúzta a második díját is, a legjobb tévéfilm vagy minisorozat kategóriában. 5 nominációjából tehát kettőt behúzott.

Jó helyre került díj

Nicole Kidman és Reese Whiterspoon nem lacafacázott, és a legjobb színésznő díját sorozat, tévéfilm vagy minisorozat kategóriában Sarah Paulson kapta, egy másik kiváló 2016-os sorozatban, a American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügyben muattott játékáért.

Akcentuskirály

A Hollywood Foreign Press Association elnöke, Lorenzo Soria olyan fergeteges akcentussal beszél angolul, hogy csak azért megérte fennmaradni.

És egy meglepi

A legjobb színésznő vígjátéksorozatban az ABC Feketék fehéren című komédiájához, Tracee Ellis Rosshoz vándorol. Őszintén meglepődik, meg mi is, voltak ebben a kategóriában esélyesebb jelöltek: Julia Louis-Dreyfuss Az alelnökkel, Gina Rodriguez a Jane the Virginnel, vagy Sarah Jessica Parker az HBO Divorce című szériájával is nagyobb esélyekkel indult.

Az első papírforma eredmény bejött

Amikor év elején olvastam, hogy Donald Glover showrunnerként és főszereplőként jegyez majd egy sorozatot, fintorogtam rendesen, de aztán az Atlanta rámcáfolt erősen (év végi sorozatértékelő cikkünkbe bele is raktuk). A széria egy rapper-srác felemelkedéséről szól, de olyan brutálisan rúgja fel az alap szitkom-szabályokat, hogy öröm nézni. Ezt nemcsak én értékeltem, hanem az USÁ-ban is, ez a sorozat kapta a legjobb vígjáték díját, a főszereplő, showrunner pedig a legrondább zakójában vette át a díjat:

Getty
Getty

02:17

Furcsamód Hugh Grant konferálja fel az első vígjátéki kategória jelöltjét, a Florence –  A tökéletlen hangot. Hogy miért furcsa: mert ő az egyik főszereplő. Mindenesetre kapunk egy kis poénkodást szifilisszel és borzasztó énekléssel, csak szokásos vasárnap esti Hollywood.

Olvasói sztorik